SHARE

Президентът ще се опита да не допусне парламентарна криза в страната. 

“Имам чувството, че цяла България реди служебно правителство, само не и президентът. Като човек, който добре познава конституцията, мога да кажа, че най-важното нещо за страната е да не се допусне парламентарна криза”, заяви той в интервю за БНТ. След това той проведе втората политическа консултация с БСП, на която Корнелия Нинова потвърди, че от „столетницата“ няма да се опитат да сформират кабинет в настоящия парламент.

Междувременно секретарят на държавния глава Румяна Коларова заяви, че служебно правителство може да бъде сформирано преди Коледа. След консултациите с парламентарно представените партии, които по график трябва да приключат до идната сряда, президентът ще свика Консултативния съвет по национална сигурност, посочи Коларова. На него президентът ще се допита до политическите лидери коя е най-удачната дата за предсточни избори, ако партиите не могат да сформитат ново правителство в рамките на настоящия парламент. 

След съвета по национална сигурност ще започне процедурата по връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство. Първо ще бъде връчен мандат на ГЕРБ, после на БСП и най-накрая на трета партия, чийто избор е в дискрецията на държавния глава.

По този повод Цветан Цветанов смята, че най-вероятните дати за предсрочни избори са между 22 март и 2 април.

Междувременно днес в парламента бе приет на първо четене и държавният бюджет за 2017 г. В залата присъстваха 171 депутати, от които 102-ма гласува “за”. Бюджетът беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ – 75, Реформаторския блок – 14, БДЦ – 8, и „Атака“ – 4.

С изключение на един от Патриотичния фронт гласуваха с “въздържал се” заедно с един депутат от АБВ и един независим депутат. “Против” бяха от БСП – 25, ДПС – 23, АБВ – 9, и 1 депутат от Патриотичния фронт. С оглед на фрагментацията на парламента продължава да не е ясно дали бюджетът може да бъде приет на второ чете без подкрепа от Патриотичния фронт или ДПС.

От БСП поставиха ултиматум да се премахне плоският данък (който те въведоха) и да се въведе прогресивно подоходно облагане. Финансовият министър в оставка Владислав Горанов е категоричен, че данък общ доход не подлежи на обсъждане.

От “столетницата” поискаха и да бъде спряна концесията на летище София, Жельо Бойчев от БСП заяви, че не може едно правителство в оставка да приема толкова важно решение. В отговор Владислав Горанов обяви, че за момента няма решение кой ще вземе концесията, тъй като конкурсът не е приключил. С последното удължаване на срока на конкурса документи могат да се подават до края на декември.

Прокуратурата продължава с обвиненията по АЕЦ “Белене”. Днес беше обвинен бившият министър на енергетиката Делян Добрев от първото правителство на Борисов (2009-2013). Той, както и предшествениците му Румен Овчаров и Петър Димитров бяха обвинени в умишлена безстопанственост, вследствие на която НЕК е ощетена с над 4,5 млн. евро.

В отговор Делян Добрев заяви, че не е извършил престъпление и ще докаже невинността си. „С моя подпис беше спряна далаверата „Белене“, някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата им страна, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието. Докато моят подпис стои под предложението за спиране“, заяви той, цитиран от “Фокус”.

Близо половината българи – 49% – виждат ползи от членството на страната ни в Европейския съюз , а евроскептиците са 13% от гражданите. Това показват резултатите от новото проучване на Евробарометър.

В европейски мащаб мнозинството европейци вярват, че това, което ги обединява, е по-важно от онова, което ги разделя – 71%. В същото време 53% от гражданите на ЕС смятат, че членството на държавата им в ЕС носи повече ползи, отколкото негативи. Най-отрицателно е мнението за ЕС в Гърция, където само 31% смятат, че членството им носи ползи, а най-проевропейски са настроени в Ирландия – 74%.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че турски военни са поискали убежище от властите в Анкара. Военните са били командировани в НАТО, когато са поискали убежище, стана ясно от изявлението на Столтенберг, но той отказа да даде допълнителни разяснения, подчертавайки, че убежището е въпрос, засягащ националните власти.

Междувременно станаха ясни някои от назначенията в администрацията на Доналд Тръмп. За главен прокурор ще бъде назначен сенаторът от Аламаба Джеф Сешънс. Той е служил като прокурор, преди да стане политик, но през 1986 г. му е било отказано да стане съдия заради расистки изказвания, предава Би Би Си.  Конгресменът Майк Помпео ще стане директор на ЦРУ, а о.з. ген. Майкъл Флин ще бъде назначен за съветник по националната сигурност.

В  интервю за Washington Post от 15 август 2016 г. Флин заявява следното:

Виждам отношенията с Русия като необходими на САЩ, за интересите на САЩ. Ние работихме в тясно сътрудничество с тях за олимпиадата в Сочи. Ние работихме в тясно сътрудничество с тях за иранското споразумение. Ние победихме Хитлер заради отношенията ни с руснаците, така че не може да се гледа на тези отношения по друг начин освен на взаимни интереси, включително към ДАЕШ… това ми е позицията за Русия.”

Ген. Флин е участвал на галавечеря, където е стоял заедно с Владимир Путин, имал е платени участия във флагмана на руската пропаганда Russia Today.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и Би Би Си 

**Заглавна снимка: Снимка: Олег Попов; Dnes.bg

SHARE