SHARE

Контролираният от Делян Пеевски „Техномаркет“ спечели в Благоевград първата си победа в съдебната битка с международната компания „Глориент“. Делото е за обявяване на нищожна на сделката за продажбата на магазина, който „Техномаркет“ използва в града. Тя е сключена през 2006 година, когато „Техномаркет“ продаде всичките си магазини в страната на „Глориент“. След това веригата за продажба на техника продължи да използва същите обекти, но под наем.

Съда обаче прави намек, че отсъждането му може да не е правилно. В заключителната част на решението е изведен цитат на Плиний Стар че solum certum nihil esse certi – „Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно“ – и „въпреки тази стара, но „златна“ житейска максима Окръжният съд в Благоевград, 11 състав, признава иска за нищожност“.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева се обяви твърдо против исканията на председателя на ВКС Лозан Панов за съдебна реформа, свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията. Идеята на Панов за изваждане на прокуратурата от съдебната власт бе отхвърлена от всички парламентарно представени партии, главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев. Цачева определи поведението на Панов като намеса в политиката и заяви, че идеите на ръководителя на ВКС са несъстоятелни, тъй като той не е част от законодателната власт.

Новоизбраният председател на ДСБ Атанас Атанасов обяви, че формацията ще се бори за обединение с други десни партии. Въпреки това той упрекна бившия председател на партията Радан Кънев, че се е „предоверил на учредителите на „Да, България“. Атанасов обясни, че ДСБ ще се стреми да бъде алтернатива на ГЕРБ и определи ДПС като скрития партньор на управляващата коалиция.

Секретарят на президента по антикорупционни въпроси Пламен Узунов обяви, че няма да подаде оставка заради снимките, на които е маскиран като Хитлер.

Пред bTV той коментира, че случаят му не може да се сравнява със скандалите около кадри на „Обединените патриоти“, защото „ясно си личи, че снимките са правени по време на маскарад“.

Полицията в Русия арестува лидера на опозционната „Партия на прогреса“ Алексей Навални и стотици протестиращи в Москва и Санкт Петербург. Навални е сред първите задържани, като той е бил арестуван пред входа на дома си още преди началото на антикорупционните протести. Сътрудникът на Навални от Фонда за борба с корупцията заяви, че електричеството и интернет достъпът във всичките им офиси са били спрени. Към момента са задържани над 120 граждани, а подобни демонстрации се провеждат в над 200 града из страната.

Изненадващо за всички от Белия дом през Конгреса и, доколкото се знае, разследващите органи главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс, който бе уличен в тайни контакти с руския посланик, реши утре да представи показания под клетва пред американския Конгрес. 

Европейската комисия ще започне наказателни процедури срещу Унгария, Полша и Чехия заради отказа им да приемат търсещи убежище по квотите, които Европейският съвет определи през 2015 г.

Това съобщават трима дипломати и европейски служители пред агенция Ройтерс. Според тях на утрешната си среща ЕК ще изпрати формални предупреждения на Полша и Унгария. Двама други твърдят, че Чехия също е в списъка.

В Пуерто Рико се проведе референдум с незадължителен характер за присъединяване на страната към САЩ. Резултатите от вота показват, че 97.2% от гласувалите са избрали страната им да стане 51-ия щат на САЩ.  Избирателната активност е била около 23%.

Външният министър на Македония Никола Димитров обяви, че биха се извършили промени на името на страната, за да стане част от НАТО. Според македонския външен министър така ще се избегне гръцкото противопоставяне на членството на Македония във военния алианс и добави, че членството в съюза ще помогне за успокояване на по-широкия балкански регион след месеци на политическо напрежение. В понеделник премиерът Зоран Заев и Никола Димитров ще се срещнат в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“, „Дневник“, радио „Свободна Европа” и Reuters.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.