SHARE

Кметът на Пловдив Иван Тотев бе отстранен от длъжност, докато трае досъдебното производство срещу него. Той е обвинен в престъпление по служба. Днес съдът реши, че кметът може да повлияе на разследването, тъй като повечето свидетели са негови подчинени. Решението не е окончателно и ако има протест или обжалване, случаят ще се гледа пред Апелативния съд на 24 януари.

Прокуратурата внесе в СГС обвинението срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Той е обвинен в престъпление по служба, заради което са настъпили вредни последици за Българската армия. Това е второто вкарано в съда дело срещу Ненчев, след като вече има едно за облеклата на армията.

Прокуратурата внесе ново обвинение и срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров. То е за длъжностно присвояване на над 5.1 млн. лв., извършено от Киров в съучастие, като е бил подпомогнат от негов подчинен.

Военен самолет на италианските ВВС кацна аварийно на летище София. На борда е имало трима души екипаж, които са невредими. Самолетът е останал на летище София, докато се установи повредата.

Централната избирателна комисия обяви Петър Курумбашев за член на Европейския парламент. Той ще смени Илияна Йотова, която в неделя ще встъпи в длъжност като вицепрезидент на България. На изборите за европейски парламент през 2014 Курумбашев не стана евродепутат заради казуса 15/15, когато Момчил Неков измести Сергей Станишев.

Депутатът от ДПС Александър Методиев – Бат Сали бе признат за виновен от Софийския градски съд по две обвинения. Едното е за хулиганство, а другото за възпрепятстване на орган на властта.  Наложените наказания са 6-месечна условна присъда с тригодишен изпитателен срок и глоба от 3 хил. лв. заради обвинението за хулиганство. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва.

През изминалия уикенд Георги Първанов се оттегли от ръководния пост в АБВ и за председател на партията бе избран Константин Проданов, който беше икономически и финансов съветник на Първанов, докато беше президент. Днес Георги Първанов коментира пред БНТ, че въпреки смяната на председателите коалиция между БСП и АБВ няма да има. Той изрази съмнение в способността на Румен Радев да се еманципира от БСП. „Не трябва да позволява някой да го задуши в обятията си, защото това ще го натика в ъгъла. Усилие и напъни за това ще има със сигурност. Аз бях лидер на БСП, преди да стана президент, и няма как тези, които съм ръководил, да ми диктуват какво да правя”, заяви Първанов.

В интервю за британския в. „Таймс“ Доналд Тръмп заяви, че е възможно санкциите срещу Русия да бъдат преразгледани и да отпаднат, а в замяна Тръмп би преговарял за намаляване на ядрените оръжия. Той нарече НАТО „отживяла времето си организация“, а Брекзит „нещо страхотно“. На въпрос дали САЩ може да ограничат пътуванията на европейски граждани Тръмп отвърна: „Може и така да стане, ще видим. Говорим си за части от Европа, части от света и части от Европа, с които имаме проблеми, откъдето идват хора и причиняват проблеми. Не искам тези проблеми.“

Турски товарен самолет се разби в Киргизстан. Загинаха 37 души. На борда на самолета е имало най-малко 4 души. Повечето жертви са били в къщите си, когато самолетът се е разбил върху тях.