SHARE

Оставям настрана медицинската употреба на тревата и ще се опитам да обясня гледната си точка относно регулацията ѝ при употреба за удоволствие.

Официалната статистика казва, че 30% от 15-годишните младежи в България са употребили поне веднъж в живота си някакъв незаконен наркотик. Процентът в Европа е 18% в същата група.

Тази статистика е ужасяваща и е супер важно моментално да се вземат мерки, различни от популярните към момента преследване и наказание. Очевидно те не работят.

Резултатът е, че хлапетата друсат, ченгетата им събират джобните за да не звъннат на мама и татко, и всички са доволни… Ад.

Моята подкрепа относно регулацията на марихуаната (и част от останалите психоактивни вещества, които имат значение за общественото здраве) е свързана с възможността за прилагане на контрол върху качеството на веществото.

Действието на марихуаната, което се описва доста често напоследък, е крайно необяснимо, ако говорим за чиста трева.

Моето подозрение е, че масово към тревата отново се добавят неясни други вещества, както беше през 90-те, но в момента новите синтетични канабиноиди не могат да бъдат засечени при нормален уринен тест, а огромната част от тях не могат да бъдат засечени дори в лаборатория. И на никого не му хрумва да ги изследва, щом като лесно може да засече наличието на някакво количество THC и просто да обвини тревата и да замете по-сериозния проблем.


Евентуална регулация би гарантирала липсата на подобни лайна в тревата и ако се замисли достатъчно добре, има потенциала да намали употребата след първичния пик на употреба. (В първите няколко месеца хората опитват какво е това и си остават с един опит. Това повишава първоначалната консумация, но впоследствие тя спада. Поне по света.)

Тревата е вредна, при прекалена употреба може има ужасен амотивационен синдром и не трябва да е масово достъпна за хора под 21 години. Но няма как да отречем реалността и някак трябва да я приемем. Хората друсат. Децата друсат.

И вместо да мислим в посока преследване и наказание, е супер спешно да се съсредоточим в предлагането на качествена, научно доказала ефективността си превенция в училище и сред младите хора.

Автор: Юлия Георгиева
председател на „Център за хуманни политики“

Текстът е препубликуван от фейбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.