SHARE

Безнаказана корупция по върховете на властта, продължаващо влошаване на медийната среда, маргинализация на ромското малцинство в България – това констатира в ежегодния си Доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека по света за 2015 г., който бе публикуван на 14 април. Корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние. Неправителствени организации посоват в доклада, че липсват устойчиви антикорупционни механизми. Цитира се и заключението на Европейската комисия, че прокуратурата няма капацитет за ефективно разследване на корупцията по високите етажи на властта.

На този фон днес скандала с карикатурите на Чавдар Николов претърпя бурно развитие (подробностите в бюлетина от вчера). Реакциите днес (хронологично):

Реших да се солидаризирам с колегата – щом неговите работи нямат място в ефира на тази телевизия, то тогава и за моите няма място там. Исках да покажа съпричастност“, обясни друг прочут карикатурист Христо Комарницки и призова в “Здравей, България” да не показват неговите карикатури по време на редовния преглед на печата.

„Имаме основания да смятаме, че става дума за брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, необичаeн дори за тежко увредена медийна среда като българската.“ е позицията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ)

Протест в защита на свободното слово и четката бе организиран във фейсбук под мотото #СтигаВечеСвинщини. Той ще се проведе утре в 12.30 в градинката на Кристал.

„При тази организация на правителството няма да допуснем бежанска вълна и явно това е проблем – търсят по най-ефективния начин да ни разклатят„, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

Бих искал да се извиня на нашите зрители, служители, както и на Чавдар Николов за начина, по който управлявах случая с договора за неговите карикатури… Техническите грешки, които се случиха междувременно, само засилиха създаденото впечатление. Още веднъж поднасям извиненията си и поемам цялата отговорност.” пише в официалната реакция на Главният изпълнителен директор на „Нова броудкастинг груп“ Дидие Щосел.

VBOX възстанови профила на Чавдар Николов и върна всички изтрити вчера карикатури.
Бурята, която се разрази в последно време около обсъждането на увеличаването на билета за градския транспорт в София приключи окончателно днес. Официално билетът е 1.60 лева (досега бе 1 лев), картата с десет талона е 12 лева (досега беше 8 лева), наказателния билет е 40 лева (беше 20) и акта е 200 лева (беше 100 лева). Повишението влиза в сила от 1 юни. „За“ са 29 от ГЕРБ (Орлин Алексиев отсъства), четиримата от СДС и Прошко Прошков от ДБГ. „Против“ гласуваха седмината от БСП, четирима от „Група „5“, тримата съветници от ДСБ, тримата от „Сердика“ и Стефан Марков от квотата на ДБГ в Реформаторския блок.

Народното събрание разсекрети доклада на одиторската фирма „Аликс Партнърс“ за фалита на КТБ с приемането на промени в Закона за банковата несъстоятелност. Текстовете бяха внесени от депутатите от ДПС Петър Чобанов, Йордан Цонев и Делян Пеевски. След промените в закона, временните синдици трябва да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност, който в момента се намира в секретната секция на парламента.

Висшият съдебен съвет (ВСС) се раздели на две колегии, което беше гласувано с пълно мнозинство от 23 гласа от всички присъстващи на заседанието днес.

С препоръки за законодателни промени завърши Консултативния съвет при президента за киберсигурността. Очертани бяха основните източници на заплахи за киберсигурността на страната – международни терористични и други престъпни организации, държави с тоталитарни режими и държави с все още неукрепнали демократични институции системи, природни бедствия и аварии, уязвимостта на националната система за киберсигурност.

„Факт е, че дори големите разузнавателни централи минаха на старите пишещи машини“ обобщи несигурната ситуация в глобален мащаб министър-председателят Борисов. Терминал3 потърси мнението на водещ експет по информационно технология, телекомуникационният инженер Делян Делчев.

Лидерите на управляващите партии в Германия са се споразумели за контратерористични мерки и закон за интеграцията на бежанците – тема, която от месеци предизвиква раздор в коалицията, пише агенция „Ройтерс“, позовавайки се на свои източници. Полицията ще получи повече правомощия за използване на агенти под прикритие, а разузнаването ще има възможност да споделя повече информация с агенции на държави-съюзници, показва документ, видян от агенцията.

Панамските власти иззеха десетки дигитални файлове след 27-часов обиск в централата на правната фирма „Мосак Фонсека“ (Mossack Fonseca), която е в центъра на скандала с изтичането на т. нар. „Панамски досиета“, предаде Ройтерс. За момента няма арестувани по случая. При акцията са търсени доказателства за незаконни дейности на компанията.

Украинският парламент прие оставката на досегашния премиер Арсений Яценюк и назначи за министър-председател 38-годишния Володимир Гройсман, оглавявал до днес Върховната рада на страната. Това разчиства пътя към ново правителство и е най-голямата рокада във властта от бунта през 2014 г., довел на върха прозападни лидери, отбелязва Ройтерс. Според Франс прес Гройсман е предан привърженик на президента Петро Порошенко, а Яценюк бе критикуван заради бавното осъществяване на реформи в Украйна и по повод корупционни скандали, напомня агенцията.

В Скопие и тази вечер има насрочен протест. Демонстрациите избухнаха вчера заради решение на президента Георге Иванов за спиране на всички съдебни преследвания срещу политици по скандала с масово подслушване от властите в страната. Снощи протестиращи разбиха канцелария на президента в центъра на македонската столица и нахлуха вътре.

 

*За изготвянето на бюлетина са използвани информации от Дневник и Mediapool.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.