SHARE

„На 23-ти юни ние сме изправени пред избор: да се понесем без посока, обричайки себе си на незначителност, а Европа на разкол и слабост; или да препотвърдим нашето участие в Европейския съюз и скрепим сплотеността на нашия континент в един опасен свят“.

Това се казва в писмото на над 300 водещи историци от Обединеното кралство в подкрепа на оставането на Великобритания в Европейския съюз на задаващия се референдум. На 23-ти юни Великобритания ще бъде изправена пред съдбовен избор, а Европа и светът ще гледат с притаен дъх.

До миналата седмица, нещата изглеждаха благосклонно за кампанията за оставане. Икономическата страна на дебата изглеждаше спечелена от проевропейското движение. Според проучване на агенция Ispos MORI 88% от икономистите смятат, че икономиката и семейните доходи в страната ще бъдат сериозно засегнати ако Британия напусне ЕС.

За професия, която е известна с липсата на съгласие, е доста забележително да постигне такова ниво на консенсус за каквото и да било.“, коментира проучването Пол Джонсън, директор на независимия Институт за фискални изследвания. „Това без никакво съмнение отразява съгласието между мнозина икономисти за ползите от свободната търговия и за вредата от несигурността за икономическото развитие.

И това не е мнението само на отделните експерти. На първия дебат за британския референдум едно от водещите лица на кампанията за напускане – Майкъл Гоув, лорд канцлер и правосъден министър – бе поставен в неудобна ситуация. Водещият го попита дали може да се сети дори за една международна организация, която подкрепя напускането на Британия.

Такава засега няма. Всички международни икономически организации подкрепят оставането на Британия в ЕС. Международният валутен фонд, Световната банка, Световната търговска организация, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Г-7 и Г-20 са само част от организациите, които заявяват, че Британия е изложена на „сериозни икономически рискове“, ако се отдели от Европейския съюз.

Мисля, че на хората в тази страна им втръсна от експерти на организации с абревиатури“, заяви Майкъл Гоув, след като водещият му изреди дългия списък от световни организации, подкрепящи оставането на Британия в ЕС.

На хората в тази страна им втръсна от експерти?“, повтори думите му с недоумение водещият. „Това е британска версия на политиката на Тръмп.

Проблемът на подкрепящите напускането на ЕС е, че те не могат да посочат пътя, по който трябва да поеме страната, след като напусне Съюза. Това, според Централната банка на Обединеното кралство представлява „най-значителният“ риск за финансовата стабилност в страната.

Освен риск за финансовата стабилност, напускането на Европейския съюз ще нанесе тежък удар и върху търговията на Британия. Причината е, че почти половината от британския износ (44% по данни на правителството) е към Европейския съюз и това се равнява на 13% от БВП на Обединеното кралство. От друга страна износа от останалите 27 държави-членки към Британия е само 3% от БВП на ЕС . Това на практика означава, че ако Кралството напусне свободния пазар, останалите държави от ЕС могат да наложат на британците по-високи тарифи, с което ще засегнат ключови за тяхната икономика сектори. В допълнение, на Британия ще ѝ се наложи от далеч по-неизгодната позиция на по-малък пазар да изготвя нови търговски споразумения с останалата част от света.

Въпреки печелившите икономически аргументи, през последните седмици кампанията за напускане на ЕС набира сили. По последни данни на социологическата агенция „YouGov” преднината на кампанията за оставане е изчезнала и 45% от британците искат да напуснат ЕС, докато 41% са за оставане. Второ проучване на „Opinium” потвърждава тенденцията с 43% за напускане и 40% за оставане в ЕС.

Тези данни все още не са причина за паника. До миналата седмица (когато се проведе първия телевизионен дебат между Дейвид Камерън и Майкъл Гоув) социологическите проучвания сочеха, че британците не желаят да се оттеглят. Също така, по същия начин беше при референдума за Шотландската независимост и накрая социологическите резултати се обърнаха.

Донякъде, обаче, причината за обрата в референдума за ЕС е, че кампанията за напускане постига успех в посланието, че Европейският съюз е недемократичен, а британското правителство е поставено в изолация от своите континентални партньори.

По отношение на демократичността на ЕС, в свое интервю за Би Би Си бившият британски премиер от Консервативната партия – сър Джон Мейджър казва, че „това което те казват за недемократичните елити са пълни глупости. Европейската комисия, например, отговаря пред Дейвид Камерън, Ангела Меркел, Франсоа Оланд и другите. [Комисарите] се назначават за определен период от време, на тях им се казва да изготвят законодателство, което впоследствие се одобрява от министрите, от Европейския парламент и от [Британския] парламент. Тезата за недемократичнит елит, която се разпространява, е още един пълен нонсенс“.

Що се отнася до това, дали Кралството е пренебрегвано от останалата част на Европа – за това друг бивш премиер има послание към британците.

Ще бъде чисто пораженство да се самоотлъчим, както правят скептиците, като безпомощни жертви, немощни наблюдатели, неспособни да повлияят на събитията“ казва бившият премиер Гордън Браун в свое изявление. „След десетилетие или две, при намаляването на немското население, Британия ще бъде отново най-голямата и най-силна икономика в Европа. Ще бъде ужасна ирония ако Британия се отдели и остави Европа разделена, Русия по-могъща, Съединените щати да ни подминават в името на френско-немските им отношения – и Шотландия да ни заплашва с напускане на неевропейското Обединено кралство.“ продължава Гордън Браун.

И наистина, доводът, че отслабеният ЕС ще бъде в полза на Кремъл не идват само от него.  В свое писмо петима бивши генерални-секретари на НАТО предупреждават, че „излизането безспорно ще доведе до загуба на британското влияние, отслабване на НАТО и ще бъде в полза на враговете на Запада.“ В подкрепа за оставането на Британия е и настоящият генерален-секретар Йенс Столтенберг, който заявява, че „живеем във време на много заплахи и нестабилност, и нямаме нужда от повече нестабилност, а от сътрудничество в Европа.“

Темите, които се обсъждат на този референдум са безкрайно много. Никога с една статия те няма да могат да бъдат изчерпани. От това дали са нужни стандарти за краставиците, до това дали имиграцията е в полза на Британия или ѝ вреди.

Но най-доброто обобщение е направено от над 380 университетски преподавателя от Университета „Кеймбридж“, които се подписват под следните думи:

Големите проблеми на нашето време – в сигурността, в енергетиката, в опазването на околната среда, здравеопазването и глобализиращата се икономика – нямат национални граници. Нашето бъдеще зависи от способността ни да си сътрудничим, да споделяме и да изграждаме партньорства извън нашите собствени предели“

„Да напуснем ЕС ще изложи бъдещето на изследванията, образованието, иновациите и академичните успехи в Обединеното кралство на огромен риск. Оставането в ЕС ще ни позволи да направим по-голям и по-силен напредък в идните години.“

SHARE