SHARE

Групата за пиар акции на Владимир Путин „Нощните вълци“, самотитулуваща се като „най–стария рокерски клуб на Русия“ продължи със скандали мотопохода си през България.

След вчерашния опит в Бургас да бъде засадена липа – „символ на единството на славянските народи“, привърженици на Путин и фенове на Нощните вълци, членове на паравоенната организация  „Български войнски съюз“ нападнаха с юмруци, ритници и електрошокови палки граждани (някои от тях членове на „Протестна мрежа“), протестиращи срещу провеждането на мотопохода и срещу политиката на Владимир Путин в Украйна и на Балканите.

Полицията арестува както част от нападателите, така и част от пострадалите протестиращи, които прекараха 24 часа в ареста. Днес арестуваните бяха освободени.

Протестиращи запречиха официалния вход на катедралата „Св. Александър Невски“ в София, а миряни и свещеници не допуснаха членове на „Нощни вълци“ да влязат от страничен вход , където за тях беше приготвено посрещане от деца, закичени с георгиевски лентички и облечени в народни носии.

Интересен елемент е присъствието на униформена, а вероятно и въоръжена полиция в църквата, която се опита да изблъска протестиращите навън.

Външният министър на България разговаря днес с руския си колега Сергей Лавров в черноморския курорт Сочи, където са на заседание на ЧИС – Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Среща между български и руски външни министри се състоя за първи път от две години насам. По-рано днес премиерът Бойко Борисов нареди на Митов България спешно да нормализира отношенията с Русия и това да стане на срещата Митов-Лавров. (clubz.bg)

Европейският съюз удължи действието на санкциите срещу Русия заради участието й в украинския конфликт до края на януари 2017 г.  заради неспазване от страна на Русия на Минските споразумения.  От своя страна, руският президент продължи до края  декември 2017 г. контрасанкциите на Русия които включват и внос на храни от ЕС. (dnevnik.bg)

Австрийският конституционен съд анулира резултатите от президентските избори на 22 май, на които с малка преднина за австрийски президент беше избран бившият лидер на австрийските Зелени,  Александър Ван дер Белен. Победителят беше избран с много малка преднина и с гласове, подадени по пощата. Конституционният съд на Австрия счете, че нарушенията при преброяване на гласовете, особено тези по пощата са твърде сериозни и касира изборите. (dnevnik.bg)

Вестник Новинар спира да излиза от утре. Журналистите в редакцията са били предупредени със съобщение, че работата по съботния брой се прекратява. Смята се, че изданието се контролира от лица, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, въпреки че директни доказателства за това липсват (dnevnik.bg)

Чешкият президент Милош Земан призова за провеждане на референдум относно членството на страната му в Европейския съюз и НАТО.  Земан няма конституционното право да нарочи такъв референдум и провеждането му би изисквало промени в основния закон на Чехия. (offnews.bg) Земан поддържа отчетливи проруски позиции, например желае Крим да бъде признат като част от Русия, а също и отпадане на европейските санкции срещу Кремъл.

КЗК даде шанс за рестарт на процедурата за отдаване на концесия на Летище София (clubz.bg) , като е отхвърлила жалбата на кувейтския консорциум „Мохамед Абдулмохсин ал Карафи и синове“, заради която процедурата бе временно прекратена на 19 юни.

Спираща дъха надпревара за лидер на Торите след референдума във Великобритания за излизане от ЕС: House of Cards? Или Game of Thrones? Със сигурност не Мечо Пук.

Майкъл Добс, автор на книгата House of Cards, по която е направен едноименният британският сериал на BBC и американската реплика на Netflix. Член на камарата на лордовете в Британския парламент.

Британският БоЖо екзекутиран. Това съобщава днес британската преса.BoJo всъщност е Борис Джонсън, бившият кмет на Лондон и лидер на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Налице е драматична интрига в Консервативната партия. Майкъл Гоув, един от знаковите поддръжници на Джонсън днес обяви, че сам ще се кандидатира за лидер на партията. (bbc)