SHARE

“Предупреждение от София” е статията на австрийския публицист Паул Лендвай за Der Standard.

“На предупрежденията на българския президент за опитите на Кремъл да подкопае ЕС отвътре трябва да се гледа по-сериозно”, пише Лендвай.

“Едва ли има друга страна в Европа, където традиционните симпатии към Русия да са толкова силни, а чувството за историческа благодарност – толкова подчертани, колкото в България. Пред парламента в София се издига статуя на цар Александър Втори като освободител от „османското иго”. Наблизо е и катедралата „Св. Александър Невски”, построена преди повече от век с благодарна памет за Руско-турската война от 1877-1878 г.

В статията се коментира интервюто на Росен Плевнелиев за Frankfurter Allgemeine Zeitung, в което той заяви, че има много признаци за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както в други държави.

“В контраст с повечето български политици Плевнелиев говори отлично немски и се ползва с особена почит в Германия и Австрия”, пише авторът. „Храбрият мъж още преди няколко години предупреди за дейността на московските специалисти по дезинформация и кибервойни: “Най-силното оръжие на Европа са демокрацията, правовата държава и това, че в ЕС сме изградили едно пространство, в което хората са свободни”, казва Плевнелиев, който също така критикува държавите членки, които се “отклоняват от общата европейска линия спрямо Русия за краткосрочни икономически и политически ползи.

Дори Плевнелиев да не назовава конкретни държави, то в списъка със сигурност присъства Унгария, в която в началото на февруари Путин ще направи второ приятелско посещение за две години. Премиерът Виктор Орбан, който през 1989 г. започна политическата си кариера с една остра антисъветска реч, днес е смятан за искрен почитател и бизнес партньор на Путин. Но не е само той. В този клуб очевидно влизат още Доналд Тръмп и неговите най-близки сътрудници“, пише австриецът и завършва: “Чистосърдечният Плевнелиев, който е убеден привърженик на ЕС и критик на Путин, навярно ще си остане изключение в обърнатия с главата надолу свят на Централна и Източна Европа”.

Междувременно Washington Post предава, че Плевнелиев заедно с още 16 европейски държавници и общественици се обърна с писмо до избрания президент на САЩ Доналд Тръмп с молба да не подобрява отношенията с Русия.

Нямайте никакво съмнение: Путин не е съюзник на Америка. Нито пък той е международен партньор, на когото може да се разчита. И двамата президенти, които Ви предшестваха, се опитаха по свой собствен начин да се споразумеят с руското ръководство в духа на доверието и приятелството. Огромна грешка: Путин се отнесе с техните добри намерения като с подходящи възможности.

Историята на Путинова Русия е на милитаризъм, войни, заплахи, развалени договори и фалшиви обещания, които направиха Европа по-опасно място.” Цялото писмо може да прочетете тук.

“Тези лидери, борещи се на първа линия в битката срещу Путиновите щения да преобърне демократичния световен ред, молят Тръмп да помисли отново, преди да избере грешната страна”, пишат от американския вестник и уточняват, че Плевнелиев е единственият действащ лидер сред подписалите писмото.

Зам.-председателят на ЕК Андрюс Ансип не може да даде никакви гаранции на България, че ще получи ресора “Дигитален пазар”, който ще бъде овакантен от Гюнтер Йотингер, предава EurActiv.

От EurActiv имат информация, че президентът на Европейската народна партия Жозеф Дол е искал правителството на Борисов да издигне зам.-председателя на парламентарната група на ЕНП Мария Габриел.

*На снимката: Президентът на Естония Томас Илвес и българският му колега Росен Плевнелиев, които са сред подписалите писмото до избрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

SHARE