SHARE

Наистина ли Тръмп вече е агресивен към Русия? Тези дни чуваме, че Тръмп е настоял Русия да върне Крим на Украйна – напълно стандартна за западните страни позиция, която обаче до този момент не бяхме чували от устата на президента на САЩ.

Всъщност все още не сме я чули от неговата уста. Във вторник говорителят на президента Шон Спайсър заяви следното:

“Президентът Тръмп много ясно показа, че очаква руското правителство да деескалира насилието в Украйна и да върне Крим. В същото време той напълно очаква и иска да се разбира с Русия.”

Второто изречение е също толкова важно, колкото и първо. То показва, че Тръмп иска да продължи сближаването между него и Кремъл. Въпреки това позицията – колкото и стандартна да е за западен политик – предизвика реакции, тъй като до този момент Тръмп отказваше да критикува Русия – до такава степен, че когато наскоро журналист на Fox News му каза в интервю, че Путин е убиец, Тръмп отговори със: “А ти какво си мислиш? Че нашата страна е толкова невинна?”.

Също така това изявление идва в момент, в който се разбра, че вече бившият съветник по национална сигурност на Тръмп ген. Флин е имал многократни контакти с руския посланик  в САЩ и е подвел други членове на администрацията на Тръмп – сред които вицепрезидента Майк Пенс – за това какво са си говорили.

От тези разкрития се повдигнаха много въпроси за това дали не само Флин, но и неговият началник Тръмп не са в зависимост от руското правителство. Вчера New York Times, а днес и CNN разкриха, позовавайки се на свои източници в американските служби, че няколко души от обкръжението на Тръмп имат постоянен контакт с руски власти още от времето на предизборната кампания.

По подобен начин бе свален и самият ген. Флин, за когото и.д. главен прокурор Сали Йейтс е предупредила Тръмп още от встъпването му в длъжност, че е извършвал незаконни контакти с руското посолство. По-късно Йейтс бе уволнена от президента заради отказа ѝ да приведе в сила забраната му за мигранти, която съдът обяви за противоконституционна.

Освен за ген. Флин знаем за още няколко души в свитата на Тръмп, които имат връзки с Русия. Такъв е Пол Манафорт, лобист на редица диктатори и олигарси, близки до Кремъл, включително на бившия украински президент Виктор Янукович, който ръководеше за кратък период предизборната кампания на Тръмп, а впоследствие стана съветник по назначенията в администрацията на Тръмп.

Остава и фактът, че държавният секретар на САЩ е Рекс Тилърсън, който има интереси за милиарди, свързани с Русия. Преди да бъде избран за дипломат номер 1 на САЩ, Тилърсън е изпълнителен директор на петролния гигант ExxonMobil. През 2011 г. той се договаря с руското правителство да изследва руските нефтени залежи. В замяна руската “Роснефт”, чийто мажоритарен дял се държи от руската държава, получава правото и изкупува акции от ExxonMobil. Двете компании имат няколко общи проекта за изследване на петрол, като при два от проектите – тези в Черно и Карийско море – “Роснефт” държи 66% от акциите, а Exxon останалата една трета. Рекс Тилърсън се е изказвал против руските санкции, от които ExxonMobil е загубила $1 милиард до октомври 2016 г. През 2013 г. Владимир Путин удостоява Тилърсън с едно от най-високите отличия за чуждестранни граждани – “Орден на дружбата”.

Освен назначенията, изобличените разговори на екипа на Тръмп с Русия и изказванията на самия Тръмп в защита на Русия и в това, че иска да сближи двете държави, имаме и докладите на разузнаването, в които се твърди, че Русия умишлено се е опитвала да помогне на Тръмп да спечели изборите.

ЦРУ, ФБР и Агенцията по национална сигурност в САЩ  публикуваха доклад за намесата на Русия в президентските избори в САЩ. В доклада директно се заявява, че “Путин и руското правителство са искали да помогнат на шансовете за победа на избрания президент Доналд Тръмп”.

Нека погледнем фактите. Имаме изявления от страна на Тръмп, че иска да се сближи с Русия, откакто започна предизборната си кампания. Имаме доклади на американските служби, доказващи, че Русия е искала да помогне на Тръмп. Имаме съветници на Тръмп с доказани руски връзки. Имаме държавен секретар на САЩ с огромен интерес от отпадането на санкциите на САЩ към Русия.

От другата страна, стои едно изявление на говорителя на президента, в което се споменава най-обичайната за западно правителство позиция, че Русия трябва да върне Крим на Украйна и след това незабавно се споменава, че Тръмп всъщност иска да се спогажда с Русия. И това изявление идва на фона на все по-големи съмнения дали президентът не трябва да бъде разследван за връзки с Русия.

Едното е еднодневна реторика, направена от уплах, заради последните разкрития. Другото – процеси от месеци.

Смелите заявки как Тръмп е сменил курса и вече е враг на Русия нямат никакво потвърждение. Назначенията и намеренията остават, а реториката не се е променила особено.

Снимка: Mario Tama

SHARE