SHARE

Нашата история започва с това, че на 27 септември 2019 г., преди около половин година, е открита обществена поръчка за „доставка на два леки бронирани автомобила – висок клас“. Възложителят на поръчката е … Познахте – Националната служба за охрана („НСО“). Преписката е с уникалния номер 01170-2019-0009 в Регистъра на обществените поръчки („РОП“).

Припомнямe, че това е институцията, която служи като „преторианската гвардия“ на управляващите. НСО е наследникът на покрилото се с печална слава „Управление за безопасност и охрана“ („УБО“), което съществуваше преди 1989 г. и беше бившето „Пето управление на Държавна сигурност“. И до днес то се радва на разточителен бюджет и всякакви бонуси от управляващите, особено тези, като Бойко Борисов, за които то е особено съществена част от скстемата за обслужване на политическия елит. Същото ведомство обслужва, освен министър-председател, президент, председател на Народното събрание, кмет на София, членове на Конституционния съд и много други, така и скандални фигури на прехода като Ахмед Демир Доган, почетен председател на Движението за права и свобода („ДПС“), а и неговият доверен калфа, един корпулентен депутат в Народното събрание от същата парламентарна група (тази на ДПС). Сещате се #КОЙ е. Заради него преди почти седем години започна ежедневен протест пред Народното събрание и Министерския съвет, който продължи повече от 400 дни.

НСО публикува съгласно Закона за обществените поръчки техническа спецификация на тези два леки бронирани автомобила – висок клас. Всеки специалист в бранша ще Ви каже, че съдейки по откритите данни в поръчката, става въпрос за най-съвременно и сигурно оборудван автомобил за управляващите. Не един – два! Съгласно откритите данни от техническата спецификация става въпрос за автомобил с бензинов двигател, с максимална мощност над 360 kW и въртящ момент повече от 500 Nm. Максималната скорост на автомобилите трябва да бъде повече от 180 км/ч.

Имайте предвид, че основните характеристики на двата автомобила са засекретени. Там техническата спецификация включва бронировка и други екстри на автомобилите, касаещи техния пакет „Сигурност“. Тях, ние, средностатистическите граждани, нямаме възможност да видим нито в РОП, нито на „профила на купувача“ на НСО. „Прогнозната стойност“ на въпросната обществена поръчка е 2 милиона лева. Най-малкото, което може да се каже за нея е, че е скандална

Има, обаче, един проблем у нас. Той съществува и винаги е съществувал в администрацията, независимо от това, дали става въпрос за времето на „развития социализъм“ или за съвременността, нито за изразходването на колко пари става дума. Или пъл колко конфиденциална ще бъде информацията в съответната институция. Всъщност, информацията в съответното ведомство не може да остане скрита. Всички знаят – и които трябва, и които не трябва – колко пари трябва да бъдат изразходвани, за кого ще бъдат изразходвани, кой е величеството, което следва да бъде обслужено. Така беше тогава, по т.нар. „Байтошово време“.  Така е и днес. Много трудно е да скриеш от служба с хиляди служители и десетки милиони бюджет, кога, за кого и какво се купува. Всеки, от когото нещо зависи в НСО, знае – обществената поръчка, за която пишем е открита заради … главния прокурор. По времето, по което поръчката е обявена, Иван Стоименов Гешев все още не бе избран за главен прокурор на Република България. Но едва ли по това време е имало трезвомислещ наблюдател на процесите във Висшия съдебен съвет, за който не е било ясно, че новоизбраният Главпрок ще бъде именно Гешев. Този, за който един наш сънародник, оказал се, очевидно, без да иска, на „контрапротест“ в подкрепа на Гешев каза, че всъщност е „Радост“. Още оттогава множество българи знаят и повтарят, че „Гешев е Радост!“. Нямайте съмнение. Двете бронирани лимузини са за главния прокурор. Знаят го всички – и в НСО, и в прокуратурата, и в следствието. Цената им трябва да е около 1 милион евро.

На 23 декември 2019 г., внезапно, обществената проъчка е прекратена с решение на Началника на НСО. Всички подадени 4 оферти били неподходящи. Това решение, обаче, подлежи на обжалване… Обществената поръчка е съпроводена с мерки за класифициране на информацията. От известно време и в прокуратурата, и в следствието, и в НСО се говори, че поръчката е подновена. Че лимузините са бронирани Audi A8 и действително струват около 1 милион евро. Може би дори само една от тях. И че скоро ще бъдат доставени. На НСО, за да обслужват главния прокурор.

Спомняте си, че главният прокурор поиска нови, по-строги мерки във връзка с пандемията за Covid-19. Поиска да бъде въведено „почти военно положение“. Поиска да бъдат дадени по 1000 лева над заплатата на полицаите. 

Междувременно, беше въведено „извънредно положение“ на 13 март 2020 г. (петък). Та ние имаме следните въпроси към НСО:

  • Продължава ли обществената поръчка за „доставка на два леки бронирани автомобила – висок клас“ с уникалния номер 01170-2019-0009 в РОП?
  • Поръчани ли са нови две бронирани лимузини Audi A8 за около 1 милион евро? Независимо дали по горната обществена поръчка или по друга? 
  • На главния прокурор ли ще бъдат продоставени двата автомобила?
  • Как разходите за 2 милиона евро за два автомобила се съотнасят към сегашното „извънредно положение“, в което частният бизнес едва събира един милион за „Александровска болница“ за закупуване на апарати за обдишване на пациенти с Covid-19?

Тук е мястото да припомним, че с последни поправки в Закона за НСО службата бе изкарана от онези, за които могат да се задават въпроси по Закона за достъп до информация. А в суматохата около извънредното положение, депутатите прокараха и поправки, които доста обезсмислиха изобщо целия Закон за достъп до обществена информация. В тази връзка, използваме трибуната на медията, за да питаме Гешев директно, тъй като друг начин да се получи официално потвърждение на тази информация реално няма.

SHARE