SHARE

Гоненията в Турция предизвикат остра реакция от страна на Брюксел и Берлин. Междувременно на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис може да му бъде повдигнато обвинение за държавна измяна. Сърбия не знае къде ѝ е премиерът, а в Черна гора проруската партия отказва да признае изборите. 

Анкара отново заплашва с отпадане на санкциите 

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви, че в следващите дни Анкара ще прекрати споразумението си с ЕС за контрол на мигрантския поток, ако ЕС не премахне визите за страната. „Търпението ни е на привършване. Очакваме отговор [от ЕС] тези дни. Ако такъв не дойде, ще прекратим споразумението“, предава думите на Чавушоглу агенция “Фокус”, като външният министър е допълнил, че „няма да чакаме до края на годината“.

В същото време продължават обвиненията към Германия от страна на президента Ердоган. В четвъртък той заяви, че Меркел “приютява терористи“, визирайки привърженици на Фетхулла Гюлен. Турското правителство е предало около 4000 досиета на заподозрени за неуспешния преврат в страната, но не са получили никакъв отговор от Германия.

Продължават и гоненията в страната. Вече освен “гюленисти” биват задържани и лица, за които се предполага, че са привърженици на кюрдските сепаратисти в страната. Задържани са 11 депутати, които се предполага, че са прокюрдски настроени. Сред тях са и двамата лидери на Народната демократична партия Селахатин Демирташе и Фиген Юксекдаг. По същите обвинения е арестуван и кметът на Диарбекир, като в същия ден имаше атентат в града, в който загинаха осем души и над 100 са ранените. За експлозията турските власти обвиниха Работническата партия на Кюрдистан.

Задържани са и 1218 жандармеристи по обвинения за връзки с Фетхулла Гюлен, с което вече над 110 хил. държавни служители, военни, учители и магистрати са арестувани по подозрения за участие в неуспешния опит за преврат.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че ЕС е “изключително притеснен” от гоненията в Турция. Също така се появи непотвърдена информация, че Германия е отзовала за консултации своя посланик в Турция. Новината идва от източник на германското издание Local.

В петък също така се появи информация, че Турция е спряла достъпа на социалните мрежи facebook, twitter, WhatsApp, както и до YouTube.

Тази седмица турското правителство също така обяви, че бетонната стена по турско-сирийската граница ще бъде завършена през първата половина на 2017 г. До този момент вече е завършен участък от 270 км от съоръжението и остават още 520 км. Правителството иска чрез стената да спре потока от имигранти от Сирия за Турция преди лятото на следващата година.

Сърбия с изчезнал премиер и проруски заклинания

Шпионският скандал, разгласен от сръбския премиер Александър Вучич (в който навярно е замесена Русия), продължава да е водеща тема в страната. В края на миналата седмица около дома на премиера бяха намерени оръжия, а в четвъртък сръбските медии обявиха, че не се знае къде е техният премиер. Министърът на труда Александър Вулин обвини американското посолвство в страната, че стои зад опита за атентат над премиера.

Междувременно външният министър на Сърбия Ивица Дачич с известна доза притеснение заяви, че Сърбия не трябва да бъде поставаня пред избор между Москва и Брюксел, защото ще предпочете Москва.

„Не дай, Боже, Сърбия да избира между Русия и ЕС. Добре знаете, че Сърбия винаги ще избере Русия. Не трябва да сме в ситуация, в която да трябва да избираме“, заяви той пред журналисти, предава агенция “Фокус”.

Сръбският външен министър е категоричен, че Сърбия не трябва да предприема стъпки, които противоречат на националните интереси на страната (както добре знаем, по нашите ширини това е кодова фраза за “не трябва да правим нищо против Русия”). Той също така е подчертал, че Събрия като държава – кандидат за членство в ЕС, има задължението да хармонизира външната си политика с ЕС.

Гръцката прокуратура иска да повдигне обвинение за държавна измяна срещу Янис Варуфакис

В четвъртък прокуратурата е изпратила до гръцкия парламент документи по дела, заведени срещу бившия финансов министър Янис Варуфакис и двама членове на настоящото правителство.

Здравният министър Андреас Ксантос и заместникът му Павлос Полакис могат да бъдат обвинени, че не са изпълнили задълженията си за предоставяне на спешна помощ в гр. Кожани.

Но по-интересен е случаят с Янис Варуфакис, на когото може да бъде повдигнато обвинение за държавна измяна във връзка с решенията му като финансов министър, които доведоха до гръцкия политически и икономически хаос миналата година. Тогава Варуфакис заедно с настоящия премиер Ципрас отказваше да приеме условията на кредиторите във връзка със спасителния финансов пакет за погасяване на гръцкия дълг.

Гръцкият парламент трябва да свали имунитета на тримата обвиняеми, което се очаква да стане следващата седмица.

Тази седмица на посещение в Гърция бе и външният министър на Русия Сергей Лавров. Очакваше се по време на визитата да бъде разкрита повече информация за сътрудничеството между Москва и Атина в областта на енергетиката, но Сергей Лавров неколкократно избегна всички въпроси по темата.

Също така руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски трябваше да вземе участие в енергийна конференция в Гърция, но не се появи.

Проруската партия не признава изборите в Черна гора 

В Черна гора има активни мероприятия страната да не стане член на НАТО през 2017 г., които са водени от Кремъл и тяхната партия в страната – Демократичен фронт. След изборите по-рано този месец в страната проруската партия обяви, че не признава техния резултат и подписа документ, че не ги приема. В седмицата преди вота проруската партия дори заплаши с насилствена смяна на властта, ако не се проведат честни избори според техните собствени представи за това.

След едно обещаващо начало Хърватия и Босна и Херцеговина отново с дипломатически проблем

Миналата седмица новият хърватски премиер Андрей Пленкович обяви в съседна Босна, че ще работи за приемането на страната в ЕС и че отношенията между двете страни ще се сближават по време на неговия мандат.

Не мина и седмица и в Босна бяха арестувани десет ветерани от хърватската армия по обвинения във военнопрестъпления. Все още случаят не е прераснал в скандал, но хърватското правителство изрази загриженост по случая.

Албания прие закон за съдебната реформа и е една крачка по-близо до преговори за членство в ЕС

След многократни неуспешни опити за приемане на закона заради опозицията в страната в четвъртък парламентът прие закон за създаването на нови институции, които да следят работата на съдебната система. Тази промяна бе едно от условията за започването на преговорите за членството на страната в Европейския съюз.

Опозицията в лицето на Демократическата партия отново бойкотира гласуването, като този път обвини социалистическия премиер, че иска да превърна Албания в “наркодържава”. В продължение на година Демократическата партия се опитваше да възпре приемането на съдебната реформа, за да може социалистите да се окажат в безизходица и да предизвикат предсрочни избори.

Румънската прокуратура започна разследване за „престъпления срещу човечеството“ по време на падането на комунистическия режим

В сряда румънската прокуратура възобнови разследването за възможни „престъпления срещу човечеството“ по време на падането на Николае Чаушеску и комунистическия режим през 1989 г. Тогава в страната загиват близо 1000 души.

Делото беше прекратено миналата година поради липса на доказателства. Тази година обаче през юли месец върховен съд нареди делото отново да бъде отворено.

SHARE