SHARE

14 държави – членки на ЕС, ще отзоват руски дипломати в знак на солидарност с химическата атака срещу Сергей Скрипал, при която пострадаха над 20 души във Великобритания, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск от Варна, където се провежда срещата между ЕС и Турция.

Германия ще прогони четирима руски дипломати. Подобни съобщения идват още от САЩ, Франция, Чехия, Полша и Украйна.

Четирима руски дипломати ще бъдат прогонени от Франция, като те трябва да напуснат в рамките на седмица, твърди източник на агенция Ройтерс.

Италия ще експулсира двама руски служители.

Полша съобщи, че четирима дипломати ще бъдат експулсирани, а от Латвия – един. Литва ще експулсира трима дипломати и ще забрани на 44 души да влизат в страната. Естония ще прогони руския аташе по отбраната.

В Чехия трима руски дипломати трябва да напуснат страната до 1 април.

Дания ще прогони двама руски дипломати. Холандия също двама души, работещи като разузнавачи в посолството в Хага.

Към тях се присъедини и украинският президент Петро Порошенко, който обяви, че Киев ще експулсира 13 души от руския дипломатически корпус.

САЩ обмислят да експулсират 60 руснаци и ще бъде затворено руското консулство в Сиатъл, съобщи Reuters, позовавайки се на висши източници от администрацията. 12 от засегнатите са разузнавачи от мисията в ООН. Руски сенатор веднага отвърна, че същият брой дипломатически служители на САЩ ще бъдат прогонени от Русия.

 

България отказва да предприеме мерки. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.