SHARE

Петима терористи са убити в курортния град Камбрилс от испанската полиция и e спряна втора ван атака след по-ранното нападение в Барселона.

Те са носели и колани с експлозиви, съобщава испанската полиция, цитирана от BBС.

Седем души, включително полицейски служител, са ранени, когато кола се врязва в група хора, съобщиха каталунските служби за спешна помощ. Единият пострадал е в критично състояние. Испанските медии съобщават, че превозното средство на атакуващите се е преобърнало, а когато мъжете са излезли, веднага са били задържани от полицията. Последвала е серия от контролирани експлозии.

При друг инцидент полицията застреля човек, който връхлетя с автомобил върху офицери в контролно-пропускателен пункт в покрайнините на Барселона. Властите обаче заявиха, че няма доказателства, че е бил свързан с атаката на „Лас Рамблас“.

Тринайсет са загиналите и десетки ранените, когато в четвъртък следобед един фургон се вряза в множеството хора в района на най-известната пешеходна улица – „Лас Рамблас“ – в Барселона. Шофьорът избяга и все още е на свобода. Двама души са арестувани, но според официалните съобщения нито един от тях не е бил самият извършител.

Полицията разпространи снимка на човек, наречен Дрис Оубакир, чиито документи са използвани за наемане на превозното средство, с което е извършил атаката.

Местните медии казват, че е навършил 20 години и е роден в Мароко. Последните съобщения обаче показват, че е казал на полицията, че не е участвал и че неговите документи са били откраднати.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че това е „джихадистка атака“.

Властите сега свързват атаките в Барселона и Камбрилс с взрив в къща в сряда вечерта в град Алканар, който завърши с един загинал. Тогава шефът на полицията Жозеп Луис Траперо заяви, че изглежда, че жителите на къщата в Алканар ​​“подготвят взривно устройство“.

Така наречената „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката на „Лас Рамблас“ чрез кратко изявление в своята агенция „Амак“, в което се казва, че нападението е извършено от „ислямски държавни войници“. Групата не предостави допълнителни доказателства или подробности, за да подкрепи това твърдение.

* Информацията е по BBC

** На снимката – испанската полиция в Кабрилс претърсва колата на извършителите на атаката

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.