SHARE

Доналд Тръмп изтегли САЩ от Парижкото споразумение, с което страната се присъедини към единствените две други нации, които отказват да го подпишат – Сирия и Никарагуа. Реакциите на световните лидери по този повод са еднозначни – това е изключително безотговорно поведение от страна на американския президент и Парижкото споразумение не подлежи на предоговаряне.

Президентът на Франция Еманюел Макрон отправи призив „Да направим планетата велика отново“ като своеобразен отговор на лозунга на Тръмп „Да направим Америка велика отново“ и напомни, че промените в климата са „един от най-сериозните проблеми на нашето време“ и „ако бездействаме, нашите деца ще живеят в свят на миграции, на войни, на недостиг. Опасен свят“.

Представяме ви цялото изявление на френския президент:

„Франция няма да се откаже от битката. Потвърждавам уверено, че Парижкото споразумение остава необратимо и ще бъде приложено не само от Франция, но и от останалите други нации. Защото където и да живеем, където и да сме, ние всички споделяме една и съща отговорност. Да направим планетата си велика отново.

Това е един от най-сериозните проблеми на нашето време. Той вече променя ежедневието ни, но той е глобален. Това засяга всеки един от нас.

И ако бездействаме, нашите деца ще живеят в свят на миграции, на войни, на недостиг. Опасен свят.

Това не е бъдещето, което искаме за себе си. Това не е бъдещето, което искаме за децата си. Това не е бъдещето, което искаме за нашия свят.

Днес президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви решението си да изтегли САЩ от Парижкото споразумение. Уважавам това решение, но мисля, че то е грешка. Както за САЩ, така и за планетата ни.

Тази вечер искам да кажа на Съединените щати: Франция вярва във вас. Светът вярва във вас. Зная, че сте велика нация. Познавам историята ви – нашата обща история. На всички учени, инженери, предприемачи; отговорни граждани, които бяха разочаровани от решението на президента на Съединените щати, искам да кажа, че те ще получат втори шанс във Франция.

Призовавам ги – елате и работете тук, с нас. Да работим съвместно за солидни решения относно климата, нашата околна среда. Мога да ви уверя, че Франция няма да изостави битката. Потвърждавам уверено, че Парижкото споразумение остава необратимо и ще бъде приложено не само от Франция, но и от останалите други нации. През следващите часове ще имам възможността да говоря с главните ни партньори за определяне на обща стратегия и започването на нови инициативи. Вече знам, че мога да разчитам на тях. Призовавам ви да останете уверени. Ние ще успеем, защото сме напълно решени. Защото където и да живеем, където и да сме, ние всички споделяме една и съща отговорност. Да направим планетата си велика отново. Благодаря ви!“

 

Премиерът Джъстин Трюдо също излезе с отговор към решението на Съединените щати да се оттеглят от Парижкото споразумение:

„Дълбоко сме разочаровани, че федералното правителство на САЩ е решило да се оттегли от Парижкото споразумение. Канада стои непоклатимо зад решението си да се бори с климатичните промени и да подкрепя нарастването на възобновяемата енергия. Канадците знаят, че трябва да предприемем решителни и обединени действия, за да се борим със суровата реалност на променящия се климат.

Въпреки че решението на САЩ е обезсърчително, ние оставаме вдъхновени от световно нарастващия тласък в борбата с климатичните промени и прехода към икономика на чистата енергия. Ние сме горди, че Канада стои редом с всички други страни, подкрепящи споразумението. Ние ще продължим да работим с нашите местни и международни партньори, за да водим прогреса в едно от най-големите предизвикателства, пред които се изправяме като цивилизация.

Това не само се отнася до големите икономически възможности на екологично чистия растеж и нуждата да се отговори на надвисналите заплахи на климатичните промени. Това е амбициозно и непоклатимо желание да оставим една по-чиста, по-здрава и по-устойчива планета на нашите деца и идните поколения.

Ние всички сме попечители на този свят и поради това Канада ще продължи да работи със САЩ на държавно равнище, както и с други участници от САЩ, вземайки мерки относно климатичните промени и утвърждавайки екологично чистия растеж. Също така ще продължим да съдействаме на федералното правителство на САЩ в дискусиите по този въпрос от критична важност за цялото човечество и да идентифицираме области на общ интерес към съдействие, включително намаляване на вредните емисии.“

Президентът Барак Обама (2009 – 2017), под чието ръководство бе подписано и Парижкото споразумение през 2016 г., заяви, че последиците ще бъдат главно за САЩ, която се затваря в себе, тъй като частния сектор вече е избрал друго бъдеще и страните, които го следват, са онези, които ще могат да просперират:

“Преди година и половина светът се събра в Париж за първото световно споразумение за понижаване на въглерода и защита на планетата, която ще оставим на децата си.

Причината това постижение да може да бъде постигнато бе целеустременото, ценностно американско лидерство. Това бе една дръзка американска амбиция, която окуражи десетки други страни да гледат напред. И причината това лидерство и амбиции да са възможни бяха точно частните иновации и държавните инвестиции на Америка в разрастващите се сектори като вятърната и слънчевата енергия – индустрии, които създадоха едни от най-бързо разразстващите се и добре платени работни места в последните години и допринесоха за най-дългия период на създаване на работни места в историята ни.  

За да го кажа по просто, частният сектор вече избра нисковъглеродно бъдеще. И за страните, които поеха към това бъдеще, Парижкото споразумение отваря възможности за бизнеса, учените и инженерите да получат нови високотехнологични, нисковъглеродни инвестиции и иновации в безпрецедентно ниво.   

Нациите, които останат към Парижкото споразумение, ще извлекат ползите, изразени в работни места и развитие на нови индустрии. Вярвам, че Съединените щати трябва да са начело. Но дори при липсата на американско лидерство, дори след като тази администрация се присъединява към неколцина държави, които отхвърлят бъдещето, аз съм уверен, че това само ще насърчи нашите щати, градове и бизнеси да направят дори повече, за да бъдат лидери и помогнат в опазването на бъдещето за бъдещите поколения на единствената планета, която имаме.”

В общо изявление канцлерът на Германия Ангела Меркел, Еманюел Макрон и италианският премиер Паоло Джентилони категорично отказаха да предоговорят Парижкото споразумение.

“Смятаме, че създалият се момент от срещата в Париж през декември 2015 г. е необратим и ние твърдо заставаме зад споразумението, което не може да бъде предоговорено, тъй като е жизненоважно за нашата планета, общества и икономики.“

Иноваторът и изпълнителен директор на Tesla Елън Мъск обяви, че напуска панела от съветници от частния сектор към президента, в който прие да участва, за да може Тръмп да чува разнообразни мнения. След като Тръмп обяви, че САЩ напускат Парижкото споразумение, Мъск заяви, че вече няма причина да продължава да бъде там.

„Напускам президентските съвети. Промените в климата са реалност. Напускането на [Споразумението от] Париж не е добре за Америка, нито за света“, написа той в twitter.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.