SHARE

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че в страната се въвежда извънредно положение за срок от 3 месеца. Конституцията му позволява удължаване на срока до 6 месеца. Това включва и суспендиране на действието на Европейската харта за правата на човека. (dnevnik.bg) Както и се очакваше, турският президент ще използва неуспешния военен преврат като предлог да се разправи с политическата си опозиция и по-лошо, да ликвидира последните остатъци от независимо светско образование, правосъдие и медии в страната. Проблематично става и съдържанието на членството на Турция в НАТО, което има директно отражение и върху стабилността и сигурността на България. „За една нощ Турция се върна двайсет години назад“, коментира и световноизвестната турска писателка Елиф Шафак. (dnevnik.bg)

Турският посланик в България Сюлейман Гьокче отрече извънредното положение да има влияние върху туристическите пътувания в страната: „Няма да има никакви ограничения за пътуване на български граждани и в двете посоки. Това не е военно положение“ (clubz.bg)

На гръцките острови Кос, Родос и Лерос ще бъдат разположение допълнителни вертолети и командоси, а около тях ще има засилено присъствие на военни кораби.(offnews.bg) Целта е да се попречи на военнослужещи, взели участие в неуспешния опит за преврат в Турция, да избягат нелегално в Гърция. Гръцкият съд вече разглежда съдбата на осем турски военни, които избягаха в страната след неуспешния преврат срещу президента Ердоган.

Когато говорим за чадъра на сигурност на НАТО, той може съвсем да изчезне. Кандидатът за президент от Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп в интервю за „Ню Йорк Таймс“ потвърди тезата си от м. май от реч в хотел със символичното име „Мейфлауър“, че държавите, които САЩ защитават, ще трябва да плащат разходите за отбрана или Америка ще трябва да ги остави сами да се бранят. (dnevnik.bg) „Ако Русия нападне Прибалтийските републики и ако съм президент, ще им окажа помощ само след като проверя и се уверя, че тези нации (на Литва, Латвия и Естония б.р.) са изпълнили напълно задълженията си към нас“ (clubz.bg),Ако това действително се случи, този акт ще разклати повече световния ред от всички кризи през последните години. Тръмп подлага под съмнение член 5-и от Договора за НАТО, според който нападение срещу една страна членка е атака срещу всички. Твърдият ангажимент на САЩ в НАТО е основният стълб на мира в Европа.

Сенаторът от Републиканската партия и бивш кандидат за партийната номинация за президент Тед Круз поздрави Доналд Тръмп за партийната номинация, но отказа да го подкрепи изрично на предстоящите избори, с което си навлече освирквания и критики от делегатите на Националната републиканска конференция в Кливланд (CNN.com). „Не мога да подкрепям хора, които нападат жена ми и баща ми“, заяви той. Преди няколко дни Тръмп показа материал в National Enquirer за бащата Рафаел Круз, с неясна фотография, в който се твърди че Рафаел стои до убиеца на президента Кенеди, Ли Харви Осуалд.  (dailymail) Отделно, Тръмп публикува в Туитър снимки на жена си и на съпругата на Круз.

Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро ще преминат без участието на лекоатлети от Русия. (dnevnik.bg) Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) отхвърли жалбата на лекоатлетите срещу наказанието, което беше наложено от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) заради масова употреба и прикриване на допинг. Всичко започна от разкриване на масова схема за укриване на положителни допинг проби на руски спортисти от руската държава по време на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Става дума за общо 68 лекоатлети. Според Дмитрий Шляхтин, шеф на Общоруската федерация по лека атлетика (ВФЛА) руските лекоатлети са жертва на „български прецедент“ (clubz.bg) Има се предвид отстраняването на българските щангисти от състезания от Международната федерация по вдигане на тежести през 2015 г. Повече по темата можете да прочетете в анализа на Терминал 3 „Не, това не е Рио де Жанейро“.

Фетва от 2001 г., която забранява покемоните, беше подновена в Саудитска Арабия. Причината – разрастващата се популярност на Pokemon Go (clubz.bg) Така Саудитска Арабия стана поредната държава, която се включи в истерията, свързана с експлозивно бързо разпространяващата се игра на стартапа Niantic. (Wikipedia, виж и английската версия) Играта е направена със средствата на добавената реалност (Augmented reality, Wikipedia), като комбинира данни от реалния свят с компютърно генерирани данни.

Служители на община Царево, на областната администрация, на здравната и екологичната инспекции, на полицията, пожарната и горски служители, както и от EVN се включиха в масова проверка на плажуващите и къмпингуващите на плажа Корал.  Масовата проверка е предприета преди влизането в сила на Закона за свободното къмпиране. Проверяващите са издали редица протоколи, защото някои от палатките, кемперите, бунгалата и караваните са в частен имот, за което нямало разрешение от собственика – испанската фирма „Ибердрола“, която има проект за голям туристически комплекс зад плажа. Отделно, много от обектите са свързани с елетрическата мрежа и са водоснабдени нелегално, констатираха проверяващите. (offnews.bg) При липса на влязъл в сила закон проверката може да се приеме за форма на масов тормоз над почиващите на плажа. Войната между почиващи, община и частни инвеститори, които искат да застроят с мегакомплекс един от последните свободни плажове на Черноморието, продължава години с променлив успех за страните.

Продължават сблъсъците между арменската полиция и протестиращи в Ереван  (The Guardian) Продължава заложническата криза, която започна в сряда, когато приблизително дванайсет мъже, повечето ветерани от войната с Азербайджан, завзеха полицейски участък в столицата и задържаха няколко полицаи като заложници. Близо до участъка беше организиран протестен лагер с протестиращи граждани, симпатизиращи на групата, завзела участъка. При опита на полицията да разчисти протестния лагер има 50 ранени.

Снимка: Ядосани делегати от конференцията на Републиканската партия в Кливланд освиркват Тед Круз. Снимка Dailymail