SHARE

„Трябва да сме част от глобалната амбиция планетата да премине на едно много по-високо ниво, което ще открие много възможности за предприемачество и бизнес.“ Така се обърна президентът Росен Плевнелиев към предприемачите на втория ден на първата годишна конференция на „GEM България“, на която „Терминал 3“ бе медиен партньор. Държавният глава откри сутрешната сесия, която бе посветена на създаването на политики за насърчаване на предприемачеството.

Плевнелиев припомни, че светът се променя бързо, появяват се нови индустрии на бъдещето и страната ни е длъжна да бъда амбициозна и да се позиционира в тези нови сектори. „Има много нации, които имат и визията, и таланта, и политиките да се позиционират в тези нови индустрии. През следващите 10 години всичко ще се промени отново – и начинът, по който се придвижваме, по който работим, по който комуникираме“, каза президентът и призова създателите на бизнеси да използват всички възможни инструменти за финансиране. Той сподели, че очаква в следващия програмен период над 3000 малки и средни предприятия да получат финансиране до края на 2020 г. чрез европейските оперативни програми.

Според вицепремиера Томислав Дончев, който се включи в панел „Политики“ от конференцията на GEM, у нас вече има цяло едно поколение, което свързва успеха със злоупотреби или късмет. Ключът към убеждаването им в противното преминава през връщането на „ценността да бъдеш предприемач“ и еднакво спазване на правилата за всички бизнеси. „Роля на държавата е да гарантира, че имаме истинска и честна конкуренция. Ако ние забравим тази нейна роля, това е изключително демотивиращ фактор за всеки стартиращ или утвърден предприемач“, каза Дончев.

Икономистът от Industry Watch Георги Стоев коментира разпространеното у нас разбиране, че бизнесът не обръща достатъчно внимание на образованието. Той разкри данни от изследване на компанията, според които бизнесът е изключително отворен за сътрудничество, докато пасивността е по-скоро в научните среди. „Явно трябва да насърчаваме българската наука да започне да догонва българския бизнес“, каза Стоев. „Ако следващият акселератор не е насочен към финансиране на сайтове и приложения, а към решаването на реални проблеми на индустрията, той ще бъде истински game changer за целия сектор“, сподели още анализаторът.

Заключителната сесия от конференцията бе посветена именно на това как страната ни да се превърне в привлекателна дестинация за инвестиции, в която компаниите да могат да постигат постоянен ръст. По време на дискусията серийният предприемач Кирил Петков разказа за най-новата си компания ProViotic, в рамките на чието развитие е включена активна работа не само с български учени, но и с изследователи от Харвард. Сред следващите етапи от разрастването на компанията са създаването на специализирана лаборатория в Софийския университет и голямо изследване в ИСУЛ, ръководено от Нобелов лауреат, сподели Петков.

„Избирате Мястото, измервате Потенциала, виждате какви Хора ви трябват и осмисляте ясно защо го Правите и се стремите винаги да е налична нужната практичност. Трябват ни само три неща – вдъхновение, капитал и безкрайно много опит”, даде формулата на „GEM България“ за развитието на предприемаческата екосистема у нас председателят на организацията Искрен Кръстев.


Първата годишна конференция на „GEM България“ се организира в партньорство с „Капитал“, с подкрепата на платинения спонсор Wolf Theiss, златните спонсори Imperia Online, SoftGroup, Volkswagen, Imperia Mobile, Innovation Norway и Norway Grants. Официалната банка на събитието е UniCredit Bulbank, партньорът по сигурността е VIP Security, минералната вода е Pure-H2O. Медийни партньори на конференцията са „Дарик радио“, сп. „твоят БИЗНЕС“, сп. ENTERPRISE, „Терминал 3“, NewTrend, SocialEvo, „Успелите.бг“, MySuccess.bg, PixelMedia и NewBusiness.bg. Спонсори на първия годишен доклад на GEM за състоянието на предприемачеството в България са Progress, „Джереми България“ и Innovation Norway. PRoPR Агенция е PR партньор на събитието.