SHARE

Тази седмица една тема засенчи всички останали – таланта, гласа на оперната певица Соня Йончева омагьоса критиците на редица международни издания. Тя откри сезона на Кралската опера в Лондон с изпълнението ѝ на галската жрица Норма в едноименната опера на Винченцо Белини Пред нея бледнеят всички останали събития.

Феноменалното българско сопрано Соня Йончева се впуска в изключително взискателната главна роля за пръв път, следвайки стъпките на легенди като Мария Калас  и Джоан Съдърланд, които бяха недостижими в техните роли през XX в.” пише за българската изпълнителка Euronews, които са направили и специално интервю с нея.

От британския Spectator пишат, че “Кралската опера откри сезона с триумф и то с една от най-трудните опери, “Норма” на Белини. Освен, че творбата сама по себе си е изключително взискателна към тримата водещи изпълнители, но това е онази опера, която така се свързва с един изпълнител, че всички последващи постановки се оценяват по това дали носят същото настроение или са изцяло различни.” пише изданието и допълва, че “младата българка Соня Йончева, в тази нова продукция, следва образа на Калас и тъй като това е първият и опит в роля, за която Лили Леман казва, че е по-коварна от това да изиграеш три Брунхилди и една Изолда на куп, резултата е впечатляващ и на ръба на сензационното.”

“Никой, нито дори Калас, не може да се справи еднакво успешно в това изпълнение” пише Daily Telegraph, “но Соня Йончева може да се превърне в една от най-внушителните Норми на нашето време ако намери по-убедителна сцена, която да подсили изпълнението ѝ”. Твърди Рупърт Кристиансен който като много други критици има забележки към постановката като цяло, но е впечатлен от индивидуалното представяне на българската певица.

Миналата седмица Financial Times написа, че е “достатъчно трудно да се намери дори едно сопрано, което да се справи с предизвикателството на “Норма”. Кралската опера намери две – първо Ана Нетребко, която се отказа само дни след като беше оповестена – и после заместилата я Соня Йончева, чието впечатляващо красиво пеене е една от основните причини да отидете да гледаде изпълнението.”

Операта пресъздава любовта на галската жрица Норма и римския проконсул Полион.  Изпълнението като цяло не е впечатлило журналиста, но и той като Полион останал влюбен в българската певица.

“Поне имаме Йончева. В началото на тридесетте, българското сопрано е по-млада от повечето изпълнители на ролята, което означава, че гласът ѝ е все още свеж и изящен. Там където при другите се усеща умора от нея се лее несекващият приток на нежния ѝ тон, достатъчно дълбок, за да впише в образа на друидската жрица, но и достатъчно гъвкав, за да се справи с колоратурата на Белини.

Изпълнено толкова красиво, нейната Норма се превръща в архетип на романтичната героиня.”

Бари Милингтън от Evening Standart също смята, че “Ковънт Гардън” не губи нищо от отказа на Ана Нетребко и не пропуска да спомене, че за да изпълни ролята си Соня Йончева се е отказала на играе в нюйоркската Метрополитън Опера ролята на Мими от постановката на Пучини “Бохеми”.

Специализираното за класически изкуства френско издание Diapason също не пропуска да спомене “триумфът на Соня Йончева”, която е “отворила нова глава в историята на Норма, защото е нимислимо това нейно първо изпълнение, което вече е постижение, да остане последно.”

Има и други събития, които световната преса отрази.

Обичам го. Възхищавам му се!” Това бе оценката на българският президент за канадския премиер Джъстин Трюдо за Huffington Post Canada. Плевнелиев е на работно посещение в САЩ по случай откриването на 71-ата сесия на Общото събрание на ООН, където е и канадския лидер, който държа речи на 19 и 20 септември. От канадското издание на Huffington Post решават да потърсят мнението на българския президент:

“Ще ви кажа какво мисля за него. Обичам го. Възхищавам му се. Това е един прекрасен млад световен лидер. Изключителен политик. Той дава пример на останалата част на света. И съм напълно искрен, гледайки какво прави новото канадското правителство, мога да кажа: “Благодаря Ви, премиер Трюдо”, заявява Плевнелиев в своето интервю.

По-добрият от очакваното икономически разтеж на България ще позволи на страната да ореже фискалния си дефицит до 0,8% тази година.” предават от Reuters и Daily Mail. След 10-дневно посещение на служители на МФВ в страната, от организацията са покачили прогнозата си за икономически разтеж на България на 3% от 2,3% заради подобрените показатели на частно потребление.

В доклада, обаче, също така се казва, че “България трябва да подобри усилията си в борбата с корупцията по високите етажи, да подобри пазара на труда и да реформира съдебната система, ако иска да привлече инвеститори и да забърза процеса по достигане на средните жизнени стандарти в ЕС.”

EurActiv не са подминали и сензационната за нашините ширини новина, че руския депутат Толстой каза, че “ще изкупим България. Половината крайбрежие вече е наше.” От медията отразяват и отговора на външния министър Даниел Митов, че изявлението на депутата е “арогантно, изцяло погрешно и по никакъв начин не помага за развитието на двустранните ни отношения”

От медията допълват, че за последните 5 години 62 000 чужденци за получили българско гражданство, но от тях малцина са руснаци, а повечето идват от Македония, Молдова и Украйна.

От Wall Street Journal  се спират на напрежението между трафикантите на хора и българските власти. “Със подсилването на граничните патрули става все по-трудно престъпниците да изпълнят доходоносната задача да прекарват мигранти” пише изданието.

“От тук и от другата ставе все по-трудно да се стъпи в ЕС. Страни като Испания, Словения и Гърция са построили заграждения и поставили патрулу около външните граници на съюза. Миналия месец Унгария каза, че ще построи втора, подсилена ограда около границата си със Сърбия.”

В статията е описан и новият метод за транспорт на мигранти – чрез лукзозни возила. За последния месец са конфискувани Audi Q7, Mercedes-Benz ML и BMV X5, на които прозорците са били затъмнени, а седалките премахнати, за да се поберат повече мигранти.

В статията е отразено и мнението на зам.-вътрешния министър Филип Гунев, който казва, че “ако питате Google “кой е най-краткият път за Европа” той ще ви каже България”. От редакцията на Терминал 3 поставихме на Google задачата и ни излязоха реклами на самолетни компании и туристически агенции. Страната ни не бе спомената, тъй че очевидно Google си е взел поука.

И пренасяйки се в света на хазарта, международният покер турнир 2016 Cash Game Festival, част от който се е провел в Слънчев бряг в х-л Platinum Casino е била огромен успех, пишат от Poker News. След България серията турнири продължава към Лондон.От специализираната медия пишат, че това вторият международен турнир за тази година, който се е провел в станата ни, и организаторите смятат, че дестинацията е изключително успешна. На играчите им били предложени и всякакви странични забавления като миниголф, круиз с яхта, парти на басейн и VIP вечери – на които очевидно се предполага, че играчите трябва да загубят спечелените от турнира пари.

 

SHARE