SHARE

Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео е дал сигнал на Франция, Германия и Великобритания в петък, че президентът Тръмп ще обяви днес оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, съобщо Axios. Но не е ясно дали и кога ще върне санкциите срещу страната.

Иран прекрати своята ядрена програма в замяна на отпадане на санкциите от страна на Запада. Тръмп обаче още в предизборната си кампания бе твърдо решен да развали постигнатата сделка от Обама – първа стъпка към това иранският режим да бъде свален, за каквото действие настоява новият съветник по национална сигурност на Тръмп – Джон Болтън, както и новият държавен секретар Майк Помпео.

На своя страна американският президент има Израел и Саудитска Арабия, които също са противници на сделката. Миналата седмица израелският премиер Нетаняху обяви, че Иран не спазва споразумението – становище, което противоречи на редовните инспекции, които се провеждат в страната.

Петте други участника в сделката – Китай, Франция, Германия, Русия и Обединеното кралство – потвърдиха, че ще продължат да участват в споразумението и очакват Иран да изпълнява своите ангажименти по него.

Очаква се днес президентът Тръмп да обяви, че Иран не спазва сделката и да я развали – но не е ясно дали ще върне санкциите към страната.

Какво значи това:

1) За момента САЩ не са пред война с Иран, но оттеглянето от сделката е първа стъпка в тази посока. Възможността за нейното преговаряне е близо до нулата, особено при положение че нито една от останалите страни в сделката не желаят подобно нещо.

2) Възможността действията на Тръмп обаче да бъдат прочетени от Израел и Саудитска Арабия като свобода за действие срещу Иран не е за подценяване, особено предвид последните закани на Нетаняху. В САЩ – особено в републиканските среди – също има силни привърженици на идеята за военен конфликт с Иран.

3) Това е поредна международна ситуация, в която САЩ и Европа се оказват на диаметрални позиции – ако до Тръмп традиционно САЩ и Европа заемаха единна позиция (с много малко изключения като отношението към Палестина), то днес те се разминават по водещи проблеми – климата – САЩ се оттеглиха от Парижкото споразумение, икономиката – САЩ искат да наложат протекционистка политика, Близкия изток – САЩ искат да изострят отношенията си с Иран и смениха посолството си за Израел в Йерусалим.

Сериозността на този разкол е отслабена единствено от това, че политиката на Доналд Тръмп по-скоро се приема за временно явление, отколкото  за необратима смяна на курса.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.