SHARE

ГЕРБ се отказа от кандидатурата на депутата Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата, като паралелно с това поиска и „широк обществен дебат“ по темата, очевидно вслушвайки се в призива на редицата общественици, които осъдиха избора му.

Румен Радев обвини Бойко Борисов, че или „губи контрол върху партията си, или я насърчава в битка срещу мен“.

„Води се тази битка, макар че не смеят да я обявят. Считайте, че щом като я търсят, ще я получат“, заяви Радев, след като откри учебната година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изказването на президента дойдоха ден след като американският посланик Ерик Рубин заяви, че изтребителите, за които Радев толкова сърцато лобира да са от държава извън НАТО, трябва да са съвместими със системите на алианса.

И денят не може да бъде пълен, ако не се е изказал и главният ни прокурор, който днес бе по-патетичен от обичайно, заявявайки, че не съжалява за нито едно решение, взето от настоящия състав на съдебния съвет.

„Ако за нещо съжалявам, това е, че на моменти съм се подвел по общо насаждания от единици хора дух на конфликтност и противопоставяне. Такъв ми е характерът“, разкри за себе си Цацаров.

Антикорупционното звено на прокуратурата изчисли, че бившият енергиен министър Румен Овчаров е нанесъл шета за близо 9 млн. лв. на държавните мини „Бобов дол“, като не е осъществявал достатъчно контрол върху дейността им. Подробности в Mediapool. 

Европейската комисия обяви, че референдумът в Каталуния е незаконен и проблемът е вътрешен за Испания. Същевременно президентът на областта Пучдемон обяви референдума, при който само ок. 40% излязоха до урните, на фона на масови арести и насилие от испанските власти, за валиден и се закани, че местният парламент ще обяви до 48 часа страната за независима република. От своя страна властта в Мадрид заяви, че при подобен сценарии може да отнеме автономията на Каталуния и да насрочи нови избори за парламент в областта.

Полицията идентифицира нападателя от Лас Вегас като 64-годишния американец Стивън Падък. Падък уби повече от 50 души и рани поне 400 в най-смъртоносната стрелба в съвременната историята на САЩ. Той откри огън от 32-ия етаж на хотел-казино „Мандалей бей“ срещу близо 22 000 посетители на кънтри концерт пред сградата. Самоубил се е след нападението, съобщи местната полиция.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.