SHARE

Увредените творби в “Българския Лувър” – “Квадрат 500″, нямат застраховка. Това разкри пред БНТ художникът Недко Солаков и поиска уволнението на директора на галерията.

На 24 февруари стана ясно, че над десет творби в новия музей, ремонтиран за 27 млн. лв., са били увредени заради авария на климатиците. Най-тежко е положението на около 10 произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в зала 6, най-старите в колекцията, но щетите нито се ограничават до тях, нито само до по-старата сграда на Галерията за чуждестранно изкуство. Впоследствие служителките, разкрили щетите, бяха внезапно пенсионирани заради „нелоялност“ и „уронване на престижа и името“ на галерията.

По този повод Вежди Рашидов заяви че просто „една картина е омекнала” преди седмица и успокои: “Разбира се, тук-таме и това може да се случи. Нищо не е сигурно докрай, човек не е сигурен дали ще живее безкрай…”

Европейската комисия защити служителите си от нападките на близките до Делян Пеевски медии. През последния месец имаше многобройни публикации, пряко засягащи ЕК и служителите ѝ, които се занимават с годишните доклади за борбата с корупцията и съдебната реформа.

„Бих желал ясно да заявя, че комисията отхвърля всички атаки срещу отделни нейни служители или срещу Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Ние имаме пълно доверие в нашите служители и в методологията, използвана за МСП“, коментира говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. Наблюдението се извършва със съгласието на България, както и на всички други държави от ЕС, припомни още той.

„Не мислете, че борбата с корупцията може да се случи за няколко месеца. Тя продължава с години и в нея най-тежка е битката с манталитета, с нежеланието да настъпи промяната.“

Това заяви главният прокурор на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши на дискусия, организирана от Инициативата „Правосъдие за всеки“.

Румънската спецпрокуратура разследва престъпления за корупция на стойност над 10 000 евро, корупционни нарушения на хора на високи постове, както и престъпленията с евросредства. Тя има забележителна успеваемост – 90% от внесените от нея дела в съда завършват с осъдителни присъди.

В началото на април се очаква да бъдат транспортирани реакторите за АЕЦ „Белене” при повишени мерки за сигурност. Съоръженията ще се транспортират по р. Дунав.

Проверка на „Дневник” показва, че освободените през 2012 г. служители на АЕЦ „Белене” са върнати на работа, за да подготвят съоръжението за пристигането на реакторите.

Също така стана ясно, че предстои подписването на договор, с който руската страна да гарантира правилното съхранение на реакторите в „Белене”, предава “Капитал”.

Премиерът Огнян Герджиков не е поставял срок от 10 дни, в който ако не бъде сформиран кабинет, той ще излъчи еврокомисар, уточниха от пресцентъра на правителството по повод грешно разбрано вчерашно изявление на премиера.

На вчерашната пресконференция премиерът заяви: „С президента Радев стигнахме до следното споразумение – че ако след изборите, след 10 дни, България не съумее да излъчи своевременно правителство, тогава трябва нашето служебно правителство да излъчи еврокомисар и аз поемам отговорността за това“. С това той е имал предвид, че изборите са след 10 дни, а не че партиите впоследствие имат ултиматум за сформинето на кабинет.

Служебното правителство взема мерки против опитите за намеса на Турция в предизборната кампания в страната, потвърди премиерът. Като пример за настоящите мерки той даде официалното предупреждение към турския посланик да не предприема нови опити за намеса в изборния дебат след появата му в предизборен клип на „Обединение ДОСТ”. Към момента няма необходимост от по-сериозни мерки като затваряне на границата с Турция, намаляване на избирателните секциите там или изпращането на повече български наблюдатели, заяви Герджиков, който смята, че опити за намеса от страна на Турция е имало във всички проведени избори през най-новата демократична история на България и ситуацията в момента не е по-различна.

По повод изборите днес основна тема е ще има ли коалиция между ДПС и “Обединени патриоти”.

Всичко започна от вчерашно послание на Ахмед Доган, в което се казва, че той вижда „раждането на обединителния патриотизъм на българска земя” и определи референдума, който ще се проведе в Турция през април, като опит за „преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат. Безумие”.

Оттам патриотите отхвърлиха идеята, че е възможна подобна коалиция, но лидерът на ВМРО Красимир Карачанов заяви, че самият той многократно е отправял същите предупреждения през последните 5 години.

”За мен в писмото му няма нищо ново, но все пак го казва на глас, докато ГЕРБ и БСП продължават да мълчат, а това са сериозни въпроси“, коментира той пред „Медиапул“.

Бойко Борисов се намеси в разговора, като заяви, че Доган “отваря врата за следизборна коалиция с партиите, които имат патриотична насоченост. По този начин сближава позициите си с много партии, които мислят по този начин. Не искам да си мисля, че това е намек към самите патриоти или БСП“, коментира лидерът на ГЕРБ на специална пресконференция по темата.

Членът на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева е пострадала тежко при катастрофира в четвъртък вечерта на магистрала „Струма“. Тя е настанена в интензивното отделение в „Пирогов“ с множество счупвания, отстранен е далакът й.

Катастрофата е станала в четвъртък вечерта след 20 часа. Тя е шофирала своя автомобил „Дайхацу Сирион“, който е бил ударен отзад от „Шкода Октавия“, управлявана от 32-годишен мъж от Дупница с инициали В.И.

Шофьорът на шкодата е тестван с дрегер за алкохол, а пробата му е отрицателна.

В Полша ще бъде въведена забраната на протести, които „не са важни за нацията”, след като Конституционният съд намери забраната за конституционосъобразна. Решението на съда беше обявено пред празна зала, след като присъствието на медии беше забранено.

Законът дава възможност на властите да забранят контрапротести, провеждани в близост до друга демонстрация, определена като важна. Дефиницията на „събития от национална значимост“ според съдиите е „да демонстрират важни за общността ценности, които да стават обект на публичен дебат“.

„Политиката на стратегическо търпение” на САЩ спрямо Северна Корея вече не е актуална, заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън.

Вашингтон проучва налагането на нови дипломатически и икономически мерки спрямо страната. САЩ не целят военен конфликт, но този вариант съществува, ако заплахата от оръжейната програма на Северна Корея продължава да се увеличава, заяви той по време на посещението си в Южна Корея.

Няма никакви сведения небостъргачът „Тръмп Тауър” да е бил обект на следене от администрацията на Барак Обама нито преди, нито след президенстките изобри, заявиха водещите сенатори на републиканците и демократите от Комисията по разузнаване на Сената. Изявлението е направено във връзка с обвиненията на президента Доналд Тръмп, че е бил подслушван по заповед на Барак Обама по време на предизборната кампания.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и „Офнюз“

Снимка: Александър Петров