SHARE

Представяме основни акценти и цитати от интервюто с Калин Калпакчиев, член на Висшия съдебен съвет в “Тази събота” по bTV. В интервюто журналистът Жени Марчева търси отговори по т.нар. скандал “ЦУМ-гейт”, който се разрази, след като бизнесменът и собственик на вестник “Сега” Сашо Дончев обяви, че му е оказван натиск от главния прокурор Сотир Цацаров. Скандалът предизвика оставката на бизнесмена Георги Гергов от БСП, сочен като посредник между Цацаров и Дончев. Висшият съдебен съвет отказа да разследва случая официално. 

Относно отказа на Висшия съдебен съвет да разледва Сотир Цацаров за срещата му със Сашо Дончев и Георги Гергов

 • “Това не е първият, нито ще бъде сигурно последният случай, в който и аз, и мои колеги сме искали проверка на факти, тъй като става дума за проверка на конкретни факти, а не за теории на конспирацията и прочее.”
 • Калпакчиев припомни, че още през 2012 г. е изразил позицията си, че Цацаров “няма нравствените качества да бъде главен прокурор” – теза, която продължава да поддържа.
 • “Тогава (през 2012 г. – бел. ред.) ние питахме дали е вярно, че г-н Цацаров има близки, нерегламентирани отношения с г-н Гергов. Дали е вярно, че те членуват заедно в една масонска ложа. Той тогава не отговори.”
 • “Да излезем от личния дискурс и отявлената профанизация на разговора за независимостта на главниа прокурор е темата според мен.”
 • “Особено скандалното беше в заседанието на Висшия съдебен съвет, че главният прокурор каза: “Аз няма да отговарям на вашите въпроси”. Той трябваше да отговори какви са отношенията му с Георги Гергов сега. Защото Георги Гергов каза, че те се познават от много преди Цацаров да бъде окръжен съдия, а по време на изслушването 2012 г. главният прокурор, тогава кандидат, каза съвсем друго.”
 • Според Калпакчиев главният прокурор е бил задължен да отговори дали наистина е задавал въпроси на Сашо Дончев във връзка с вестника му и поддържаните от него политически проекти, както и кой е поканил Сотир Цацаров на тази среща и защо той е бил на тази среща. Калпакчиев каза, че “това са конкретни факти, които никой не е измислил и опитът за пропагандното им затискане е логическо противоречие”.

За хипотезата, че това е задкулисна интрига с цел очерняне на прокурора 

 • “Това е едно крещящо логическо противоречие в нарушение на всички правила на формалната логика. Първоначалният факт, срещата на главния прокурор, това е негово действие. Всичко, случило се след това, е опит да се омаловажи този факт и изобщо да не се говори за факти.”
 • “ Това всъщност се случва всеки един път, когато се открехне за малко завесата и се види как функционира политическата система, съдебната власт, която трябва да е независима, а всъщност е зависима.”
 • “…ако си спомняте само преди една година председателят на Венецианската комисия беше тук в София и каза “реформирайте прокуратурата си, защото съветският модел на българската прокуратура представлява източник на заплаха за икономически шантаж, корупция и зависимости”. Да чувате някой да говори за реформа на прокуратурата от всички политически партии, които са в парламента?”
 • “Кой може да провери главния прокурор? Кой може да го разследва наказателно? Няма процедура в българското законодателство, която да позволи независимо разследване на главния прокурор.”
 • Според Калпакчиев липсата на законови мерки срещу главния прокурор “действа развращаващо и деморализиращо на цялата прокуратура”. Той казва, че “разговорът трябва да бъде професионален и съсредоточен върху факти и тяхната логическа последователност и връзка”.

За дейността на прокуратурата и ежеседмичните срещи на Цацаров с властта

 • “Самата прокуратура в началото на мандата на главния прокурор Цацаров в един доклад беше казала след преглед на дейността до момента, че се наблюдава системен недостатък в нейната дейност – кампанийност. Тя е особено активна тогава, когато правителството падне от власт, и пасивна, когато съответните министри и длъжностни лица са управляващи.”
 • “Когато настоящият, тоест бъдещият министър-председател (Бойко Борисов – бел. ред.) беше през 2013 г. в опозиция, срещу него бяха образувани три досъдебни производства. Те бяха непосредствено прекратени, след като той отново стана министър-председател.”
 • “Известно е, това е факт, че главният прокурор всяка сряда участва в срещи с министър-председателя. Има в медиите данни за това и самият главен прокурор не го крие. Казва се, че не коментират конкретни дела – ние откъде да знаем? Главният прокурор не отговаря на въпроси.”
 • “Главният прокурор трябва да отговаря пред Висшия съдебен съвет, а не пред министър-председателя.”

За поздравленията на Бойко Борисов и репликата за “румънския модел” 

 • “Въпросът е прокуратурата да действа законно, по правилата и да бъде ефективна. Аз не смятам, че тази кампания, която  в момента  се води, илюстрира ефективност на прокуратурата. Ефективността на прокуратурата се оценява от влезлите в сила осъдителни присъди. В момента имаме акции – както по времето на Цветанов МВР правеше шумни акции, сега прокуратурата прави същите шумни акции. Искаме резултати. Във всяка правова държава ефективността на прокуратурата се дава от съда.”
 • “Скандалът не е във ВСС. Скандалът е в това, че главният прокурор се среща с двама бизнесмени и това не е лична среща. Това е среща на главен прокурор с двама бизнесмени, единият от които действащ политик. И това показва зависимост на съдебната власт и зависимост на главния прокурор.”
 • “Опитът да бъде той (скандалът – бел. ред.) пропагандно омаловажен всъщност разкриват пълния морален крах и на нашето общество, защото никой не се интересува от случая.”

По казуса за срещите му с Христо Иванов 

 • “Аз лично съм изключително внимателен в своите контакти и тогава, когато се срещам с представители извън съдебната власт, то е само във връзка с моята работа.” Калпакчиев е активен поддръжник на съдебна реформа.

Ясен Тодоров също беше в студиото на “Тази събота”. Той заяви, че смята скандалът за политически непочтен сценарий, и заяви, че медиите са изместили фокуса  от връчването на мандат на ново правителство. Според Тодоров исковете за разследване на Сотир Цацаров са с цел дестабилизиране на страната. Той нарече Сотир Цацаров “доблестен и отговорен човек”, който при закрити врати е обяснил на колегите си казуса около срещите му с бизнесмени.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.