SHARE

Парламентът продължава своите предизборни заседания, като днес одобри на първо четене обещания ремонт на Изборния кодекс (две седмици преди изборите). Ако промените бъдат приети и на второ четене, ще отпадне ограничението от 35 секции за държави – членки на ЕС. Също така депутатите приеха на първо четене да се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого” на мажоритарни избори, но не и на парламентарни и местни, за да не се повиши изкуствено 4%-ната изборна бариера за влизане в парламента.

Юристът Грета Ганева повдигна темата за противоконституционността на квадратчето “Не подкрепям никого” в статия за Terminal 3.

“Ремонтът” на Изборния кодекс обаче е по-скоро някаква временна предизборна кръпка, която решава само временно някои от проблемите на избирателната система. Доказателство за това е, че дори с кръпките българските войници в Афганистан няма да могат да гласуват. Темата бе повдигната от кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Днес прокуденият лидер на ДПС и настоящ лидер на ДОСТ Лютви Местан анализира хода на бившата си партия да подкрепи Пламен Орешарски.

„Пламен Орешарски не е същинският кандидат на ДПС, а е стъпка от политическия казачок към ген. Румен Радев. Освен ако не се стигне до друга сделка. Защото целта на колегите от ДПС е да намерят път към властта. Път през дясното за тях няма.“ Това заяви Местан пред „Нова телевизия“. Вчера неговата партия подкрепи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, но изрази “респект” към Трайчо Трайков от РБ.

От Брюксел се включи и премиерът Бойко Борисов. Той посъветва както ДПС, така и ДОСТ на втория президентски тур да подкрепят кандидата, който ще им даде “излаз към властта след това”. Борисов също така подчерта, че не иска да допуска ДСБ на власт.

След това премиерът обвини и лидера на ДСБ Радан Кънев, че е попречил на ГЕРБ да издигне президента Росен Плевнелиев за втори мандат. Което просто не е истина, защото президентът Плевнелиев бе решил да се оттегли по лични причини още миналата есен.

“Покрай въпросите за това дали ГЕРБ желаят да номинират Росен Плевнелиев за втори мандат изпускаме основния и не по-маловажен въпрос за това дали Росен Плевнелиев желае да бъде номиниран за втори мандат. Още през миналия септември на неформална среща с посланиците от ЕС президентът Плевнелиев е казал ясно, че има своите обективни и доста основателни причини да не се кандидатира. Знаем го от участник в тази среща, като президентът е уверил, че за това са информирани всички политически лидери в страната, както и държавните ръководители на западните ни партньори”, пише в анализа от април на „Терминал 3“ – #КОЙ иска президент на статуквото.

Друга новина от деня е, че ръководствата на БАН, Селскостопанската академия и синдикатите поискаха заплатата за млади учени да се увеличи на 750 лева, а тази на професори да стане 1800 лева. Учените предупредиха, че ако заплатите не бъдат увеличени, държавата рискува да загуби и малкото експерти, които има. Учените от двете академии и от изследователските университети са малко под 10 000 души в момента, предава “Медиапул”. За да бъде постигнато увеличението, са необходими допълнителни 170 милиона лева към бюджета за наука.

Днес продължава срещата на Европейския съвет в Брюксел, на която лидерите на държавите членки обсъждат поведението си към Русия, търговското споразумение с Канада и напускането на Великобритания. 

Европейските лидери обаче не са отделили никакво време на темата за Brexit, предават британски медии. Британският премиер Тереза Мей, за която това е първи Европейски съвет, e изнесла петминутна реч за начина, по който вижда напускането на Британия от ЕС, но след нея не е последвал дебат.

Още след като станаха ясни резултатите от британския референдум за напускане, Европейската комисия, Париж и Берлин бяха категорични, че няма да водят преговори с Лондон, докато Тереза Мей не активира процедурата за излизане, което се очаква до края на март 2017 г. Днес френският президент Франсоа Оланд и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупредиха британския премиер, че ако Британия се откаже от свободното движение на хора, то тя няма как да запази достъпа на Острова до свободния пазар на ЕС. 

Немският канцлер Ангела Меркел е заявила пред медиите, че чутото от Мей днес не е променило позицията ѝ да не се водят преговори преди началото на процедурата. “Мисля, че ще бъде тежко. Няма да е лесно”, е заявила Меркел. Междувременно днес източник на британския Independent е заявил, че водещият преговорите от страна на ЕС Мишел Барние настоява преговорите с Британия да се водят на френски.

Европейските лидери не успяха да се споразумеят и за налагането на нови санкции срещу Русия, предвид извършваните от Кремъл бомбардировки над Алепо. Германия, Франция и Британия са настоявали за увеличаване на санкциите, но са срещнали съпротивата на други лидери, сред които и италианският премиер Ренци.

По отношение на търговското споразумене CETA лидерите все още не могат да постигнат консенсус заради отказа на премиера на белгийската област Валония да даде право на премиера на Белгия да одобри подписването на сделката. Днес канадският министър на търговията Крисия Фриланд е заявила, че очевидно ЕС “не е способен” да сключва международни сделки.

Продължава битката за превземенето на ключовия за борбата с ДАЕШ гр. Мосул, като вчера иракският премиер заяви, че напредването се случва много по-бързо от очакваното. Днес обаче бойци на ДАЕШ атакуваха няколко цели в региона на друг иракски град – Киркук, като анализатори смятат, че целта на атаката вероятно е била да отвлече вниманието на властите от битката за Мосул. При нападението са загинали 19 души.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“, „Дневник“, Би Би Си и в. „Индипендънт“

SHARE