SHARE

Две убити политически лица в деня на гласуването във Венецуела – Хосе Феликс Пинеда, 39-годишен адвокат и кандидат в изборите, които се провеждат днес, е застрелян в събота вечер в дома си; Рикардо Кампос, секретар на опозицията, е убит по време на протест, предаде ръководителят на Националната асамблея. Бомба експлодира в Каракас и рани служители на реда, които цял ден влизат в сблъсъци с протестиращи. В провинцията Тахира има данни за мъже, които са стреляли по тълпа протестиращи. Шест са потвърдените смъртни случая през уикенда.

Днес Венецуела гласува за Учредително събрание, което трябва да пренапише конституцията и по думите на президента Никола Мадуро да донесе мир и просперитет на разкъсваната от протести, бедност и корупция Венецуела. Опозицията определя вота като опит за циментиране на властта на Мадуро и призовава към бойкот, а протестиращи излязоха на улиците въпреки забраните за демонстрации.

Протестиращите съградиха барикади, докато Мадуро първи излезе да гласува, тъй като заяви, че иска да положи първия вот за бъдещето на Венецуела. Мадуро упорито настояваше за провеждането на вота и създаването на всесилното събрание въпреки заплахите от санкции от страна на САЩ и месеци на протести, които до момента са взели 115 жертви, предава Ройтерс.

Учредителното събрание ще позволи на Мадуро да разпусне Конгреса на Венецуела, който в момента е в ръцете на опозицията, както и да отложи бъдещи гласувания и да промени правилата за гласуване – което на свой ред ще задържи социалистите на власт. Опозицията и венецуелците масово не гласуват, оставяйки улиците и урните празни, което е удар по легитимността на вота – над 70% от венецуелците са против провеждането на изборите.

Мадуро намери нов демон в лицето на президента Доналд Тръмп, който предупреди, че за Венецуела ще има сурови санкции от страна на САЩ в случай на приемане на вота. Това обещава да задълбочи кризата в богатата на петрол страна. Учредителното събрание трябва да започне дейността си едва 72 часа след избирането си.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.