SHARE

Сирийски или руски бойни самолети са бомбардирали хуманитарен конвой край Алепо в понеделник, като загиналите са поне 12 служители на Червения полумесец, унищожени са 18 камиона с помощи. Конвоят е бил паркиран и атакуван с 5 ракети, докато хората са разтоварвали близо 30 камиона. Тези камиони били част от конвой от 31 автомобила на ООН и Сирийския червен полумесец, който доставял помощ на 78 000 души в труднодостъпния град Орум ал-Кубра, контролиран от бунтовниците. Многобройни източници потвърдили, че градът бил бомбардиран вчера вечерта, посочил Дюжарик. Той уточнил, че бил ударен и склад на Сирийския червен полумесец в Биг Орем. Организаторите на конвоя казват, че са информирали всички страни за трасето и сроковете на придвижване към нуждаещите се от спешна помощ 78 000 жители на селището Орум ал-Кубра. Според тях загиналите са повече. От администрацията на Барак Обама казват, че вече не знаят дали е останало нещо за спасяване от примирието.

„Ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи“, каза премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод думите на руския депутат П. Толстой, че Русия ще изкупи България. В същото време на това заседание кабинетът взе решение държавата да покрие задължението на НЕК към  „Атомстройекспорт“ за „Белене“ в размер на 628,9 млн. евро.

Скандалната реплика на Толстой предизвика реакции в парламента. Народните представители Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) внасят днес парламентарен въпрос към премиера Бойко Борисов във връзка с изказването на руския депутат. Двамата депутати задават общо 7 въпроса към министър-председателя. В първия питат дали обсъждани ли са в Съвета по сигурност към Министерския съвет данни за броя на закупените по българското Черноморие имоти от граждани на държави, които не са членове на Европейския съюз. Депутатите се интересуват дали е правено разследване кое е лицето, предложило на Министерския съвет промяната в Закона за чужденците, според която прагът на инвестицията, необходима за получаване на разрешение за продължително пребиваване в Република България, се намалява от 600 хил. лв. на 100 хил. лв. и има ли данни за засечени връзки на това лице с дипломат на държава, която не е член на ЕС?
ДОСТ ще подкрепи Бойко Борисов, ако се кандидатира за президент, съобщи лидерът на партията Лютви Местан във вторник, след като внесе в ЦИК над 5000 подписа за участие в изборите. „Некандидатирането на г-н Бойко Борисов е откровен политически знак – заявка за трети премиерски мандат. Но понеже и той знае, че третият премиерски мандат е доста рисков, минимум защото ще е загубил така удобното клише „виновни са предишни управляващи“, защото ще влезе в третия си мандат от позицията на най-дълго управлявалия български политик, и в този смисъл той не би поел непремерен риск за трети премиерски мандат, ако няма в главата си властова формула, която да осигури неговото собствено разбиране за стабилност“, разясни Местан.

Окръжна прокуратура – Видин, обвини четирима души за взривовете в завода „Миджур“ край Горни Лом преди две години, при които загинаха 15 души, а двама бяха ранени. Допуснатите нарушения показват системни проблеми в регламентацията и контрола на бизнеса с оръжия и обработване на стари муниции. В хода на разследването са изготвени множество експертизи – 20 съдебномедицински, 120 ДНК експертизи, 3 компютърно–технически, ситуативно–техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро–техническа експертиза. Назначена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза на експерти от БАН. Разпитани са повече от 50 свидетели. Материалите от разследването са общо 160 тома.Предстои Окръжен съд – Видин, да насрочи разглеждането на делото.

*За бюлетина е използвана информация от „Дневник“, Mediapool и ВВС

SHARE