SHARE

Спасителни екипи, работещи в Сирия в райони, контролирани от опозицията, съобщиха, че късно в понеделник хеликоптер е хвърлил контейнери със задушлив газ в град Саракеб, край който часове по-рано бе свален руски военен хеликоптер.
Говорител на Сирийската гражданска защита казва за „Ройтерс“, че 33 души, предимно жени и деца, са били засегнати. Групата, представяща се за независима организация на доброволци за издирване и спасяване на пострадали от военните действия, публикува в YouTube запис, на който се вижда как мъже не могат да си поемат дъх и им се помага с кислородни маски. От групата добавят, че подозират употреба да хлор, но не могат да го потвърдят.

Специализираният съд трябваше да гледа делото за тероризъм срещу тримата сирийци, задържани при опит да избягат през българо-турската граница през февруари. Според защитата на тримата обвиняеми не е спазено правото им да прочетат обвинителния акт на собствения си език, защото преведен обвинителен акт им е връчен едва вчера и тримата не са имали време да се запознаят с него. Според защитата, арестуваните сирийци не разбирали защо са задържани. При тези обстоятелства съдът не даде ход на делото и насрочи заседание за 19.09 и още едно за 18.10.2016г.

С наближаването на предизборната кампания за избор на нов президент словесните атаки между премиера Борисов и БСП се изострят, за съжаление вместо политически дебат наблюдаваме комедия. Днес Корнелия Нинова заяви, че нямало да се съобразява с моментните състояния на премиера и нямало да се кандидатира за президент. „Не си променям мнението, особено поради прищевките на Борисов. Мина този период, в който имаше покана, но сега няма да съобразявам политиката на партията с неговите променливи настроения – на ден по три пъти“, заяви Нинова и добави, че подалия вчера оставка ген. Румен Радев е един от вариантите на БСП за предстоящите избори. Борисов не закъсня да отговори, че съжалява БСП и конкретно за възможността ген. Румен Радев да е кандидтът на БСП: „Такава им е скамейката – нито един човек да нямат, че се крият зад генерали. А какво ще стане ако ние кажем – ето ген. Попов (началника на отбраната Константин Попов) да ни е, да разцепим армията ли искат, какво искат”. От БСП обсъждат още кандидатурите на Мая Манолова, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев и Михаил Миков.

От Реформаторски блок също обявиха, че ще се допитват до активистите си коя кандидатура да издигнат. Засега при тях циркулират имената на Трайчо Трайков, Гроздан Караджов, Димо Гяуров, Огнян Герджиков, Велислав Минеков, Съби Събев, Корман Исмаилов.

Премиерът Бойко Борисов обяви официално, че от днес авиоремонтният завод „Авионамс“ в Граф Игнатиево отново е 100% държавна собственост. Компанията бе собственост на банкера Цветан Василев, но частен съдебен изпълнител обяви за продан акциите в завода на „Хедж инвестмънт България“ заради дълг свързан с КТБ. Борисов обяви готовност, след като държавата си върна завода да ремонтира хеликоптери на НАТО.

Хиляди се събраха в катедралата в Руан за погребението на френския свещеник Жак Хамел, който бе убит от екстремисти в Сент Етиен дю Рувре. Сред присъстващите бе и вътрешния министър на Франция Бернар Казньов.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Би Би Си“, „Ройтерс“, „Дневник“ и „Медиапул“