SHARE

Демокрация, Европа, София, 2017 година. В хотел „Маринела“ се обсъждат тероризмът и електронните медии, разбира се, на руски език. Организатор е руската Международна академия за телевизия и радио, гордо подкрепяна от Съюза на българските журналисти. И кои други лица биха били компетентни по подобни теми, ако не вицепремиерът Красимир Каракачанов, депутатите от БСП Тома Томов, Елена Йончеваруският посланик Анатолий Макаров, бившият депутат от БСП Румен Петков, Светлана Шаренкова, журналистът Петър Волгин, депутатът Иво Христов и други демократични исполини. Но чакайте – има и още. Главният спонсор? „Лаборатория Касперски“, разследвана от САЩ за намесата в изборите в страната през 2016 г. Единствените изказвания на български в уводната част бяха на Румен Петков и военния министър Каракачанов. За да бъде пълен този цирк, липсваше само прокурорът Сотир Цацаров – той не се появи. Може би е решил, че това вече ще бъде прекалено.

Нито една от независимите медии, електронни или печатни, не получи покана за „медийната конференция“. Всички ние обаче публикувахме безброй както европейски, така и правителствени доклади, които посочват Русия като основна заплаха за сигурността както на България, така и на демократичните ценности.


България е атрактивна дестинация заради чистия въздух на София и липсата на хомофобия.
Сигурно заради тези големи предимства, изтъкнати от българските управляващи, подадохме последни скромната си кандидатура за приемането на Европейската агенция на лекарствата. За съжаление както българите, явно така и служителите на структурата не са съгласни с тези твърдения – 90% от тях обявиха, че ще напуснат, ако София спечели проекта. Администрацията на агенцията е проучила нагласите на служителите си, като се оказва, че най-много от тях предпочитат да бъдат поместени в Амстердам. Те са съгласни да работят в Милано, Виена и Барселона. Но те ще напуснат, ако бъдат преместени в София, Варшава или Букурещ, а повече по темата може да прочетете тук.

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно избра единствения кандидат за ръководния пост в столичната районна прокуратура – Радослав Димов. В момента той е временен ръководител на структурата, цитираме „Дневник“. До избора на нов ръководител се стигна след убийството на Виола Николова, което разкри, че множество подадени сигнали за тормоз са били неглижирани от прокуратурата. Районни прокурори са отказали няколко пъти да започнат разследвания срещу извършителя за закана с убийство. Повече четете в „Дневник“.

Съдът одобри днес споразумение между прокуратурата и бившия координатор на структурата на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в Костинброд и кандидат за депутат Анелия Велева, с което тя се призна за виновна за трафик на хора. Наложеното ѝ наказание е тригодишна условна присъда с 5 години изпитателен срок, както и глоба от 5 хил. лв., заяви за „Дневник“ говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев.

„Включването на въпрос от българска страна за „отпадане на санкциите“ срещу Руската федерация по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще постави страната ни в крайно неадекватна позиция“, заяви днес в декларация Атлантическият съвет на България. АСБ обръща специално внимание, че санкциите не са насочени срещу руския народ или руския бизнес като цяло. Те по никакъв начин не се отразят негативно на българо-руските отношения, особено на българския стремеж към равноправие в тези отношения. Точно обратното. Санкционният инструмент дава възможност на българската страна да защити много по-успешно българския национален интерес в отношенията си с Руската федерация. 

Днес е Световният ден на туризма. По този повод от редакцията обещаваме да не изпращаме картички на никого, но за сметка на това ви предлагаме да разгледате интересните инфографики на „Дневник“ за развитието на туризма в България.

Огромна радост в Саудитска Арабия, след като кралят с официален декрет разреши на жените да шофират. Това е знаков момент в консервативния ислямски свят, като с този си жест правителството подкрепя активистите за правата на жените, които се борят за равенство в държавите от Близкия изток. По-малко от ден след като кралската заповед бе издадена, саудитските жени все още са в шок, но радостта е повсеместна. Старши саудитски управленци цял ден излизаха със становища, явно с цел да направят отпор на консервативната вълна, която се очаква след решението, разказва Guardian. 

Русия и САЩ ще си съдействат в общ проект – и не, той не е задкулисното преизбиране на Доналд Тръмп през 2020. Политиката отстъпва пред научния прогрес и дългосрочен проект на двете държави ще се стреми към изграждането на станция на Луната. Проектът предвижда изграждането на станция с екипаж в лунната орбита, която ще служи като преход между открития космос и лунната повърхност, заявиха от НАСА. В сряда руската космическа агенция „РосКосмос“ потвърди, че е достигнала до съгласие с американските си колеги по време на астрономическия конгрес в Аделаида.

Междувременно президентът на САЩ заяви, че ще пътува до Пуерто Рико идната седмица, след като островът остана без електричество, вода и телефонен обхват и е изправен пред риска от невероятно тежка хуманитарна криза. Отговорът дойде сравнително късно, и то след тежки критики, тъй като президентът бе зает с Националната футболна лига, като предложи всеки футболист, който коленичи по време на химна като знак на протест срещу полицейското насилие, да бъде уволняван. Пуерто Рико е в дълг от около 70 милиарда долара спрямо САЩ, като критици казват, че този факт не може да просто да бъде подминат с лека ръка.

 

Сред новините днес са и анализът на експерта Красимир Гаджоков за нашумелия опит на определени медии да „копаят“ криптовалута чрез потребителите сиизненадващото отпадане на знаковата фигура на Волфганг Шойбле като финансов министър на Германия, както и наближаващият в Каталуния референдум на 1 октомври, за който може да прочетете тук.  

И накрая, за да завършим с хубава новина във вторник – звездите от Game of Thrones Кит Харингтън и Роуз Лесли, изиграли Джон Сноу и Игрит, са се сгодили. Двамата се влюбват по време на снимките в Исландия през 2012, а Харингтън казва за Исландия, че му е любима, защото: „Страната беше красива, северното сияние беше магическо и защото там се влюбих“. Честито! 

Снимка: Клуб Z

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.