SHARE

От съсловната организация на съдиите в България призоваха българският премиер да се застъпи за  репресиите в Турция и напомнят на премиера, че в ЕС държат на правата на човека след неуспешния опит за преврат, включително изтезания, незаконни арести и т.н. Както и че в момента над 3000 турски съдии и прокурори лежат в арестите без присъди.

Поводът е предстоящата през май среща във Варна, която организира Борисов между Европейския съюз и Турция, на която ще присъстват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, на комисията Жан-Клод Юнкер и президентът Ердоган.

Публикуваме текста на писмото:

Уважаеми господин министър-председател,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на министър-председател на държава, която е член на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Основни ценности на тези две най-важни европейски организации са изграждането и поддържането на демократична и правова държава, в която се уважават основните човешки права на всеки гражданин. Тези ценности представляват и демократичната основа на Конституцията на Република България, в която Вие сте се клели.

Съвсем скоро предстои Вие да бъдете домакин на среща в България между висши представители на Европейския съюз и президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. След случилия се неуспешен опит за преврат през месец юли 2016 г. десетки хиляди турски граждани бяха арестувани, като до нас достига многократно информация от различни легални източници, че много от тях са били задържани без правно основание, без доказателства и са били подложени на изтезания с цел да направят самопризнания за участие в опита за преврат. Между тези хора има над 3000 турски съдии и прокурори, арестувани по едно и също време, като много от тях са задържани вече над една година и половина.

Ние, разбира се, осъждаме всеки опит за противоконституционна промяна на властта във всяка суверенна държава, включително и в Република Турция. В същото време обаче, твърдо вярвайки в посочените по-горе демократични ценности, използваме Вашето домакинство на тази предстояща среща, за да Ви призовем по време на нея да се застъпите пред турския президент за спазването на правото на живот, за забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение, за правото на свобода и справедлив съдебен процес по отношение на всички турски граждани, спрямо които е започнало наказателно преследване по повод на опита за преврат в Турция и в частност на нашите колеги съдии и прокурори.

Много се надяваме, че Вие осъзнавате колко е важно за един български държавник да покаже национално достойнство, самочувствие, смелост и принципност при отстояването на основни демократични принципи при срещите му с представителите на чужди държави.

Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.