SHARE

На този ден преди три години правителството на Пламен Орешарски предложи Делян Пеевски за председател на  ДАНС. Този акт изкара стотици, а по-късно хиляди хора на протести, продължили 404 дни. Благодарение на тези протести Делян Славчев Пеевски не ръководи ДАНС, правителството на Орешарски е в историята, банкерът Цветан Василев е подсъдим и избра да напусне страната, настъпи разцепление в тогавашните управляващи партии БСП и ДПС. Едва ли, когато преди три години Сергей Станишев е изпратил на своите съпартийци смс-а „гласуваме Пеевски или кабинетът пада“ е предполагал, че точно гласувайки Пеевски ще падне не само кабинета, но и партията му. Протестите прокараха новите разделителни линии в обществото, маските паднаха и оголиха зависимостите между медии, олигархия и политици.

Въпреки, че онова лято на 2013 не беше толкова отдавна в политическата ни действителност нещата не са кой знае колко по-различни. Предстоящите президентски избори вълнуват политиците повече от реалните проблеми на гражданите. Образователната и здравната реформа са по-скоро пародийни опити за някаква промяна и раждат повече абсурди, отколкото реално работещи практики. Съдебната реформа така и не се състоя.

Днес продължиха коментарите за отказа на ВСС да приеме промените в закона за съдебна власт. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов смята, че с отказа на съдебния съвет да съгласува вторият пакет с промени в закона за съдебната власт се нанася удар по съдебната реформа. „Знаете, че тогава ВСС имаше три позиции по измененията в основния закон. Другата връзка, която няма как да не направя, е, че това се случва месец и половина преди Народното събрание да приключи дейността си. Миналата година имаше местни избори, сега предстоят президентски избори. Така че няма как да не направя тези асоциации с предходен период“, коментира Панов, цитиран от Правен свят.

 Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев подаде оставка и тя беше приета от министър-председателя Борисов. Като мотив Гинев е посочил лични причини, които странно съвпадат с факта, че Софийска градска прокуратура го привлече като обвиняем за умишлена безстопанственост.

Все още не са ясни кандидатите за президент, зад които ще застанат големите партии, за сметка на това всеки ден някой от спряганите имена дава изявление, че няма такива намерения. Днес столичния кмет Йорданка Фандъкова отрече да е кандидатът на ГЕРБ, по-рано това направи и Елена Поптодорова. Кандидат нямало да бъде и Кристалина Георгиева, според думите на Цветан Цветанов.

Ислямска държава“ пое отговорност за убийството на френски полицай и партньорката му край Париж, предаде Ройтерс, като се позова на свързаната с джихадистката групировка информационна агенция Амак

Америка се отърсва от шока след стрелбата в Орландо, а опонентите за президентския пост там Хилари Клинтън и Донлд Тръмп са разделени във вижданията за мерките, които трябва да се предприемат в страната. Тръмп продължава да настоява за наблюдение на джамиите и забрана на мюсюлмани да влизат в страната, докато Клинтън не слага знак за равенство между религията и терора. Кандидатът на републиканците е отнел акредитацията на Вашингтон поуст за отразяване на кампанията му.

Русия е заплашена от изгонване от евротурнира по футбол, след хулиганските прояви на феновете на мача срещу Англия. УЕФА наложи на руския тим глоба от 150 000 евро и наказание условна дисквалификация, което означава, че при следващ подобен инцидент те ще загубят правото си да продължат първенството.

Снимка: Васил Гарнизов