SHARE

Останките на испанския художник Салвадор Дали ще бъдат ексхумирани, тъй като Мария Пилар Абел Мартинез, екстрасенс, който се занимава с карти таро и е родена в Хирона, Испания, твърди, че сюрреалистът е неин баща.

Мартинез е родена през 1956 г., след като по нейни думи майка ѝ е имала кратка афера с художника. Съдът взе решението за изравяне на останките, тъй като не разполага с други биологични проби или лични вещи на Дали, които да бъдат използвани в тест за бащинство.

Фондацията „Дали“, която управлява имотите на артиста, заяви, че ще обжалва решението.

По време на предполагаемата афера между майката на Мартинез и Дали той е бил женен за музата си Гала̀, или Елена Ивановна Дяконова. Майката на Мартинез, Антония, работела като прислужница за семейство, което живеело в близост до дома на Дали.

Мартинез води делото срещу държавата, тъй като Дали завещава имотите си на Испания. Ако тестовете потвърдят нейния произход, тя би могла да получи част от наследството му. Тя води тази битка от десет години и твърди, че физическата й прилика с Дали е толкова близка, че “ѝ липсва само мустак”.

Салвадор Дали е един от най-разпознаваемите художници в света. Неговият сюрреализъм е запечатан в най-известната му творба “Устойчивостта на паметта”, която и до днес е една от най-лесно разпознаваемите в света. Неговата личност е обвита в противоречия и съществуват множество дебати относно неговата сексуалност. Някои вярват, че Дали е бил хомосексуалист и е имал връзка с поета Федерико Гарсия Лорка. Други вярват, че е имал силни чувства към единствената си сестра Ана Мария.

Не може да се разчита и на неговите мемоари, но спомените му за това как баща му му е показвал обезобразени полови органи, покосени от венерически болести, за да го държи в правия път, карат някои да смятат, че неговият сексуален живот е бил силно ограничен, за което говорят и спекулациите за множеството афери на жена му Гала.

С официалната си съпруга муза той няма деца, а тя прекарва по-голямата част от годината сама в замък, а на Дали е позволено да я вижда само с нейно писмено съгласие.

През 2007 г. Мартинез получава разрешение от съда за опит за извличане на ДНК от остатъци от косата и кожата на Дали, но резултатите са недостатъчно ясни. Това не е първият опит на Мартинез да потърси съда. През 2005 г. тя повдига обвинения срещу испанския писател Хавиер Черкас на стойност 700 000 евро, тъй като според нея герой в книгата му е базиран на нея и репутацията й страда от този факт. Искът е отхвърлен.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.