SHARE

По повод решението на управляващите да възобновят проекта за изграждане на атомна електроцентрала в Белене и анонса на премиера, че ще бъде свален мораториумът върху проекта публикуваме позицията на „Демократична България“ и въпросите, които извънпарламентарната сила задава към властта. 

Ние от „Демократична България“ смятаме, че исканото от министър-председателя Борисов възобновяване на прекратения проект АЕЦ „Белене” е завой към Кремъл и рестарт на кражбите.

Възобновяването на този опасен, икономически несъстоятелен, технологично остарял проект, зад което прозира двойна игра, скрепяваща управляващата коалиция и задкулисни отношения с БСП, е крайно вреден за българските геополитически, финансови и екологични интереси.

Отправяме следните въпроси към министър-председателя:

  1. Какво Ви принуждава да поискате отмяна на мораториума, след като Вие сам определяте проекта като сеизмично рисков и при положение че докладът, който поискахте от БАН, не доказва нуждата от допълнителни мощности нито в България, нито в региона?
  2. Защо след 2009 г., повече от две години, не спирахте проекта, при положение че имахте парламентарно мнозинство и допринесохте за натрупването на нови плащания в допълнение на прахосаните и откраднати милиарди от джоба на българския данъкоплатец?
  3. Защо по време на 10-годишното управление на ГЕРБ не беше направено нищо за осветляването и наказването на виновните, ощетили България с милиарди от проект, който Вие сам окачествихте като „гигантски измами” от правителството на Вашите предшественици Сакскобургготски и Станишев, а вместо това искате да възобновите начинание, което се основава на тези измами?
  4. Защо не обжалвахте решението на арбитража въпреки нашите настоявания и аргументи от сериозни юристи. Защо платихте оборудването? Планирахте ли още тогава да рестартирате проекта?

Възобновяването на АЕЦ „Белене” е измама спрямо дясноцентристките избиратели и представлява драстично отклонение от европейския път и опит енергийната зависимост на България от Русия да бъде невъзможна за преодоляване през следващите десетилетия.

„Демократична България“ ще отстоява интересите на гражданите и е в готовност за протестни действия, в случай че проектът АЕЦ „Белене” бъде възобновен.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.