SHARE

Отец Паоло Кортези напусна България,  след като ксенофобски групи започнаха да правят провокации заради решението на католическия свещеник в гр. Белене да приеме сирийско семейство бежанци, потърсило законно убежище в България. От фондация „Истина и памет“ призовават католическата църква отново да изпрати отец Кортези в България, какво е и неговото желанието.

Публикуваме пълния текст на петицията и призоваваме желаещите да я подпишат да го направят на следния адрес.

Водени от разбирането, че демокрацията е споделяне на отговорности и права между държавните институции и гражданите, фондация „Истина и памет”* и подписалите тази петиция изразяват подкрепата си към Паоло Кортези, енорийски свещеник в гр. Белене, ректор на светилището на блажен Евгений Босилков в гр. Белене и ръководител на Културен дом „Евгений Босилков – Белене”.

Отец Кортези извършва активна духовна, социална, културна, просветителска и общественополезна дейност не само в поверената му енория, а и в цялата България.

Той работи за утвърждаването в българското общество на общочовешки ценности като морал, справедливост, толерантност, състрадание, солидарност, милосърдие и съпричастност към съдбата на хора в нужда, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност.

Отец Кортези има съществен принос за съхраняването на паметта за жертвите на тоталитарните режими през ХХ век, в това число и на комунистическия режим в България (1944-1989).

Ние, подписалите петицията, категорично подкрепяме отец Паоло Кортези като духовен водач в своята енория и личност с ясна гражданска позиция. Остро осъждаме безпочвените и неоснователни обвинения към него и опитите да бъде застрашен животът му.

Изразяваме своето несъгласие с преднамереното насаждане на страх, омраза, етническа и религиозна нетърпимост в обществото, както и с пасивността на институциите в България към случая със семейство Албакри.

Безрезервната ни подкрепа за отец Кортези е и признание за високата ни оценка на неговите принос и ролята за развитието на българската демократична култура. Настояваме той да продължи да изпълнява своята мисия в България, както го е правил досега.

Приложение:
Дейността на отец Паоло Кортези в България
Отец Кортези пристига в България през декември 2010 г. и оттогава развива активна духовна, социална, културна, просветителска и общественополезна дейност в поверената му енория, както и в България.

Принадлежащ към Ордена на Пасионистите, той е достоен последовател на духовници като родения и служещ в Белене епископ монсеньор блажен Евгений Босилков, извършващ подобна широка дейност в ползва на обществото през първата половина на ХХ век.

През 2014 г. той инициира Граждански комитет за изграждането на Парк-мемориал на мястото на бившия комунистически концлагер „Белене” на остров Персин и дава тласък за реализирането на тази идея. България е единствена страна в Централна и Източна Европа, преживяла комунистическа диктатура, която няма подобен мемориал.

През 20142015 и 2016 г. той и вдъхновените от него доброволци организират провеждането на годишните поклонения в памет на жертвите на комунизма на „Белене”, в които участие взимат хиляди граждани, както и представители на местната, законодателната и президентската власт. Отец Кортези е в основата на създаването на фондация „Остров Белене”, чиято цел е изграждането на парк-мемориала.

През есента на 2014 г. отец Кортези организира в гр. Белене първата по рода си кръгла маса „Свидетели на вярата през комунистическия режим”, в която участват представители на всички християнски деноминации в България.

От 2014 г. насам съдейства на стотици граждани от България и чужбина при посещенията им в бившия лагер „Белене”, като по този начин поклоненията в памет на жертвите на комунистическия режим се превръщат в постоянна практика.

Отец Кортези организира поклоннически групи на ученици и граждани от Италия в бившия лагер „Белене”. Учениците са включени и в социална програма за подпомагане на бедните и самотни възрастни жители на гр. Белене.

Съавтор е на изложбата „Памет за концлагера „Белене” (2015), която предстои да прерасне в пътуваща изложба. 

Забележителна е работата му с младите хора не само по духовна линия, но и в културната и социалната област. Той е ръководител на самодейната театрална група към католическата църква в гр. Белене, в която участват ученици от 9-и до 12-и клас от крайдунавския град. От есента на 2015 г. театралната трупа поставя в страната пиесата „Сами сред вълци”, посветена на убитите от комунистическия режим през 1952 г. католически духовници епископ Евгений Босилков и свещениците Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков, които папа Йоан Павел Втори провъзгласи за блажени през 1998 г.

Отец Кортези активно участва в обществения дебат за необходимостта от преосмислянето на тоталитарното минало, лектор е в множество конференции и форуми, посещава други граждански инициативи в страната, свързани с почитане на жертвите. Показателно за високата оценка на тази негова дейност е награждаването му от държавния глава Росен Плевнелиев с Почетния знак на президента за приноса му „за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим” (декември 2016 г.).

Отец Кортези е известен с организирането и откриването на първия паметник на Св. папа Йоан Павел Втори в България (Белене, ноември 2014 г.).

Той съдейства да заработи за първи път след над 20-годишно прекъсване фурна за производство на хляб в гр. Белене, инициирайки дарения от Италия (октомври 2015 г.).

През февруари 2017 г. той прави постъпки за приютяването в гр. Белене на законно пребиваващо в България мирно семейство бежанци от Сирия. Следват анонимни заплахи срещу живота на свещеника. За този хуманен жест той е атакуван персонално. В крайна сметка бежанците се отказват да останат в града след манипулации, извършени от група провокатори, сеещи омраза и страх, връх на които са истеричните крясъци на „патриот”, загърнат в руско знаме. В резултат на създалото се напрежение отец Паоло Кортези е принуден да се върне в Италия.
* Фондация „Истина и памет” работи за повишаване на осведомеността на обществото за комунистическия режим в България и неговите престъпления. Тя е основана през март 2016 г. от журналиста Христо Христов. Членове на Управителния съвет са историкът проф. Евелина Келбечева, Георги Михайлов – историк, и юристът Александър Кашъмов.

Можете да подпишете петицията тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.