SHARE

Меркел се срещна с Ердоган, а в Румъния продължават протестите срещу мерките на правителството за декриминализация на престъпленията по служба. Европейската комисия предупреди страната, че могат да бъдат спрени европейските фондове, ако бъде нарушено върховенството на закона.

Междувременно продължава ескалацията на напрежението между Сърбия и Косово, но и двете страни обявиха, че не очакват война помежду им. 

Меркел при Ердоган

За пръв път след опита за преврат от миналия юли германската канцлерка Ангела Меркел посети Анкара. Разговорът между двамата продължи два часа и половина и след него последва пресконференция с различни акценти – Меркел говори за свободата на медиите и опозицията, а Ердоган за терористичните заплахи.

„При опита за преврат ние видяхме как хората в Турция защитиха демокрацията и правилата на демокрацията в Турция. Именно затова в тази решаваща фаза е важна свободата на изразяване на мнения да бъде подкрепена и във връзка с това говорихме за свободата на медиите“, заяви Меркел и допълни: „Опозицията е част от демокрацията“.

Ердоган обясни, че е обсъдил с канцлера сътрудничеството в борбата срещу тероризма, бежанската криза и възможни съвместни стъпки в Сирия. От своя страна Меркел заяви, че правителството ѝ ще води активни контакти със САЩ за това какво да се прави в Сирия и как да продължи кампанията за отвоюване на Мосул от ДАЕШ. Тя също така заяви, че в това отношие има приемственост между старото и новото правителство на САЩ.

Ердоган също така настоя Германия да предаде на страната хора, които определи като терористи, сред които са привърженици на ПКК и гюленисти.

В отговор канцлерът заяви, че “можем да предприемем конкретни действия само ако имаме доказателства и по тях се е произнесъл съдът. В Германия ние имаме няколко съдебни решения, които правят невъзможно връщането заради определени условия”.

Меркел също така предложи изпращането на наблюдатели от ОССЕ, които да наблюдават провеждането на конституционния референдум в Турция, който ще превърне страната в президентска република.

В Румъния продължава недоволството срещу мерките на правителството за декриминализация на престъпленията по служба

Политическата криза в Румъния се задълбочава, след като един от министрите подаде оставка, а стотици граждани излязоха по улиците за трета поредна нощ,

Румънското правителство отхвърли призивите да оттегли промяната в Наказателния кодекс и премиерът заяви, че няма да отмени мерките, които декриминализират злоупотребата със служебно положение, която според критиците представлява сериозна заплаха за битката срещу корупцията в страната.

Това довете до пореден ден на протести, като според данни на правителството 80 хил. души са се били събрали пред сградата на правителството в Букурещ, а според Euronews 200 хил. румънци са протестирали по улиците на столицата. Демонстрации е имало и в още 20 града.

Румънският президент Клаус Йоханис ще сезира Конституционния съд на страната заради опитите на правителството да декриминализира злоупотребата с власт до 44 000 евро. 

Междувременно Европейската комисия предупреди страната, че могат да бъдат спрени европейските фондове заради приетите от правителството скандални мерки. Това заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс в Европейския парламент в Брюксел.

Отношенията между Косово и Сърбия са напрегнати, но и двете страни уверяват, че до война няма да се стигне. 

Президентът на Косово Хашим Тачи е убеден, че няма да се стигне до война със съседна Сърбия.

„Не вярвам, че може да има война. Няма нужда от никаква загриженост“, заяви Тачи в предаване на телевизия „Клан Косова“, добавяйки, че на призивите за война Косово ще отговори с мир.

Тачи коментира и спорния мост в северната част на Косовска Митровица. „Мостът ще бъде разрушен и няма да има никакви вълнения“, увери президентът, пояснявайки, че това ще бъде извършено от тези, които са го издигнали, предава агенция “Фокус”.

Според него страната му бе провокирана от сръбския влак, който бе тръгнал от Белград за град Косовска Митровица с пропагандни надписи, но и който бе върнат обратно след ескалацията на напрежението и започналата военна реторика от двете страни.

От своя страна сръбският премиер Вучич също коментира, че сега най-важното е мирът да бъде запазен, но бе категоричен, че Сърбия ще защити сърбите в Северно Косово, ако те бъдат нападнати.

“Сърбия направи редица компромиси с Косово и все още е готова за сделка, но в Прищина няма желание за разговори, а нереалистични изисквания, които, ако бъдат отхвърлени, Белград ще излезе виновен в очите на света”, коментира Вучич.

Атина ще предприеме мерки за подобряването на условията в бежанския лагер, довели до три смъртни случая

След три смъртни случая за по-малко от седмица гръцките власти предприеха ограничени мерки за подобряване на условията на живот в бежанския лагер на остров Лесбос.

Те включват преместването на 300 души в друго съоръжение – Кара Тепе, и осигуряването на зимни тенти за 700-те останали обитатели на лагера. Но от „Лекари без граници“ обвиниха гръцкото правителство в провал да осигури на търсещите убежище стоки от първа необходимост. „Мория“ е „лагер на смъртта за бежанци и мигранти“, се казва в изявление на неправителствената организация, публикувано в четвъртък.

Междувремнно гръцките фермери продължават и днес с блокадата на граничния пункт Евзони с Македония, предава агенция “Фокус”, като съобщава, че трафикът в двете посоки от гръцка страна е прекъснат от 30 януари 2017 г. във връзка с протестните действия на земеделските производители.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.