България всъщност може

България всъщност може

SHARE

И стъпките са:
1) Реформа в съдебната система, която да гарантира, че всички са равни пред закона и която да разследва корупцията по високите етажи на властта. Румънците го направиха. Защо ние да не можем?
2) Радикални актуализации в образованието, които да го пригодят за модерния свят и най-накрая да спрат тоталния разпад на тази система. Да се създадат такива условия, че да може всеки ученик да развие максималния си потенциал и едновременно с това да има достатъчно компетентни кадри за бизнеса, за да работи и да се развива с бързи темпове. Ето например – IT секторът се развива със страшни темпове, от 1,7% от БВП през 2012 до над 6% сега. Вече е по-доходоносен от туризма. Ама не достигат кадри. В много държави има такива модели на образование. Защо ние да не можем?
3) Подкрепа и облекчаване за малкия и средния бизнес и популяризиране на предприемачеството сред младите хора (най-добре още от училищна възраст). Защита от монополите, които пречат на истинската конкуренция, което може да се постигне чрез една истински работеща Комисия за защита на конкуренцията. Възстановяването на конкуренцията може да стане през противодействие, регулиране и строг контрол от държавата срещу монополите, срещу контрабанден внос и т.н. Но най-важното е намаляването на бюрократичните процедури, защото в момента се вадят няколко десетки документа за един търговец. Ако щете скандинавски модел – да се направи кодекс на малкия и семейния бизнес, да се разпишат всички изисквания там и който го изпълнява, да започва бизнес, да го разширява, но това да не става с десетки разрешения, а плащайки една-единствена такса.

Това са трите основни стъпки, които ще предизвикат икономическо оживление и силен и дългосрочен икономически растеж, чрез който да започнем да настигаме развитите държави и, разбира се, да подобрим социалния статус на всеки български гражданин. Звучи логично и лесно, и изпълнимо, и правилно, и изобщо прекрасно. Обаче вместо това нека видим какво се коментира от водещи партии в момента:

1) БСП иска отмяна на плоския данък. Замяната на плоския данък в България с прогресивен ще накара много бизнеси да се махнат оттук. Няма да има никакъв растеж, защото при липсата на работеща съдебна система и колапс в образованието това е единственото привлекателно нещо. В същото време БСП нямат никакви конкретни предложения нито за образованието, нито за съдебната система, нито за бизнеса. Само локуми.

2) Патриотичният фронт (вече обединени патрЕоти) искат минимална пенсия 300 лева на месец. И аз го искам, и то много. Но това е пълен популизъм в момента. Средствата, необходими за това, са около 2 милиарда на година, или иначе казано – 10% от бюджета ни, с тенденция за увеличаване заради застаряващото ни население. Откъде ще дойдат тези пари? Ще паднат от небето или Хари Потър ще ни ги измагьоса сигурно. Или дългове? И пак никакви идеи за съдебната система, нито за образованието (освен тази да се учи патриотизъм в училище, с което май програмата на патриотите в кавички се изчерпва), нито за развитие на бизнеса. При тях даже и локуми няма.

Това е. Вместо да се говори за истинските проблеми и истинските решения – не магическите, а тези смислените, за които се иска много работа и няколко години, за да проработят – се говорят глупости и евтин популизъм.

SHARE
Васил Василев е бивш състезател по математика, информатика и роботика, с редица национални и международни награди, студент е в СУ. Преподава състезателна математика в няколко училища.