SHARE

Днес почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими.  По случая с официална декларация излезе вицепрезидентът на Европейската комисия Ханс Тимерманс, а отбелязване имаше в Хърватия, Полша, Eстония и други точки в Европа. У нас денят е познат като „Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им“. В България властимащите останаха тихи, площадите – празни, а паметниците – голи. Подобна новина не се нуждае от описание – тя говори сама за себе си.

Константин Каменаров е новият генерален директор на БНТ. Развлечението или журналистиката ще е важното в неговата политика? След като представиха програмите си пред СЕМ, от тримата кандидати – Иван Гарелов, Емил Кошлуков и Константин Каменаров, последният спечели поста, научаваме от „Дневник“. Той беше избран с четири от пет гласа за поста, чийто мандат е тригодишен.

Каменаров обвързва програмата на обществената телевизия със забавление, а според него „Публицистиката е основен жанр за обществената телевизия, но за да отговори на очакванията на съвременния зрител, тя трябва качествено да се модернизира и да стане част от различни формати, които съчетават информацията, критиката и забавлението“. Каменаров е лекар по образование, пише сайтът „Клуб Z“. От „Дневник“ ни представят подробно програмата му, както и разширената му автобиография. 

Френският президент Еманюел Макрон потегли на своето източноевропейско пътуване, в което ще включи „страните, най-привързани към eвропейските си съюзници“, предава Ройтерс. Макрон ще посети Румъния, България и Австрия, където ще се срещне с лидерите на Чехия и Словакия, но ще пропусне Унгария и Полша, чиито крейнодесни правителства обвинява в покваряване на ценностите на Европа. Старши дипломат, цитиран от агенцията, потвърждава, че Варшава и Будапеща са умишлено пропуснати с цел да се изпрати послание.

Белград и Скопие обявяват опити за нормализиране на отношенията си, пише „Медиапул“. Държавните глави на двете страни са договорили пет принципа за развитие на отношенията между двете страни, а в основата на конфликта, изглежда, е евентуалната подкрепа на Македония за членство на Косово в ЮНЕСКО. В неделя Белград изтегли дипломатическата си мисия в Скопие. Президентът на Сърбия Вучич подчерта, че трябвало да се пази реномето на Белград и страната и действията на Македония били в противоречие с това, което държавата е обещала. Той заяви, че отношенията няма да бъдат перфектни, но ще се запази приличният тон в дипломацията между двете балкански съседки.

МВР назначава близо 1000 нови полицаи, които ще се насочат към малките и средните населени места, съобщава „Медиапул“, цитирайки вътрешния министър Валентин Радев. Предизборното обещание на ГЕРБ бе изправено пред трудности, след като е установено, че няма достатъчно кандидати, отговарящи на изискванията. Само преди месец се търсеха 500 служители, припомнят от изданието. Не става ясно дали действията имат някаква връзка с реформите в Министерството на вътрешните работи. Министърът коментира, че трябва да бъдат увеличени и заплатите не само на служителите в МВР, но и като цяло на сектора сигурност. Междувременно преди дни „Терминал 3“ ви разказа, че България е на първо място в ЕС по процент от БВП, който се инвестира в този сектор.

Страната ни пък е 18-а в ЕС по брой полицаи на глава от населението, разказва „Дарик“. По думите на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в МВР се отваря все по-голяма кадрова дупка, сравнима с тази в здравеопазването и образованието. Това противоречи на твърденията, че страната ни е на първо място по брой полицаи на глава на населението. Остава въпросът дали това драматично разминаване не се дължи на трикове със статистиката посредством прекатегоризиране на полицаи в други категории на служители на МВР.

Бетонни заграждения ще пазят катедралата в Кьолн след атентатите в Барселона. Германските сили за сигурност поставиха бетонни бариери пред световноизвестната готическа катедрала в сряда, след като стана ясно, че терористите от Барселона са имали на прицел барселонската La Sagrada Familia. Много немски градове затегнаха сигурността след атаките от миналата седмица. „Нямаме желание да изградим стени около града“, казва Андреас Гайсел, сенатор на Берлин по въпросите на вътрешните работи, в интервю за немския Bild.

И като заговорихме за стени – американският президент Доналд Тръмп се зарече, че ако трябва, ще затвори правителството само и само за да построи обещаната на електората стена на границата с Мексико. По време на 80-минутна реч във Финикс, Аризона, Тръмп държа обичайните си речи срещу демократите, медиите и нелегалните имигранти, като този път обаче избегна твърденията си, че „и двете страни“ са виновни за насилието при сблъсъците в Шарлотсвил. След като Мексико категорично отказа да финансира стената – решение, което бе ясно още по времето на кампанията, – Тръмп оказва натиск на Конгреса за субсидиране на противоречивия му план за построяване на „голяма и красива“ стена. Междувременно инвеститорите на Уолстрийт изказаха съмнение, че Тръмп ще успее да прокара плановете си за растеж на икономиката и индустрията, имайки предвид, че президентът постоянно се занимава с дребни конфликти в Белия дом и Сената.

„Гугъл“ и „Уолмарт“ обединяват усилията си в нов проект за онлайн пазаруване, който вероятно ще конкурира „Амазон“. От края на септември нататък „Гугъл“ ще предлага стотици хиляди стоки на гиганта на гласово контролирана платформа. Гласовото пазаруване е част от плановете на „Уолмарт“, като от компанията ще се опитат да създадат „изживявания, които в момента не съществуват където и да било другаде“. Обстоятелствата пред подобни проекти са цената и притесненията за личните данни на потребителите – шест от десет души се страхуват, че подобни програми ги шпионират, разказват от Deutsche Welle. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.