SHARE

Бронзовият бик на Уолстрийт е един от символите  на Ню Йорк. Този вторник срещу него се изправи нова бронзова статуя на малко момиче.

Под момичето стои плочка с надпис “Опознай силата на жените в лидерството. Тя случва промяната”.

Идеята е на инвестиционната компания State Street Global Advisors, а произведението е на Кристен Визбал. От компанията също така започват нова инициатива да окажат натиск на над 3500-те компании техни клиенти, да увеличат жените на ръководни позиции в състава си.

Но символиката  надхвърля идеята да се подчертае ролята на жените на ръководни позиции.

Статуята на “Разярения бик”, тежаща над 3000 кг, е поставена през 1989 г. от скулптора Артуро ди Модича като символ на възстановяването на страната от срива на фондовата борса през 1987 г. Тогава артистът, без да иска от никого разрешение, го поставя тайно една вечер пред сградата на Нюйоркската борса и няколко дни по-късно статуята е преместена на сегашното си място в парка “Боулинг грийн”.

Бикът е символ на това как Уолстрийт успява да излезе от тогавашната криза чрез агресия и непоколебимост – качествата, които тогава  са спасили капиталовите пазари и са довели до нов период на просперитет в Америка.

Днес символ за изход от настоящата криза е безстрашното малко момиче, смело изправено срещу големия разярен бик.

Снимка: JUSTIN LANE/EUROPEAN PRESSPHOTO AGENCY
Снимка: MARK LENNIHAN/ASSOCIATED PRESS
Снимка: Logan Hasson/Instagram.
Снимка: State Street Global Advisors