SHARE

Реформаторският блок върна третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев. Той им благодари за усилията, които са положили. „Очевидно конституционната процедура приключва и ние вървим към извънредни парламентарни избори“, каза Плевнелиев. По-късно президентът обяви, че няма да съставя служебно правителство, а ще предостави това право на новоизбрания президент Румен Радев. Според Плевнелиев с две служебни правителства за един месец „ще влезем в графата куриози на световните новини“. “Предложих всички възможни компромисни варианти. Дори предложих аз да назнача служебното правителство на президента Радев, за да може държавата да се управлява от само едно служебно правителство, за да имаме плавен преход от едно редовно до едно служебно и отново към едно редовно правителство”, каза Плевнелиев и пое ангажимента, “за да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на правителството в оставка, съм готов във всеки момент, в който новоизбраният президент дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата”.

Бившият правосъден министър Христо Иванов, че новият политически проект „Да, България“ ще участва на предстоящите избори. Днес бяха представени бяха представени първите 50 учредители на движението. Сред тях са адвокати, юристи, ИТ предприемачи, активисти, артисти. “Днешното събитие е първата формална стъпка към учредяването на партията. Днес представяме и учредителната декларация. Ценностите и принципите са освобождаване от корупционния тренд. Това е нова политическа организация за нова генерация от хора, които могат да намерят в нея своето политическо представителство. Уверени сме, че беззаконието и корупцията са причините за бедността”, заяви Иванов.

В интервю за Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че се оттегля от лидерският пост в партията, но не и от политиката. Първанов каза още, че на конгреса на партията през следващия месец ще напуснат и Румен Петков и Ивайло Калфин. „Правим това в една нормална обстановка, не както миналата година, когато подадох оставка. Време е младите кадри да навлязат в политиката. Бъдете сигурни, че ще продължим да работим за АБВ, дори по-активно“, заяви Първанов.

Бившият заместник-председател на ДПС Христо Бисеров беше окончателно оневинен от Върховния касационен съд. Пред ВКС прокуратурата се отказа от две от трите обвинения, които стигнаха до съда – за недекларирани сделки с валутни ценности и недекларираните пред Сметната палата 700 хил. лв. по банкови сметки в Швейцария и остана само обвинението за неплатени данъци в размер на 19 хиляди лева, за което днес Бисеров получи оправдателна присъда.

Премиерът в оставка Бойко Борисов стана почетен гражданин на Хитрино. Решението на общинските съветници е единодушно. В мотивите си те посочват, че „е взето единодушно от всички 17 общински съветници“. В него се посочва, че Борисов се удостоява със званието почетен гражданин на Хитрино „поради изключителния му принос за преодоляване на щетите от бедствието вследствие на взрив на цистерна от влакова композиция на 10 декември (събота) 2016 г. и заради личните му заслуги за помощта, която община Хитрино и жителите на село Хитрино ще получат за възстановяване на щетите“.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката в Берлин. Въпреки това от групировката не съобщават името на извършителя. Междувременно властите в Германия издирват нов заподозрян. Това е тунизиецът Анис. А., за когото се твърди, че е бил в контакт с кръговете около проповедника Ахмад Абделазиз, известен повече като Абу Уала. Полицията претърсва на много места в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където Анис. А. е регистриран. Вътрешният министър Томас де Мезиер коментира, че разследването върви в няколко посоки, а от федералната антитерористична прокуратура съобщиха, че не знаят дали нападателите са били един или повече и дали има съучастници на свобода и затова работят с предположението, че на свобода все още има въоръжен и опасен нападател.

SHARE