SHARE

В интервю за ktbfiles.com банкерът Цветан Василев обвинява българския политически елит и по-специално премиера Борисов в зависимост от едрия бизнес, участие в контрабанда и корупционни схеми. „Въобще аз се чудя дали Борисов управлява държавата или Пеевски. Или и двамата. Но Борисов с нищо не е показал, че се е разграничил. Напротив, той показва само зависимости.“ Василев нарича Пеевски брокер на ДПС и продукт на Държавна сигурност. Въпреки тежките обвинения и конкретика на обвиненията към Бойко Борисов все още няма реакция от премиера.

Красноречива реакция, има обаче от бившия правосъден министър Христо Иванов, който във фейсбук написа (съкратено от редакторите): „Голямата новина от това интервю е, че Василев говори с много по-голяма конкретика, сравнено с досегашните му изяви. Най-сетне стигаме до нивото на проверими твърдения, направени от непосредствен участник и наблюдател с името му (а не изтечени през трети лица). Тяхната проверка е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на прокуратуата. Чакаме да се сезират и да проведат убедително раследване.Ако, обаче, темата бъде заметена между мизерсцена с Веско Пенев и визитата на Орбан (с очакваните новости от нея), не просто ще изпуснем поредния шанс да започнем някаква нормализация. Политиците, които са въвлечени в подобни афери и тяхното замитане, никога няма да бъдат свободни да определят курса на страната, независимо от страховете за собствената си кожа. Проверете тези фактически твърдения, по дяволите!“

Скандалът с продажбата на царските конюшни противопостави ГЕРБ, Реформаторския блок и БСП. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че сделката за царските конюшни не касае продажба, а е била за прекратяване на съсобственост на земя, върху която има сгради, които са собственост на няколко ведомства и държавни институции. Сделката не касаела продажбата на сградите. Тя обяви, че е препоръчала на областния управител на София да не продава земята, но въпреки това той го е сторил. Премиерът Борисов нареди проверка на сделката. Цветан Цветанов обвини Радан Кънев, че лично е държал за областен управител да бъде назначен именно Веселин Пенев. Скандалът гръмна, след като от БСП обявиха, че фирма е закупила земята, на която се намират така известните царски конюшни, на ниска цена с разрешението на областния управител на София. Освен това от БСП поискаха оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, защото били уведомили с писмо за сделката. „Да ви честитя 9 септември и да благодарим на другарката Нинова, че ни напомни какво е БСП – преднамереност, некомпетентност и лъжи.“ По думите й БСП е размахвал казуса като знаме, за да си реши вътрешнопартийните проблеми. Тя определи действията им като „много грозно и недостойно политическо поведение“. Междувременно ГЕРБ поискаха от Реформаторския блок да оттегли Веселин Пенев като областен управител.

От днес четири американски изтребителя F15 на ВВС на САЩ патрулират въздушното ни пространство съвместно с български МиГ-29. В изявление на командването се посочва, че целта на мисията е „осигуряване на неприкосновеността на въздушното пространство на съюзниците и усилване на въздушното патрулиране в рамките на мерките по поддържане на увереност сред източноевропейските съюзници на НАТО“.

Материалите от разследването за данъчна измама срещу благоевградската строителна компания „Агромах“ са изпратени вече на прокуратурата. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол днес. МВР работило по него и то вече е в държавното обвинение, отбеляза тя. Сега прокуратурата трябва да реши дали има основания за повдигане на обвинение или не.

Европейската комисия (ЕК) прави крачка назад и заради критиките оттегля спорното предложение, според което операторите ще могат да ограничават безплатния роуминг в Европейския съюз (ЕС) до 90 дни годишно с малко изключения. За преработването на предложението е настоял лично председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, съобщават от Брюксел. Предложението предвиждаше разговорите и интернетът в чужбина да са по вътрешните национални цени на телекома само до 90 дни годишно, предплатените карти да не могат да се ползват в чужбина без ежемесечно регистриране в националната мрежа на оператора, както и изискване за постоянна адресна регистрация за купуване на SIM карта. ЕС реши да отмени окончателно роуминга през миналата година по идея на ЕК по времето на предшественика на Юнкер Жозе Мануел Барозу. Това трябва да стане от 15 юни 2017 г., когато вътрешните и европейските тарифи на мобилните оператори трябва да се изравнят.

Властите в Северна Корея потвърдиха, че са извършили ядрен опит. Съобщението идва часове след като беше засечена значителна сеизмична активност с епицентър близо до мястото на опита. Южна Корея смята, че това е бил най-големият ядрен опит на Пхенян. Ядреният опит е предизвикал земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер. Експерти оценяват силата на ядрения взрив на 10 килотона. Сеул определи случилото се като акт на “самоунищожение“ и “маниакална безразсъдност” на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. САЩ предупредиха за възможни “сериозни последици“. Китайското външно министерство също се обяви против ядрения опит и предупреди Северна Корея да избягва нови действия, които биха могли да влошат ситуацията.

Австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Соботка обмисля отлагане на повторните президентски избори, насрочени на 2 октомври. През последните няколко дни властите в градове и избиратели се оплакаха от проблем с разлепящи се пликове за гласуване по пощата. „Ако очевидният проблем с пликовете за бюлетините направи нормалното произвеждане на изборите невъзможно, е мой дълг като най-високопоставния представител на изборните власти да обмисля незабавно отлагане“, каза Соботка в изявление.