SHARE

Златният медалист Ружди Ружди от параолимпиадата в Рио заедно с параолимпийците Радослав Златанов и Даниела Тодорова и треньорът Радостин Тодоров ще подадат жалба до Комисията за защита от дискриминация, защото ще получат пет пъти по-ниско възнаграждание от полагащото се на олимпийските състезатели.

„Не вярвам, че в Рио вдигнах българското знаме на 20% или чухме българския химн на 20%. Подигравка е, обиден съм. И не мисля, че тренирам на 20%.”

25-годишният Ружди донесе златен медал, подобрявайки собствения си рекорд в тласкането на гюле. Заради това, че е донесъл гордост на страната си, той ще получи от българската държава само 50 000 лв. за златния си медал и още 25 000 лв. за подобряването на собствения си рекорд.

Днес президентът Плевнелиев заяви, че “сме изправени пред необходимостта от преосмисляне и адаптиране на визията за колективната отбрана с цел гарантирането на свободна, мирна и единна Европа”. Това бяха думите по случай церемонията по връчване на представителното знаме на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България, която се проведе в София.

“Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи отвсякъде и от всякакъв вид“, заяви още държавният глава.

Здравеопазването в България е сред най-неефективните в света според годишната класация на Bloomberg – Health-Care Efficiency Index. Според изследването България е на 45-о място от 55 държави и се вижда, че през последните години българското здравеопазване е слязло надолу в списъка. Изпреварват ни държави като Венецуела, Еквадор и Казахстан, но може да бъдем спокойни, че Либия, в която се води военен конфликт от 2014 г. насам и част от територията й е окупирана от ДАЕШ, е останала по-назад в класирането.

В друго изследване бизнес климатът в станата ни се подобрява в сектори като промишлеността, строителството и търговията на дребно, но за сметка на това се е влошил значително в сферата на услугите.  Това сочат данните на Националния статистически институт.

Според изследването основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, остават свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната.

В международен план днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руската авиация ще продължи да бомбардира сирийския град Алепо и да подкрепя войските на Асад в конфликта. Изявлението му идва, след като Вашингтон предупредиха Путин, че ще спрат военното си сътрудничество с Москва, ако руските войски не спрат въздушните си удари.

Друга новина от света е, че страните от Организацията на износителите на петрол ОПЕК постигнаха първото от 2008 г. насам предварително споразумение за намаляване на добивите с около 700 хил. барела на ден, което реално означава, че ще бъдат добивани около 32-33 млн. барела на ден. Новината е предизвикала поскъпване на петрола с 6%. От “Дневник” посочват, че оценките на анализатори се движат между „историческо събитие“ и изтъкване, че засега са известни твърде малко подробности.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и Би Би Си