SHARE

Унищожаването на демокрацията в България не е толкова шумно, колкото в Унгария, или кърваво, както в Турция, но би могло да бъде много по-успешно.

След влизането ни в Европейския съюз мафията с впечатляваща последователност успя да овладее всички властови центрове в страната, използвайки силно проевропейските настроения сред народа за легитимация и европейските фондове за оборотен капитал в големия проект по пълната приватизация на държавата.

Днес, разбира се, е очевидно, че всички парламентарно представени партии, почти целият едър бизнес и правораздавателните органи играят в един отбор, предвождан от главния прокурор. На практика всички беди на държавата – от съсипаната природа, през масовия отказ на българите да търсят бъдеще в родината, до ниските доходи, идват от дейността на този картел.

Картелът не беше създаден за една нощ и не е непобедим. Но след успешната неутрализация на протеста за съдебна реформа, маргинализацията на реалните опозиционни сили и овладяването на президентския пост той е по-силен от всякога. И е готов за финалната си атака, чиято цел е пълното замлъкване на гражданските лидери, окончателното елиминиране на възможността за реална опозиция и в крайна сметка бетониране на статуквото, докато излизането на страната от ЕС и НАТО стане по-икономически изгодно за този елит. Тогава и пречките за физическа саморазправа с опозицията ще отпаднат.

Внимателен поглед върху събитията от последните години дават твърде малко поводи за оптимизъм.

Борисов съвсем чистосърдечно призна, че е подарил президентството на БСП, респективно на Русия. Олигарсите на същата тази БСП показват безпардонна близост с прокуратурата, която пък не намира за нужно да дава обяснения за нищо. ДПС, про форма в опозиция, поддържа управлението на ГЕРБ и се радва на огромни финансови инжекции по региони. Медиите на Пеевски сипят хвалебствия по Борисов и деликатно го „насочват“, когато им се стори, че прави непозволен ход.

Така наречените „патриоти“ престанаха да лъжат, че сред тях има прозападно и проруско крило и ведно станаха лоялен партньор на „европееца“ Борисов. Маските падат, и то, за жалост, не заради обществен натиск, а защото следващата цел на кликата е сплашване и подчинение на всички. А най-добре сплашва безпардонното поведение.

Вече никой не се преструва, че в парламента има опозиция и никой не се преструва, че между отделните власти съществува взаимен контрол.

Затова и наказателните акции от последните няколко месеца са напълно логични. След години произволни строежи и почти пълно унищожение на природното богатство на черноморския бряг Валери Симеонов организира наказателни акции заради шума. Целта на шоуто е да покаже, че държавата е готова да репресира. Нощните арести по къмпингите представляват атака срещу младите и свободолюбивите, сплашване и урок. В същото време екологичното законодателство бива брутално потъпкано от и пред очите на държавата.

Безспирните атаки срещу уж незначителната извънпарламентарна опозиция и нейните лидери, както и най-ярките граждански активисти, постоянният медиен и прокурорски тормоз имат за цел не просто да откажат тези хора от дейност и да предотвратят консолидация на опозицията. Те целят и да откажат всякакви бъдещи опити за политическа дейност против статуквото. Същевременно добре организирани групи съзадават огромен шум и атмосфера на пълна нетърмост в социалните медии и така ги елиминират като средище на политически дебат.

Битката за българската демокрация обаче не е загубена. Огромното мнозинство от българския народ не иска да живее в кочината, която кликата се опитва да скове. Огромното мнозинство (над 90%) вижда, че правораздаването не работи, вижда огромните парични потоци, които влизат в държавата, вижда и собствените си доходи. Огромното мнозинство приема Европа за наш исторически дом. Милионите българи, живеещи в Европа, и техните семейства са живата ни връзка с другите европейски народи, връзка, чрез която взаимно си помагаме. Сред обществените и интелектуалните лидери има хора, които стоят с лице срещу мафията, има хора смели и неуморни, които ще продължават да водят малките и големите си битки за справедливост.

Надеждата е, че всички ние, които днес повече от всякога сме под обсадата на мафията, ще намерим път към единство.

SHARE
Доктор по математика от Станфордския университет.