SHARE

Принц Хари говори за миналото си в опит да развенчае табуто около проблемите на психичното здраве. Заедно с по-големия му брат принц Уилям и Кейт Мидълтън Хари е част от кампанията за психично здраве, подкрепяна от тазгодишния лондонски маратон – Heads Together.

“Мога смело да кажа, че изгубвайки майка си на 12 г., започнах да тая всичките си чувства през последните 20 години. Това доста сериозно се отрази не просто на личния ми живот, но и на работата ми.

Бил съм пред пълен емоционален срив много пъти, когато всякакъв вид тъга и лъжи и грешни възприятия са ме обземали”, заявява той.

Хари решава да се включи в инициативата, тъй като вижда, че много военни, с който заедно е служил, страдат от ментални проблеми – най-вече от посттравматичен стрес – и се надява, че разкривайки  проблемите, с които се бори, като депресия и психически сривове, ще допринесе за промяната на негативните нагласи в обществото относно психичните проблеми и здраве. 

Принцеса Даяна, Хари, Уилям и престолонаследникът на британската корона Чарлз (Reuters)

Кампанията Heads Together си партнира с осем благотворителни организации и цели да стимулира хората да говорят открито за психическото си здраве и да се чувстват комфортно с ежедневното си психическо състояние. Инициативата е подкрепена от множество известни личности, от представители на шоубизнеса, журналисти, спортисти и политици, като част от тях участват в кратки филми, в които говорят за своя опит с депресия, самоубийствени мисли и други проблеми.

Кралското семейство подпомага и най-голямото проучване на обществените нагласи към психическото здраве, което показва, че близо половината население на Великобритания е обсъждало менталното си здраве през последните три месеца. Въпреки това само 3% от анкетираните са се обърнали към представител на местна организация за подкрепа, а 2% са говорили със съответното лице за психическа помощ на работното място. Страхът от предразсъдъци и обвинения твърде често възпира хората да потърсят необходимото лечение, а липсата на подкрепа може да доведе до фатални последствия.

Кампанията Heads Togeter може да бъде подкрепена по различни начини, например чрез споделяне на кратките филми, разпространяващи посланията на инициативата.

Lady Gaga and Prince William

In their FaceTime call, The Duke and Lady Gaga discussed how opening up and having conversations about mental health was vital to shatter the stigma that still surrounds these issues. Lady Gaga said she felt people with mental health challenges were 'not hiding anymore' and the The Duke added that it is time 'to feel normal about mental health – it's the same as physical health' and that good conversations can 'really make such a difference.'

Публикувахте от Heads Together в 17 април 2017 г.

Автор: Мария Никодимова

Заглавна снимка:  Anna Gowthorpe/PA Wire

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.