SHARE

През изминалата седмица арабските медии отделиха специално внимание на очакването на новата президентска администрация в САЩ, след като Доналд Тръмп започна да отхвърля едно по едно предизборните си обещания.
Прегледът на арабските медии е подготвен  от Дорейд Джасим.


Иракският премиер Хайдар Абади: Очаквам от САЩ по-голяма подкрепа при управлението на Тръмп и ще съдя по делата му, не по думите

По време на интервю за Асошиейтед прес премиерът на Ирак Хайдар Абади заяви, че на групировката ДАЕШ й липсва смелост да удължи борбата си в Мосул въпреки изпращането на стотици каруци бомби, отнели живота на войници и цивилни, съобщава панарабският вестник „Ал-Мада“. Тези изявления дойдоха заедно с перспективата битката да продължи и следващата година. Абади заяви: „Ние смятаме, че ДАЕШ ще изгуби тотално решимостта си в борбата с нашите войски. Успехът в освобождението на големи площи показва, че в момента на групировката ДАЕШ й липсва способността да се бори и защитава така, както са се били в миналото“. Той допълни, че „Мосул сега е напълно обсаден и бързото освобождаване на областите надхвърля очакванията ми“. Абади добави още, че очаква от администрацията на Тръмп по-голяма логистична подкрепа за Ирак във войната срещу тероризма, изключвайки казаното от Тръмп по време на предизборната кампания, че ще окупира иракското производство на петрол като един вид компенсация за усилията на САЩ в Ирак, и заяви, усмихвайки се: „Аз няма да съдя човека по неговите предизборни коментари, а по извършеното след това“.

Абади окачестви Тръмп, с когото говори по телефона директно след изборите, като прагматичен и реалистичен човек, който ще преоцени ситуацията, когато встъпи в длъжност, „а петролът на Ирак е за иракчаните и иракският народ няма да позволи на никоя страна да притежава ресурсите му“. Абади потвърди предишните ангажименти за освобождаването на Мосул през текущата година въпреки бавния напредък на сухопътните войски. Иракските сили контролират около една десета от територията на града, а според командирите на източния фронт съпротивата на ДАЕШ е била свирепа, с използването на коли, натоварени с експлозиви. В предишните операции въздушните удари на коалицията успяха да унищожат коли бомби, но в сраженията в тесните жилищни квартали на Мосул често заредените с експлозиви коли се появяваха без предупреждение и присъствието на цивилните възпрепятства използването на въздушни удари.

Откакто Абади пое поста на премиер преди две години, иракските сили успяха да освободят повече от половината от териториите, окупирани от ДАЕШ в пика на тяхната мощ, когато владееха 1/3 от страната. Първоначално народните милиции успяха да изтласкат терористите от големи части на провинциите Дияла, Саладин, включително и град Тикрит. Иракските сили и бойците на кюрдите, пешмерга, си върнаха контрола над стратегическия град Синджар и прекъснаха пътя, считан за важен коридор за трансфер на бойци и оръжия.

В Западен Ирак иракските сили успяха да покрият армейския напредък с въздушни удари на коалицията в градовете Рамади и Фалуджа в провинция Анбар, освобождавайки ги от ДАЕШ. Днес последната крепост на терористичната организация в Ирак е в Мосул и освобождаването му би довело до началото на края на екстремистката групировка, след като загуби способността си да наема чуждестранни бойци и финансовите й ресурси пресъхнаха. Иракският премиер обяви: „Няма да има полза, ако ударим ДАЕШ под кръста, ние трябва да ги ударим по главата и главата на тази терористична организация е Мосул, а изкореняването й от Мосул ще бъде фатален удар за способността й да наема млади хора от различни страни на света“. Противно на предишните операции, правителството на Ал-Абади призова жителите на Мосул да останат по домовете си – стратегия, забавяща напредъка на военните, но „това е необходимо, за да се избегне хуманитарната катастрофа, заради бягащите жители към лагерите, а зимата наближава“. Той продължи, като обяви, че „това е първият път, когато се освобождава един град или място, без да пострадат цивилните граждани, а това ще бъде трудно начинание, защото силите за сигурност ми казаха, че са били подложени на критики от местата, където има цивилни, и те не могат да предприемат реципрочни действия, защото се страхуват за цивилните граждани“.

