SHARE

Докато сутринта директорът на пожарната Николай Николов обясняваше, че условията за работа в пожарната се подобряват, по-късно служителите му протестираха пред сградата, в която той се намираше. Днес е професионалният празник на пожарната и най-големият полицейски синдикат – Синдикална федерация на служителите на МВР (СФСМВР), напомни, че пожарникарите не стигат и работят  с намален капацитет, което на свой ред води до повишен риск от смърт както на служители, така и на застрашени жертви от пожари. И така, докато в сградата на пожарната шефът им Николай Николов и зам. вътрешният министър Стефан Балабанов поднасяха венци пред мемориалната плоча на загиналите служители на официална церемония, техни колеги демонстрираха разликата при погасяване на пожар от трима и шестима души в екип, предава „Дневник“. 

Министър Екатерина Захариева заяви, че София отговаряла на всички условия за приемане на Европейската агенция по лекарствата. Напомняме, че подадохме документи в последния момент. По този повод кметът Йорданка Фъндъкова е коментирала, че едно от предимствата на София бил чистият въздух и перспективата на развиващ се зелен град. 


Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов подава оставка
, потвърдиха за „Дневник“ източници от съда. В молбата му до Висшия съдебен съвет (ВСС) е посочено, че той иска да бъде освободен от втори октомври. Ръководството напуска и ръководителят на търговско отделение Радостина Данаилова. Топалов не е отговорил на обажданията на изданието. Оттам напомнят, че той беше избран от отиващия си състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) през 2015 година, след отстраняването на тогавашния председател Владимира Янева.

 

 

Заплатите на всички магистрати и съдебни служители се увеличават от първи септември със задна дата, реши мнозинството от Висшия съдебен съвет (ВСС). Минималната магистратска заплата ще бъде 1936 лева. Нарастването на възнагражденията със 7%  се дължи на реализирани икономии от 6,5 млн. лв. и преходен остатък от над 7 млн. лв.

Народното събрание отхвърли президентското вето и повторно одобри промени в Закона за опазване на околната среда, според които ще отпадне втората съдебна инстанция при обжалване оценките за въздействието на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти от национален интерес. Новите закони ограничават правото на граждански организации да обжалват на втора съдебна инстанция административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Така на практика държавата ще строи където пожелае с подобен аргумент, въпреки че в пленарна зала той е представен като мярка да не се поставя под риск усвояването на европейски пари.

Работниците във военния завод „Емко“ в Трявна и село Белица също протестират. Причината е, че според тях има целенасочени действия на държавни органи да унищожат предприятието. В края на юли лицензът за търговия на компанията беше замразен заради установени нередности, след като от дружеството поискаха да придобият завода „Дунарит“. В открито писмо служителите на предприятието обявиха, че тези нередности вече са отстранени, което било установено още на 29 август, но въпреки това и уверенията на икономическия министър Емил Караниколов лицензът не е възстановен. Паралелно с отвореното писмо е изпратен и сигнал от директора на обособеното производство на „Емко“ в Трявна Славчо Димиев до президента, премиера и омбудсмана. В него той твърди, че има натиск и по още една линия – министърът е разпоредил на държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ „незабавно да развали всички свои договорни отношения с „Емко“, отнасящи се за продукция, предназначена за Република Индия“, което според него и според служителите води до щети за десетки милиони, цитираме „Дневник“. 

Във връзка с проекта за изменение и допълнение на Правилника за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“ със становище излязоха доц. д-р Анелия Буева, национален консултант по детска нефрология и хемодиализа, Десислава Хурмузова, Гражданска инициатива „Спаси, дари на…”, Красимира Величкова, Български дарителски форум.

Подготвяните промени няма да доведат до положителни резултати за децата. Те засягат второстепенни по значение аспекти в работата на фонда, докато основните – бързият достъп до лечение; облекчаване на процедурите; обективност при изготвяне на експертните становища; ясна отговорност на ангажираните с дейността на фонда лица; публичност и прозрачност на работата на фонда – остават незасегнати и некоригирани.“ Цялото становище може да прочетете тук. 

Китай предприема сериозни мерки за борба със замърсяването и се насочва към доминиране на пазарите на соларната енергия. Новата програма на Китай ще тласне индустрията към масово производство на соларни панели, които до момента се използват основно в сателити. Превръщането на подобни панели в достъпна стока ще помогне за разрастването на сектора, предава Reuters. Според доклада на университета Станфорд за 2017 ходът на Китай има потенциални дългосрочни приложения в глобалната соларна индустрия, изстрелвайки Китай на върха на сектора.

Президентът на САЩ Тръмп обяви, че е близо до това да сключи сделка с демократите, която да защити т.нар. „Мечтатели“ – нелегални имигранти, внесени в страната като деца. Той заяви, че сделката ще включва „масивна сигурност по границите, а стената ще дойде по-късно“. Става въпрос за около 800 000 млади имигранти, които са защитени от депортация и на които се разрешава да работят и да получат образование в страната.

Поне 50 са загиналите в две атаки в южната част на Ирак. Атентатор самоубиец се е взривил в крайпътен ресторант близо до Насирия. Скоро след това е избухнал втори зрив. ДАЕШ е поела отговорност и за двете атаки, а сред загиналите има граждани на Иран. Повече от 80 са ранените, като много от тях са със сериозни травми и жертвите могат да нараснат, предава BBC.

 

Снимка: Дневник

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.