SHARE

Чрез книгите и активизма си сър Тери Пратчет ни вдъхновява да отпразнуваме най-доброто в себе си и да се стремим да бъдем още по- добри. От издателство Penguin събират няколко съвета от феновете на Пратчет за това как можем да живеем малко повече като него.

1. Ще бъда по-добър към другите видове 

“Светът на Диска” е пълен с фантастични видове – върколаците, джуджетата и троловете са само част от тях и в книгите виждаме разцъфващите приятелства между тях въпреки различията и предразсъдъците, които трябва да преодолеят. В истинския свят Тери е попечител на Orangutan Foundation UK и пътува до Бронео с Channel 4, за да привлече вниманието към тяхното тежко положение. Думите и действията му напомнят, че всички можем да се грижим повече за останалите Земляни, независимо дали са от друг вид или просто хора, чийто живот е различен от нашия.

2. Ще изследвам креативността си 

“Историите на въображението обикновено разстройват хората, които нямат такова” – The Ultimate Encyclopedia of Fantasy.

Бъдете смели и креативни по начин, който работи за вас, независимо дали като създавате свое собствено изкуство и творба или просто справяне с проблемите по нов и интересен начин.

3. Ще запазя чувството си за хумор 

Книгите от “Светът на Диска” предизвикват социо-политическите норми, запазвайки типичните за Пратчет остроумие и хумор, които той съхрани дори изправяйки се лице в лице с болестта на Алцхаймер. “Името ми е Тери Пратчет” бе въведението му в документалния филм за болестта, “или поне така мисля“.

Винаги може да бъде намерена забавната страна, ако сте подготвени да я потърсите.

4. Ще използвам гнева си като сила за правене на добро 

Тери бе изпълнен с гняв към несправедливостта в света и използваше този гняв като гориво в писането и в активизма си. Нийл Гайтман пише във въведението си към  A Slip of the Keyboard:

“Той ще се гневи, докато си отива, срещу толкова много неща: глупостта, несправедливостта, човешката лековерност и късогледство, не само срещу угасващата светлина. И ръка за ръка с гнева, като ангел и демон, устремени към залеза, върви любовта.”

Има някои неща, за които си заслужава да се гневим. Но може да използване този гняв, за да ги променим.

5. Никога няма да се предам и ще се стремя да бъда повече себе си 

В същността си да бъдеш повече Тери е да бъдеш повече себе си, независимо от тези, които може би ще ти кажат, че не си достатъчно добър. Началният учител на Тери му казал, че няма да постигне нищо, и той завършил училище без нито една отлична оценка; към края на живота си той има натрупани 10 почетни доктората, рицарство и професорска титла. Неговите ранни творби са обект на присмех на критици, които не успяват да видят стойността във фантастичния свят, който той създава; сега неговите книги са преведени на 38 езика и продадени в 85 милиона копия по света.

“Ако не превърнеш живота си в история, ще станеш част от нечия друга история” – из “Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.