SHARE
И днес политическата чиста в Турция е в центъра на събитията. Властта в Анкара наложи временна забрана на всички академични преподаватели да напускат страната. Според правителствен източник на “Ройтерс”, така ще се предотврати възможността замесените във военния преврат преподаватели да напуснат страната.
Днес също така бяха повдигнати обвинения на 99 висши офицера от турската армия за участието им в опита за военен преврат. По последни данни, над 50 000 души са били задържани или уволнени. Сред тях 15 200 служители на министерство на образованието са уволнени,  21 000 преподаватели са с отнет лиценз за преподаване, на 1577 университетски ръководителя им е поискана оставката, 8000 полицейски служители, 1500 служители на министерство на финансите и 257 души от администрацията на премиера са уволнени.
Друго развитие в Турция е, че правителството забрани достъпа до сайта WikiLeaks, в който изтекоха 300 000 имейла на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Кореспонденцията обхваща периода от 2000 г. до 6 юли 2016 г. (опитът за преврат се проведе на 15 юли). По информация на “Дневник” в над 664 от тях се говори за България.
Днес също така стана ясно, че Обединеното кралство ще се откаже от ротационното председателство на Европейския съюз. Анонсът идва от Даунинг стрийт 10 преди първата среща между премиера Мей и канцлера на Германия Ангела Меркел. За сега не е ясно как точно ще се пренареди графика на ротационното председателство. България се очакваше да поеме ръководството във втората половина на 2018 г., след Британия и Естония. След днешното развитие една от вероятностите е председателството ни да бъде изнесено за началото на 2018 г., но са възможни и други сценарии като напр. друга страна да замести Британия или мандата на Малта или Естония да бъде увеличен.
Говорейки за Европейския съюз, днес в Брюксел е обградено съмнително лице, “облечено с палто, от което излизат жици”. По последни данни, всички граждани са евакуирани на мястото са единствено органите на реда и службите за безопасност. От брюкселската полиция съобщават, че мъжът е под техен контрол, но все още не е задържан.
Покушение имаше днес в Киев. В украинската столица днес е бил убит беларуският журналист и критик на Кремъл Павел Шеремет. Той е бил водещ на сутрешния блок по Радио Вести и е бил кореспондент на Украинская правда. Шеремет умира след като се взривява колата, която той е шофирал.
В САЩ, един от мениджърите на финансовия гигант HSBC е бил арестуван вчера на летище “Кенеди”, Ню Йорк. Задържаният Марк Джонсън е заподозрян в манипулиране на международните валутни пазари, предават Би Би Си. Още днес той ще се бъде ислушан от федералния съд на САЩ в Бруклин.
Говорейки си за правосъдие, днес в България правната комисия на парламента взе решение “анонимните” сигнали за корупция и конфликт на интереси срещу магистрати да трябва да се подписват с три имена и ЕГН. Или с други думи, анонимни сигнали не се очаква да има след промените от втория етап на съдебната реформа.
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) подкрепи идеята да няма анонимност с аргумента, “че трябва да се носи отговорност, ако някой е съсипал живот или професионална кариера”. Депутатите от правната комисия пренебрегнаха факта, че няма значение кой е подателят на сигнал срещу магистрат, стига данните в него да са значими и проверими. Следователно, под “съсипване на живот” явно г-н Кирилов има предвид някой да бъде оличен в корупция и да бъде осъден за това, което, очевидно, е нежелана последица от тези пусти съдебни реформи.
Днес също така пилотно бе представена системата за пръстова идентификация в пет болници. От представянето и стана ясно, че Националната здравноосигурителна каса може да не плати на болницата, ако пациент откаже при приема да се чекира в системата за пръстова идентификация. Лечебното заведение от своя страна пък може да откаже да го лекува, предава “Медиапул”
И днешния ден не успя да премине без изказване на премиера по отношение на НАТО. В сутрешния блок на Нова телевизия Радан Кънев обвини Борисов, че „по въпроса за НАТО ние имаме двама министри, които защитават българския интерес, и един премиер, който подрива усилията им”
Обиден, че някой е сметнал миротворните му призиви за “демилитаризация на Черно море”, каквато никой не обсъжда, и отказът му да води “война с Русия” чрез флот на НАТО, което от Алианса никога не са искали или предлагали, Борисов обори думите на Рандан Кънев в началото на заседанието на Министерски съвет.
“Да се каже, че това правителство не е гарант за членството ни в НАТО и ЕС, е лъжа и клевета.” След което Борисов изреди всичките си заслуги към НАТО.
 “Нима във всяко свое изказване президентът Путин или министърът Лавров не ме сочеха мен с пръст, или показваха някой друг като главен виновник, че това правителство е виновно за куп неща.” продължи тезата си премиера.
Реакцията му доведе до повторен коментар от Радан Кънев по темата.

От заседанието на Министерски съвет също така стана ясно, че правителството ще съдейства за разрешаването на проблема с огромния брой мъртви малки делфини в Черно море, който се повтаря за втора поредна година през летния сезон.

И накрая завършваме с новината, че от днес ще бъде пусната новата метростанция „Витоша“, с която ще бъде осигурен достъп до квартал „Хладилника“ в столицата. Новата спирка е продължение на втората метролиния от бул. „Джеймс Баучер“ до улица „Сребърна“.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Би Би Си, Ройтерс, Дневник и Медиапул.

**На снимката: убитият днес критик на Кремъл и журналист Павел Шеремет

SHARE