 

Новата американска администрация: Доналд Тръмп избра ген. Джеймс Матис, известен като Бясното куче, за свой министър на отбраната

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп предпочете пенсионирания генерал Джеймс Матис за министър на отбраната в новата администрация. Тръмп окачестви Матис, на 66 години, като „генерал в пълния смисъл на думата“, предава арабската секция на Би Би Си. Матис, известен като Бясното куче, заема категорични и силно критични позиции към политиката на администрацията на сегашния президент Барак Обама по отношение на Близкия изток, особено Иран. Генералът описа Иран като „най-голямата непосредствена заплаха за стабилността и мира в Близкия изток“. Тръмп обяви номинацията на Матис в щата Охайо на обиколка, под наслов „Благодарствена обиколка“, имаща за цел да изрази благодарността на Тръмп към своите поддръжници. Той каза на митинг пред поддръжниците си: „Ще назнача Бясното куче Матис за министър на отбраната“. И допълни: „Това е най-доброто, което имаме. Те казват, че той е най-близкото нещо до генерал Джордж Патън (командир от Втората световна война)“. Матис е бивш командир в морската пехота („тюлените“) с богат практически опит. Той повежда нападение на батальон по време на първата война в Залива през 1991 г. и е бил командир на специален отряд, работил в Южен Афганистан през 2001 г. Той участва и в нахлуването в Ирак през 2003 г., като играе ключова роля година по-късно в битката за Фалуджа. Матис се пенсионира през 2013 г., след като напусна поста си началник на Генералния щаб на армията на САЩ. Кореспонденти съобщават, че назначението му ще бъде широко приветствано сред въоръжените сили на САЩ. Въпреки това той трябва да преодолее конституционното препятствие, преди да бъде назначен на важната позиция. Само в САЩ има закон, постановяващ, че всеки пенсиониран офицер трябва да изчака период от не по-малко седем години, преди да заеме поста министър на отбраната. Но Конгресът, контролиран от републиканците, ще одобри заобикалянето на изискванията, за да може Матис да поеме поста.

Иран заяви, че ще реагира на разширяването на американските санкции

Иран обяви в петък, че решението на Конгреса на САЩ да удължи санкциите, наложени върху Техеран за период от нови десет години, е нарушение на сделката по въпроса за ядрената програма, сключена миналата година, като това представлява „подходящ отговор“, отбелязва панарабският сайт „Илаф“. Говорителят на Министерството на външните работи на Иран Бархам Гасеми заяви: „Беше посочено многократно от високопоставени ирански служители, че окончателното решение, прието от Сената за разширяване на санкциите, наложени на Иран, противоречат на споразумението за ядрената програма“. И допълни, че „Иран е доказал своя ангажимент към международните споразумения, но ще реагира адекватно на всички ситуации“. Сенатът гласува в четвъртък с мнозинство от 99 гласа и без никакво възражение за разширяването на санкциите след одобрението миналия месец. Очаква се президентът на САЩ Барак Обама да подпише резолюцията. Според служител на Белия дом администрацията не вярва, че удължаването на санкциите ще наруши ядреното споразумение. Резолюцията включва санкции, наложени върху Иран в банковия сектор, както и енергетиката и сигурността. Но някои смятат, че законът нарушава духа на споразумението между Иран и великите сили, предвиждащо намаляване на ядрената програма на Иран, в замяна на облекчаване на санкциите, наложени от САЩ и други държави, които, както подчертаха сенаторите демократи Даян Файнщайн и Тим Кейн, трябва да подкрепят текста, според който Обама обмисля вдигането на някои санкции, но законът за санкциите трябва да остане, за да позволи незабавно преработване, в случай че Иран наруши ядреното споразумение. Върховният лидер на революцията в Иран аятолах Али Хаменей предупреди миналия месец за „категоричен отговор“ на неговата страна в случай на удължаване на американските санкции и допълни, че това ще бъде „нарушение“ на ядреното споразумение. Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп силно критикува по време на предизборната си кампания ядреното споразумение, като същото направиха и много от сподвижниците на Тръмп.

