SHARE

Данните от петдесет милиона профила във Фейсбук са били използвани нерегламентирано за политическа реклама.

Вчера социалната мрежа обяви, че блокира достъпа на злоупотребилата компания до сървърите си, тъй като тя е в огромно нарушение на правилата на Фейсбук.

Фирма за анализ на данни, която е работила с кампанията на американския президент Доналд Тръмп, както и с кампанията Брекзит във Великобритания за напускане на Европейския съюз, е събирала данни от милиони Фейсбук профили в САЩ, прицелвайки се персонално в потребителите, експлоатирайки политическите им предпочитания и личностни качества. 

Реклама, която знае точно какво искате 

Компанията „Кеймбридж Аналитика“ е създала мощен софтуер, който предвижда и влияе на изборите на гласоподавателите по време на избори. Личната информация и данни са били използвани без разрешението и знанието на потребителя в началото на 2014 година, като по същото време Фейсбук излиза с изявление, което потвърждава, че огромно количество информация е било източено от сървърите им. По това време Фейсбук не успява да предупреди потребителите, а мерките за защита на данните им са недостатъчни. Именно по това време е започнало и изграждането на софтуера за персонализирана политическа реклама, която профилира потребителя.

Това става ясно от разследване на Observer и Guardian, пред които проговаря служител на компанията, решен да изобличи вътрешните практики пред обществото. Компанията „Кеймбридж Аналитика“ е собственост на милиардера Робърт Мърсър, а по времето на разработването на програмата е била ръководена от бившия член на администрацията Тръмп и крайнодесен активист Стивън Банън.

„Използвахме Фейсбук, за да съберем милиони лични профили. И построихме модели, които експлоатират личната им информация и се прицелват в личните им демони. Това е основата, на която е построена цялата компания„, казва Кристофър Уайли, който е работил рамо до рамо с академика Александър Коган в университета Кеймбридж, с когото са събирали данните.

Американското издание New York Times потвърди, че данните, събрани от „Кеймбридж Аналитика“, все още могат да бъдат открити онлайн, като репортерите на изданието са видели лично част от суровите данни.

Ключовите играчи

За компанията си говорихме още през май месец миналата година, когато в „Терминал 3″ публикувахме първата серия от журналистически разследвания. 

Основните лица, свързани с компанията „Кеймбридж Аналитика“, са: изпълнителният директор Александър Никс, който е работил на над 260 кампании по цял свят. Той поставя началото на „Кеймбридж Аналитика“ в САЩ, щедро финансиран от Робърт Мърсър.

След това идва ред на молдовеца Александър Коган, който е роден в Молдова, живял в Москва до 7-годишна възраст и след това емигрирал в САЩ със семейството си. Днес той е преподавател в британския университет Кеймбридж, където е специалист по психология и психометрика на социалните мрежи. Коган е получавал грантове от руското правителство, като успоредно приема позиция в държавния университет в Санкт Петербург.

Графика: Guardian
Обработка на български език: Терминал 3

Именно Стивън Банън дава на Мърсър съвет да инвестира в проекта. Бившият главен стратег на президента Тръмп дълго време е начело на крайнодесни източници на политизирана информация и именно той води президента към стратегията за приемане на популистка и икономически националистическа реторика. Инвеститорът Мърсър на свой ред е 71-годишен компютърен специалист и милиардер, който използва властта и парите си, правейки щедри дарения на Републиканската партия. Неговата дъщеря, Ребека, черпи влиянието си от семейния трезор. Семейство Мърсър подкрепят медията на Банън, като до момента са инвестирали милиони в президентската кампания на Тръмп.

Схемата за източване на данни и реакцията на Фейсбук 

Вчера социалната мрежа обяви, че блокира достъпа на „Кеймбридж Аналитика“ и компанията майка „Лаборатории за стратегически комуникации“. Това се случва четири дни след като от Observer търсят коментар по темата от социалната мрежа и повече от две години след теча на данни, който социалната мрежа не е успяла да предотврати.

По думите на социалната мрежа: „Защитата на личните данни на хората е в сърцето на всичко, което правим и изискваме същото от онези, които работят с приложения във Фейсбук. През 2015 научихме, че професор по психология в университета Кеймбридж – д-р Александър Коган, е излъгал и е нарушил политиката на Фейсбук, предавайки данни от апликация във Фейсбук на „Кеймбридж Аналитика“, фирма, която се занимава с политическа, правителствена и военна дейност в цял свят.“

В становището на Фейсбук от 16 март 2018 се казва, че приложението, разработвано от Коган, на име thisisyourdigitallife, е предлагало тест, който определя каква личност е потребителят. То е било свалено от 270 000 души, които са дали съгласието си за достъп до информация като град на местоживеене, какво харесват, но също така и информация за техните приятели, банкови данни, имейли, договори. Въпреки, че Коган е получил достъпа до тази информация по законен път, той я е предал на трети лица, което нарушава правилата на социалната мрежа. Чрез достъпа до приятели на потребители, техните приятели и т.н. апликацията събира данните на петдесет милиона души.

Графика: Guardian
Обработка на български език: Терминал 3

Уайл също е отстранен от платформата въпреки статуса му на Whistleblower. По времето на пробива в системата през 2014 същият е служител на „Кеймбридж Аналитика“, като доказателствата, които той е предоставил на британското правителство и САЩ, включват писмо от адвокатите на Фейсбук, изпратено през 2016-а, в което го молят да унищожи данните, които е събрал нерегламентирано.

Повдигането на завесата? 

Работата на журналистите разкриват ролята, която социалните мрежи и компаниите за анализ на лични данни играят в демократичните избори. Подобен похват е абсолютно безпрецедентен, а случващото се през последната година е едва повдигане на завесата относно случилото се по време на двата исторически вота от 2016 година – този в Британия и този в САЩ. Компанията „Кеймбридж Аналитика“ е разследвана и от двете страни на океана, като е част и от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър.

Отговорността на Фейсбук за случващото се е огромна. Специалисти по защита на личните данни потвърждават пред журналисти, че „Фейсбук е отричал отново и отново, че подобно нещо се случва. Компанията подведе политици и разследващи и се проваля в задължението си да спазва законите. Тя е задължена от закона да информира регулаторите и засегнатите за течовете на данни, но не го е направила. Фейсбук се проваля отново и отново в това да установи прозрачни практики.

„Кеймбридж Аналитика“ е изхарчила над един милион долара в събиране на данни от социалната мрежа. Профилите, които е събрала, са били свързани с избирателните списъци. Оттам нататък тя е предвидила как биха гласували отделните личности, изпращайки им персонални политически реклами. Това доказва съществуването на мощно политическо оръжие.

Оръжие, което е било използвано срещу една трета от активните потребители на Фейсбук в Северното полукълбо и почти една четварт от потенциални гласоподаватели. 

Развръзката предстои. И колкото повече научаваме, толкова повече изглежда, че това няма да бъде история с щастлив край.

Снимка:CNN

 

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )