SHARE

Българските висшисти не отговарят на нуждите на пазара на труда, докато българските ученици са на последните места в представянето си по четене, математика и науки. 

Това посочва докладът  „Обзор на образованието и обучението за 2018 г.“. В него се казва, че макар и да се прилагат реформи, в българската образователна система тези мерки не съвпадат с мащаба на предизвикателствата. България инвестира недостатъчно в предучилищно и основно образование. От друга страна, гражданското образование на учениците ни се е подобрило, но лошото е, че остава под средното за 20-те държави, включени в изследването. Едва 42% от българските ученици вярват, че спазването на закона е много важно. Средните стойности са 59 на сто. Повече по темата тук. 

 

Вчера открихме Ани. Бившата водеща на „Нова“ Анна Цолова, чието „лайфстайл предаване“ закъснява с около една година, заяви, че не е избрала момента“ в който да бъде свалена от екран. Думите ѝ противостоят на становището на „Нова“ след оттеглянето на Анна Цолова от ефир.

„Не позволих това, което не мога да променя, да промени мен. Не съм безгрешна. Не съм и герой. Просто смятам, че журналистът трябва да слугува единствено на истината и фактите.
А дали днес е лесно да си честен в професията? Не, не е.
Защо мълчах? Защото вярвам, че журналистът трябва да говори повече с работата си и по-малко за нея и за себе си. Това и правих.
В моя професионален път дойде времето да предам нататък и да направя промяната, от която се нуждая от дълго време. Промяна, в която вярвам безусловно“, заяви бившата водеща.

Ден по късно“ Нова“ избегна да отговори на запитвания на колеги журналисти кой е свалил Цолова от ефир, какво е наложило това сваляне, аргументите за решението и защо в прессъобщението на телевизията се споменаваше предаване, което така и не се състоя. „Нова Броудкастинг Груп“ не коментира публични изяви на бивши служители“, гласи лаконичният отговор. 

„Малко преди да изпадне от екрана, Цолова получи в ефир поздрави от скандалния депутат и медиен магнат Делян Пеевски, любезно предадени от колегата му Йордан Цонев.“ Коментарът на Полина Паунова по темата може да прочетете тук. 

Междувременно Второ вътрешно отделение на общинската болница в Свищов бе ремонтирано от американски доброволци. Това е трета благотворителна инициатива на американското НПО в Свищов, като доброволците направиха дарение и ремонтираха вътрешното отделение на болницата. Предишни кампании включват обновяване на Детското отделение и двора в същата болница, както и двора на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в града. Повече по темата. 

Ако сте пропуснали новите клоунски изяви на вицепремиера Валери Симеонов, може да наваксате с темата тук. Самият Симеонов после реши да се самоцитира, за да подсигури правилната интерпретация на грозните си изказвания.

Обвиненият за жестокото убийство на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова – Северин Красимиров, призна в петък пред медиите вината си, след което Русенският окръжен съд го остави за постоянно в ареста.

Преди ден прокуратурата официално му повдигна обвинение за изнасилване и умишлено убийство, извършени по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Ако вината му бъде призната от съда, той може да получи между 15 и 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Повече информация тук. 

Проектантът на релсите на „Графа“ заяви, че има нередности в ремонта. 

Авторът на проекта за ремонта на трамвайните релси по ул. „Граф Игнатиев“ в София отхвърли обвиненията, че работата му „не става“, и обясни, че при обновяването на улицата са пропуснати важни детайли. Два дни след като организацията „Спаси София“ пусна информация, че материалът за виброизолация на релсите е заменен с друг след началото на строителството, проектантът инж. Румен Борисов изпрати свое становище до медиите.

В него той отхвърля твърденията на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев за пропуски в проекта си, които са били и причина за промяната му, включително за замяна на предложената от Борисов виброизолационна подложка. Освен това твърди, че при изпълнението на проекта не се спазват заложени първоначално изисквания, които трябва да намалят вибрациите от преминаващите трамваи.

През следващата седмица в девет града на страната ще има информационна кампания в защита на Националния парк „Пирин“, за който до края на октомври трябва да стане ясно дали Върховният административен съд окончателно ще реши, че промяната на плана за управление на защитената територия, разрешаващ нови строежи, трябва да има изготвена екооценка. Фактите по темата може да прочетете тук, а за турнето цитираме колегите от „Медиапул“, където може да намерите подробности.

Какво ще се случи с къщата на Яворов? Красен Николов разсъждава какво означава поддържането на културно-историческо наследство и какво означава предложението за закупуване на къщата-музей от държавата – тук.

Коалицията „Демократична България“ (ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“) обещава в своята управленска програма намаляване на данък добавена стойност (ДДС), премахване на данък „олигархия“ и ефективно изразходване на бюджета. Политическият документ на коалицията излезе в петък под мотото „Повече пари за хората и бизнеса, по-малко за властта“. Ако искате да спестите време и да се запознаете само с основните идеи, предложени от извънпарламентарната опозиция – може да го направите тук. 

НАТО се готви за най-голямото си учение от края на Студената война. Около 50 000 войници – с танкове, кораби и летателна техника – се събират в Норвегия, за да тренират реакция при нападение срещу алианса, предава ДПА. Учението „Трайдънт джънкчър“ ще изпита придобитите от НАТО способности, след като Русия нахлу в украинския полуостров Крим през 2014 г. Оттогава отношенията между западните съюзници и Москва се влошиха и съответно алиансът усили отбраната си. Източните съюзници в НАТО, като например Полша и балтийските страни, се чувстват особено застрашени от новата настъпателна политика на Русия, цитираме отново „Медиапул“. 

Лидери на над 50 държави от Европа и Азия се събират днес в Брюксел, за да обсъдят ключови проблеми в областта на търговията и сигурността и да покажат подкрепа за международния ред, критикуван от американския президент Доналд Тръмп, информира ДПА.Дванайсетата среща на върха Азия-Европа (АСЕМ) събра лидерите на всички 28 членки на ЕС и представители на още 23 страни от Азия и Европа, включително премиерите на Русия, Китай и Япония.

За финал едно по-дълго, но интересно четиво: как ноторната  „Джи Пи груп“ стана най-големият строител? За последните шест години компанията е участвала в обществени поръчки за близо 800 милиона лева. Подобни строителни фирми се отглеждат с еврофондове и отстраняване на чуждестранна конкуренция, а истинският проблем е управлението на публичните средства. „Капитал“ разказва подробности. 

Снимка: Plovdiv Time. Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова стана „доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив през 2017 г. Академичната титла бе дадена като благодарност за лобизъм от нейна страна, довел до ремонт на сградата, която е паметник на културата, и благодарност за общинарите, които са добавили още 100 хил. лева за ремонт на училището. Стоянова подчерта, че няма пряка връзка с изкуството и не е „академичен човек“. По политически причини Стоянова се нареди сред личности като Милчо Левиев, Теодоси Спасов, Юрий Буков и Николай Кауфман, сред 12-те носители на отличието. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.