SHARE

Президентът Росен Плевнелиев изнесе пред Европейския парламент реч, често прекъсвана от аплодисменти. В нея той анализира заплахите за сигурността на Европа отвътре и отвън, защити европейските ценности, посочи че България и Украйна са държави, чието място е в Европа и недвусмислено заяви, че мястото на Крим е в Украйна:

„Аз съм горд про-европейски президент на про-европейска нация. Ние, българите, сме горди с това, че сме опора на стабилността и двигател на позитивната промяна в Югоизточна Европа. Наша обща цел е да защитим европейските ценности за мир, свобода, демокрация, човешки права, върховенството на закона и солидарността. Наша обща кауза е да продължим да пишем историята с нашия проект за Европа, обединена, просперираща и мирна…“

Терминал 3 публикува пълен текст и пълен видеозапис на изказването

Съветът за електронни медии реагира по повод скъсаната снимка на президента Плевнелиев в ефир в „Шоуто на Слави“, което се излъчва от bTV. Според медийните надзорници критиката има своето място в медиите, но тя не може да нарушава други, защитени права (Капитал) Че СЕМ реагира разбрахме, само не разбрахме как реагира.

Ако изборите бяха днес, те щяха да бъдат спечелени от ГЕРБ (26,5%) следвани от БСП – 15,4%, според проучване на „Екзакта“. Третата и четвъртата политически сили са Реформаторският блок с 5,6% и ДПС  с 5,4%, чиято разлика е в рамките на статистическата грешка (kafene.net)

Хилари Клинтън спечели първичните избори на Демократичната партия в Калифорния и така затвърди преднината си пред Бърни Сандърс. На митинг в Ню Йорк тя посочи, че това е исторически момент за жените, тъй като най–вероятно ще е първата жена, номинация на голяма партия в историята на САЩ. (NYT, видео) (виж анализ на Терминал 3)

След като станаха ясни рекордно лошите резултати от матурите, министърът на просветата Меглена Кунева заговори за повишаване на подготовката на студентите, които стават учители. Освен примери от професионалната реализация на студентите по педагогика, министърката не посочи други причини за провала. (dnevnik.bg) Може би трябва да останем с чувството, че всичко друго в системата на образованието е наред?

Министър Николина Ангелкова се опита да избяга от сравнението на плажовете в България и в Гърция, след като в пространно интервю беше изтъкнала предимства на българските пред гръцките плажове – тя заяви, че въпреки безплатните шезлонги и чадъри там няма осигуряване на водно снабдяване, няма медицинско обслужване и почистването не е с такива изисквания, каквито е при нас. „Няма как да сравнявам круши с ябълки“. (offnews) Късно е, госпожо министър, за хоро в Националната художествена галерия.

Нов скандал с цвета на кожата на актьор се разразява в Холивуд. Леонардо ди Каприо е определен да изиграе ролята на персийския философ и поет Руми. Множество зрители и медии протестират срещу т.нар.  „whitewashing“ – наемането в Холивуд на белокожи актьори да играят тъмнокожи персонажи. (Independent) От друга страна е интересен въпрос колко по–тъмнокожи са всъщност персийците от европейците, например в сравнение със средиземноморските европейци.

Съюзът на архитектите в България, заедно с Камарата на архитектите призоваха всички институции, които имат отношение към казуса с надграждането на хотела на Ветко Арабаджиев (сега известен като „Маринела“, бивш New Otani), да предотвратят разрушаването на една от архитектурните ценности на България. След многобройни скандални вътрешни преустройства, след изсичането на японските вишни в градината на хотела, строен по проект на световноизвестния Кишо Курокава, собствениците на комплекса са започнали надстрояване на ниското тяло с още няколко етажа, без да разполагат с всички необходими разрешения и без да се съобразяват с уникалната архитектура. (mediapool) Всъщност въпросът е, кой може да плесне по ръцете всесилния собственик.

Според Лютви Местан, евразийски сили блокират регистрацията на партия ДОСТ. Той се оплака от политически натиск върху съда. (mediapool) Очакваме, че  господин Местан вече е размислил за нуждата от съдебна реформа.

Заглавна снимка: New York Times