SHARE

Преди да ви разкажем за приключенията на родните патриоти в Нагорни Карабах, трябва да ви разкажем малко за областта.

Още през 1988 г., докато все още Армения и Азербайджан са част от СССР, започва кървавият спор между тях за областта в Южен Кавказ.

Конфликтът засяга част от Западен Азербайджан, която е окупирана от арменски войски и на него се създава Нагорно-Карабахската република, непризната от нито една държава в ООН, но призната от други конфликтни точки като Абхазия и Северна Осетия, обявили “независимост” от Грузия след кратка руска инвазия през 2008 г., както и Приднестровието, проруската сепаратистка област в Молдова.

По отношение на Нагорни Карабах Русия е на страната на Армения, а заставащи на страната на Азербайджан и искащи оттеглянето на арменските войски от региона са Турция и ЕС. Азербайджан е и основният конкурент на Русия за доставки на газ към Европа, което го превръща в заплаха за възможността на Кремъл да оказва влияние над Стария континент.

За всичките тези години сложният конфликт преминава през по-мирни и по-кървави етапи. Последната ескалация е през април 2016 г., когато се подновяват военните действия между Азербайджан и Армения и има около 30 загинали войници от двете страни и още поне толкова ранени.

И тук започва историята на нашите патриоти. През май 2016 г. председателят на НФСБ Валери Симеонов и депутатите от Патриотичния фронт Валентин Касабов, Христиан Митев и Димитър Байрактаров (последният вече напусна НФСБ и не е депутат) са на двудневно посещение в Армения. Настоящият вицепремиер тогава бива награден с високото отличие, Медал на честта, което се връчва за “особени заслуги към защитата на държавността и националните интереси на Република Армения”.

Отличието му е връчено в Ереван от заместник-председателя на Народното събрание на Армения Ермине Нагдалян. Симеонов, който към този момент е единствено съпредседател на коалиция, която подкрепя управляващите, “се превръща в първия български политик, получил такова високо отличие от новата законодателна власт в Армения”, се хвали телевизия “Скат” със своя собственик.

Валери Симеонов е отличен с Медала на честта на Република Армения за „особени заслуги“. Снимка: „Скат“

Домакините помолиха българската делегация за съдействие за разрешаване на военния конфликт в Нагорни Карабах, за признаването на независимостта на държавата и разкриването на истината пред света, че арменското население там е подлагано на нов геноцид от азери и турци”, заявява телевизията позиция, която не съответства нито на позицията на българската държава, нито на тази на нашите съюзници.

И родните ни патриоти, поели на път към сърцето на военния конфликт. “На 25 май, при изключително засилени мерки за сигурност, българската делегация бе транспортирана с военен хеликоптер до Нагорни Карабах. Там народните представители от НФСБ, водени от лидера на партията Валери Симеонов, се срещнаха с президента на Нагорни Карабах Бако Саакян и с председателя на Народното събрание Ашот Гулиан. Гостите от България бяха запознати с актуалната обстановка в региона след възобновения военен конфликт в началото на април.”

Лидерът на партия от управляващото мнозинство посещава непризната от нито една страна на ООН република, застъпва се за нейните позиции и получава медал за “особени заслуги” от едната страна в конфликта.

Повече не се чува за това приключение до този месец, когато Азербайджан изпраща съдебна поръчка за разпит на българската делегация, водена от Валери Симеонов за случилото се по време на тяхното посещение.

Не е ясно какви за причините Азербайджан да настоява вицепремиерът Симеонов да бъде разследван, но по информация на „Терминал 3“ причината е, че по време на посещението си в Нагорни-Карабах патриотите, вероятно под влиянието на значително количество местни, арменски стимулиращи напитки, са били заведени в близост до бойната линия и са забавлявани с бойно въоръжение, очевидно израз на някаква своеобразна почит към гостите, изразена от благодарните арменски домакини.

Всичко хубаво, но ако това е така, то български депутати и настоящ заместник министър-председател на България са използвали оръжие в конфликтна зона срещу Азербайджан, страна от стратегическо значение за българските и европейските енергийни интереси.

Българската делегация се среща с представители на властта на Нагорно-Карабахската република

Остава и въпросът на какво се дължи тази активност на Валери Симеонов в Нагорни Карабах и защо проруската страна в конфликта му е толкова признателна за негови “особени заслуги”?

Интересно е и как ще сработи принципът на случайно разпределение на делата при възлагане на съдебната поръчка на следовател от Националната следствена служба. Ще следим с интерес.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.