Специалният пратеник на ООН за Йемен потвърди легитимността на Хади и неговото правителство

Йеменският президент Абдураббух Мансур Хади посрещна вчера в Аден пратеника на ООН за Йемен Исмаил Улид Ал-Шейх Ахмед и му предаде официалното правителствено становище за отхвърлянето на мирната Харта на ООН, отбелязва вестник „Ал-Хаят“. Това съвпадна с постигнатия от националните армейски войски нов напредък на фронта Нахм, североизточно от Сана, с овладяването на стратегическа планина и изземването на оръжие и боеприпаси. Улид Ал-Шейх Ахмед изрази задоволството си от срещата си с Хади. Той подчерта, че визията на ООН и международната общност е, че легитимната власт в Йемен се представлява от президента Хади и неговото правителство и няма да има решение само с тяхно участие. Официални източници съобщиха, че Хади посрещнал Ал-Шейх Ахмед в присъствието на премиера д-р Ахмед Убайд Бин Дагр “в рамките на стремежите на специалния пратеник за обсъждане на възможните перспективи за мир“, с допълнението, че Хади е потвърдил твърдото си желание за мир, „като гледа напред към истински мир, непритежаващ семената на бъдеща война“.

Йеменският президент обвини милициите на бунтовниците хутити и съюзниците на бившия президент Али Салех в „непреклонност, арогантност и наглост“. Той заяви, че техните провокативни дела пречат на усилията и стремежите за мир, отразяват се върху поведението на милициите и бандите, пред които международната общност трябва да се изправи и категорично да сложи край на арогантността и бруталността. Според йеменската информационна агенция пратеникът на ООН е изпратил съобщение от Хади, съдържащо отговора на правителството за отхвърлянето на пътната харта, предоставена с цел корекция в курса за успеха на мирните усилия, в съответствие със специфичните задачи за изпълнение. Улид Аш-Шейх подчерта решимостта на международната общност за постигането на мир в Йемен въз основа на главните принципи в инициативата на Залива, резултатите от националния диалог и резолюциите на ООН, включително резолюция 2216. Също така беше акцентирана декларацията, публикувана вчера, осъждаща действията на превратаджиите при формирането на правителство, противоречащи на мирния курс. Президентът Хади и неговото правителство потвърдиха своя отказ на хартата на Улид Аш-Шейх, която те считат за „награда за превратаджиите“ и по-специално, че предлага да намали правомощията на президента и да освободи от длъжност сегашния вицепрезидент, като назначи заместник, избран с консенсус, за да поеме лидерството в преходния процес и да контролира формирането на правителство на националното единство с участието на хутитите.

В този контекст Хади председателства заседание на кабинета,  съобщава агенция „Саба“. Според агенцията Хади „е посочил редица спешни въпроси, нуждаещи се от незабавно решение и преди всичко незабавни действия независимо от протестите на служителите“. На сухопътния фронт правителствените сили започнаха нова офанзива срещу бунтовниците хутити на фронта Нахм, североизточно от Сана, а армейски източници и представители на съпротивата съобщиха, че сблъсъците са довели до смъртта на шестима членове на милициите и няколко ранени,срещу двама ранени от армията. Битката също доведе до изземването от правителствените сили на оръжия от лек и среден калибър и различни количества боеприпаси. Говорителят на съпротивата в Сана Абдулла Аш-Шандики съобщи, че армията и членовете на съпротивата са нападнали вчера сутринта областта Йам в района Нахм и са успели да победят милициите, както и да освободят планините Бабин и Илтиаб около областта.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.