SHARE

Да контролираш интернет – кой авторитарен лидер не мечтае за това? Москва и Вашингтон показаха изключителни прилики в опитите си. И въпреки че федералното правителство бе принудено да оттегли исковете си за разкриване на лични данни към Twitter, Кремъл успя да затвори устата на едно от местата, което приютява блогъри от опозицията в продължение на години – LiveJournal, подчинявайки сайта на законите срещу политическата реч в името на безопасността на руския народ.

Администрацията Тръмп винаги е показвала пренебрежение към опозицията, но за пръв път се осмели да посегне на свободата на социалните мрежи. В Кремъл, от друга страна, контролът над съдържанието, което се споделя в интернет, отдавна е норма. Поставени една до друга, стратегиите на двете страни са смразяващо идентични.

И в двата случая посланието е едно и също – опозицията е враг на народа.

Слънцето изгрява на Запад… 

Бурята се разрази заради иск на федералното правителство към Twitter да разкрие личните данни на потребител (навярно държавен служител или служители), който критикува правителството и споделя информация в противоречие с твърдения на администрацията Тръмп. Заповедта на службите не посочва причина: няма криминална дейност, няма престъпление – обречена кауза, която би била отхвърлена още на първото заседание в съда. 

Опит за сплашване остава единственият възможен сценарий – правителството изпраща послание от типа на  “вие критикувайте, а ние сме по петите ви”.

Огромната популярност на профилите предизвиква реакцията от Департамента за вътрешна сигурност, който призова компанията да предостави данните на потребителя ALT_uscis, чийто профил наподобява имиграционните служби. Потребителят разпространява информация относно имиграционни политики и разбива ксенофобски митове. 

Twitter обаче се опълчи – компанията моментално внесе в съда оплакване в защита на своите потребители, позовавайки се на първата поправка в конституцията на САЩ в защита на свободата на словото. Ден след като Twitter влезе в съда, от Белия дом отстъпиха. Администрацията на Тръмп не успя да сплаши опозицията, но без да иска, им направи чудесна рекламна кампания, насочвайки хиляди нови абонати към “съпротивата”.

Профилът е само част от мрежа в Twitter, която имитира държавни агенции и дори техните служители. Открита критика, разпространяване на статистически данни и политически анализи, оборване на неверни твърдения – това стои в ядрото на ALT (от alternative – алтернативни) профилите. Те се появяват след встъпването на Тръмп в длъжност и за много от тях се предполага, че се поддържат от държавни служители. 

…и залязва на Изток 

На другия край на света бяха променени правилата за ползване на сайта LiveJournal, който служи за платформа на опозицията на Кремъл близо 20 години. Забранено е “публикуването, рекламирането и всякакви политически материали… всякакви действия, които противоречат на законите на Руската федерация”. Всеки блог с повече от 3000 последователи се смята за медия и не може да публикува анонимно, да използва груб език или да споделя “екстремистки материали”.

LiveJournal e американски проект, но руснаците бързо превземат мрежата още през 2000 г., превръщайки я в своя платформа за изразяване на несъгласие с режима.

Популярността на сайта (по данни на BBC от 2012 г. 44% от руските блогъри ползват платформата) се дължи на много фактори: основният е, че до 2016 г. сървърите на LiveJournal са недосегаеми за руските власти, тъй като се намират в САЩ. Постепенно повечето основни лидери на опозицията стартират блог в LiveJournal.

Ярък пример за мястото  на LiveJournal в опозицията е случилото се през 2012 г., когато Русия се готви да избере нов президент. Месец преди изборите, Кремъл се буди лице в лице с огромен банер, на който се вижда лицето на Владимир Путин, зачертано с кръст. До него стоят думите “Путин, махай се”. Банерът бързо е премахнат, медийно отразяване няма, но повечето от материалите и снимките са публикувани в LiveJournal.

Платформата претърпява множество кибератаки, в кулминацията на които журналистът и водач на опозицията по това време Борис Немцов определя сайта като “…свободна зона, атаките над която са пряко свързани с президентските и парламентарните избори. Те са чиста политика”.

LiveJorunal загуби своята битка след близо 20 години дейност. След преместването на сървърите от САЩ в Русия в началото на годината това беше следващата логична стъпка. Новите правила за ползване са в пълен синхрон с руските закони, които не се колебаят да контролират съдържанието в интернет, ползвайки като щит аргументи за безопасност и сигурност.

Две битки за свободата на словото. Една знакова победа и една тежка загуба. Twitter успя да се пребори за истината, излагайки на показ дребните игри, с които администрацията се опитва да заглуши онези, които имат какво да разкажат. В Русия затъмнението продължава – все пак не трябва да забравяме, че Кремъл има около 20 години повече опит… всъщност от времето на Иван Грозни.
И остава само да се надяваме, че когато Вашингтон поглежда в огледалото на властта след тежкия ден, отсреща не го гледат стръвните очи на Москва.

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )