SHARE

Изборът е факт и американците и светът ще трябва да посрещат последствията от него. В първите часове след като стана ясно, че Доналд Тръмп ще е 45-ият президент на САЩ, световните лидери реагираха на събитието. 

Немският канцлер Ангела Меркел ясно заяви, че отношенията с Доналд Тръмп ще бъдат основани на опазването на общите евроатлантически ценности. 

“Няма друга държава, с която ние, немците, да имаме толкова близки взаимоотношения, колкото със САЩ. Който и да управлява тази огромна страна, с огромна икономическа мощ, военен потенциал и културно влияние, носи отговорност, която се отразява на целия свят.

Американците решиха, че човекът, който трябва да понесе тази отговорност за следващите четири години, е Доналд Тръмп. Германия и Америка са свързани с общи ценности: демокрация, свобода, уважение към закона и човешкото достойство без значение произход, цвят на кожата, вероизповедание, пол, сексуална ориентация или политически убеждения. На основата на тези ценности предлагам на бъдещия президент на Америка Доналд Тръмп тесни работни взаимотношения.

Партньорството със САЩ остава основен стълб на немската външна политика в името на големите предизвикателства на нашето време. Стремейки се към икономическо и социално благоденствие и напредничава политика по климата, борбата с тероризма, глада и болестите, ангажиментите към мира и свободата, в Германия, Европа и из целия свят.“

BERLIN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel walks together with Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (not pictured) following Devatoglu's arrival for German-Turkish government consultations at the Chancellery on January 22, 2016 in Berlin, Germany. Merkel is facing perhaps the most challenging period in her years in office as support for open-door policy on the admission of refugees to Germany erodes. Germany accepted 1.1 million newcomers in 2015 and many in Germany are demanding a halt. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Съвсем друг бе тонът на руския президент Владимир Путин, който изрази надежда за добри отношение между него и Тръмп.

“Чухме по време на кампанията изявленията на тогавашния кандидат за президент на САЩ за възобновяване на отношенията между Русия и Съединените щати.

Разбираме, че пътят няма да  е лесен предвид настоящото деградирало състояние на отношенията. Както на няколко пъти съм казвал, не е наша вината, че руско-американските отношения са в такова състояние. Но Русия е готова и иска възстановяване на отношенията със Съединените щати в пълен мащаб. 

Разбирам, че това ще е трудно, но ние сме готови да изиграем нашата роля и да направим всичко, за да върнем руско-американските отношения на стабилния път на развитието. Това ще бъде добре както за руския, така и за американския народ и ще има положителен ефект върху климата на световните дела предвид особените отговорности на Русия и САЩ за опазването на световния мир.“

zhlyvxzБританският премиер Тереза Мей също заяви, че специалните отношения на САЩ и Обединеното кралство трябва да бъдат основани на ценности. 

“Искам да поздравя Доналд Тръмп за това, че бе избран за следващ президент на Съединените щати след една трудно водена кампания.

Британия и Съединените щати имат продължителни и специални отношения, основани на ценности като свободата, демокрацията и сдружаването.

Ние сме и ще останем силни и близки партньори в търговията, сигурността и отбраната.

Очаквам да работя с избрания президент Доналд Тръмп, изграждайки връзки, които да подсигурят отбраната и просперитета на нашите народи в идните години.”

0e38824900000578-2978868-image-a-81_1425467267001Френският президент Франсоа Оланд заяви, че изборът на Тръмп “отваря период на несигурност”, който трябва да бъде посрещнат с разбираемост и яснота”.

“На някои позиции заявени от Доналд Тръмп по време на американската кампания трябва да се отговори с ценностите и интересите, които споделяме със Съединените щати.

Оланд отправи поздрав към Тръмп, но уточни, че го прави “като естествен поздрав между двама държавни глави”. Но френският президент нееднократно е изразявал критики заради обидни коментари на Тръмп към Европа и в частност Франция, както и за отношението му към различните вероизповедания.

488x-1Председателят на Европейската комисия и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който сподели в туитър преди дни коментар на съпругата му “Един Доналд е повече от достатъчен”, направиха общо изявление, в което поздравиха Тръмп за победата и заявиха, че “стратегическото партньорство между Европейския съюз и Съединените щати се корени в общите ценности на свободата, човешките права, демокрацията и вярата в пазарната икономика”.

Турският президент Реджеп Ердоган е също в списъка на диктаторите, гледащи с надежда към президентството на Тръмп. 

“Тези избори отбелязват нова ера за Съединените щати. Надявам се решението на американския народ да предизвика дръзки мерки по отношение на основните права, совободи и демокрация в света и регионалното развитие. Лично и от името на турската нация ми се иска да тълкуват това решение на американския народ като положителен знак и да им пожелая успешно бъдеще.“

Коментар също така направи председателят на Китайската народна република Си Дзинпин, който е провел телефонен разговор с Тръмп. В него той е “подчертал важността на отношенията между Китай и САЩ и гледа с надежда да работим в името на принципите  на безконфликтност, неконфронтиране и взаимно уважение и сътрудничество, което е изгодно и за двете страни”. Посланието на ръководителя на Китай е съобразено със заплахите на Тръмп, че ще започне търговска война с Пекин.

Съседите на САЩ също поздравиха Тръмп. Мексиканският президент Енрике Пена Нието поздрави следващия американски президент на САЩ въпреки редицата обидни реплики и заплахи на Тръмп към гражданите и държавата Мексико. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че иска да развие търговията, сигурността и възможността канадците и американците да получат “добри шансове за успех”.

Един различен вид световен лидер – световният шампион по шахмат и дисидент Гари Каспаров, също коментира победата на Тръмп: “Зимата дойде”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.